GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2016-01-06 03:38:00


Casio WSD-F10 е голям пробив за Android Wear към активно спортуващите и пътуващите.


CES2016: Casio изненадва с умен часовник с Android Wear

Още една премиера на умен часовник се случи в рамките на голямото изложение CES2016, но този път е много изненадваща.  Не кой да е , а легендарната компания Casio представи умен часовник с Android Wear. Това обаче не е поредното ежедневно устройство под управлението на "wearables" платформата на Google. Макар да притежава дразнещото продуктово наименование WSD-F10, творението на Casio ще зарадва притежателите си с издръжливост на вода до 50 метра, както и сериозна удароустойчивост. Това е нещо неочаквано, защото за първи път виждаме джаджа с Android Wear, която е достатъчно подсигурена за сериозна спортна употреба. Всъщност умният часовник Casio WSD-F10 e сертифициран по армейски стандарти на САЩ.

Casio WSD-F10

Хардуерът на WSD-F10 e сериозен хордуер. Налични са сензори за атмосферно налягане и надморска височина, магнитен компас, акселероменър и жироскоп. Специален бутон показва текущата посока, времената на изгрева и залеза, както и графика на съответната активност. Всичко бутони ( TOOL button, Power button, APP button ) са големи и могат удобно за бъдат ползвани с ръкавици. Безелът е изработен от мека и издръжлива полиуретанова пластмаса. Засега не забелязваме наличието на GPS модул в техническите спецификации, а това би било сериозен пропуск в този иначе перфектен "Smart Outdoor Watch". Много интересен е умният двуслоен дисплей на WSD-F10. Първият слой представлява монохромен LCD екран, който показва базов циферблат ( Timepiece Mode пренася основните данни към този енергоефективен екран, но изключва комуникацията със смартфона ), но издържа до месец с едно зареждане. Вторият елемент на екрана е 1.32-инчов цветен "touchscreen" панел ( не е изцяло кръгъл и има черна лента "flat tyre", но тук не дразни ) с резолюция от 320 на 300 пиксела. Той обаче ще ни напомня за други устройства с Android Wear, защото може да бъде ползван окол 1 ден с едно зареждане. Идеята на Casio за двуслойният дисплей е много интересна, но полезността и в практиката ще бъде проверена тепърва. Все пак батерията е една, а капацитетът й трябва да бъде умно разпределен.

Casio WSD-F10

Налични са предварително инсталирани приложение на Casio, които са полезни при риболов, преходи, колоездене и т.н.. Подготвено е и специално фирмено приложение Casio Moment Setter+ за свързвания смартфон. Осигурена е и съвместимост с популярни специализирани софтуери като ViewRanger GPS, Runkeeper и MyRadar.

Продажбите на WSD-F10 ще стартират през месец април. Цената в САЩ би трябвало да е около 500 щатски долара, което според нас е приемлива сума за подобна умна машина.comments powered by Disqus