GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2016-05-20 00:36:00


Списък с всички нововъдения можете да откриетe в официалната публикация на Android Developer Blog.


Google I/O 2016: Google анонсира Android Wear 2.0

Android Wear 2.0

Популярното събитие Google I/O тази година се проведе след средата на месец май, а най-голямата новина по нашата "wearables" тематика бе анонсирането на второто поколение на операционната система за носими електроники Android Wear. Версията 2.0 се явява първото пълно обновяване на Android Wear след премиерата през септември 2014г. ( и представяне през март 2014г. ). Платформата ще бъде достъпна за потребителите от есента, а сега разработчиците получават версията Developer Preview ( и тя ще има няколко обновления през следващите месеци ,  а засега включва обновено SDK с различни инструменти ), която ще им позволи да подготвят подготвят своите приложения. При представянено на Android Wear 2.0 гигантът Google поясни, че се е вслушвал  и поучил от отзивите на потребителите и разработчиците, а резултатът е сериозно подобрение в ключови елементи като лица за екран, съобщенията и фитнес функциите.

Една от най-важните новости е много по-голямата самостоятелност на операционната система, защото се въвежда поддръжката на самостоятелни приложения, които директно ползват Интернет ( чрез Bluetooth, Wi-Fi или мобилна връзка ). Това се случва чрез отпадането на изискването за използване на API-та Data Layer, а резултатът е предоставяне на същата функционалност без нужда от свързан смартфон. Допълните ефект е и възможността за напълно сходна функционалност при употреба с Andoird или iOS.

Новата платформа залага и на подобрен потребителски интерфейс с нов дизайн ( особено за кръгли екрани ) и цветови гами ( примерно нотификации, app launcher и watch face picker ). Разработчиците получават  и съответната документация ( Material Design for Wearables guide ) за проектиране на новия интерфейс. Google предоставя и нов Complications API ( за компликациите ), който да улесни разработчиците при модифицирането на лица за екрана с допълнителна информация. Разширени са и възможностите за въвеждане на текст чрез клавиатура или ръкопис. Подобрения са налични и в шаблона за известия, а целта е оптимизирането на комуникацията.

Фокусът в проследяването на физическата активност се отразява и в подобрението на платформата Google Fit ( особено сериозно биват улеснени разработчиците ) , както и в проследяване на изминатите стъпки. Въвежда се автоматично разпознаване на спортове като ходене, бягате и колоездене.

Android Wear 2.0 е готов за приближаващата премиера на Android N, за да може да се възползва от новости като Data Saver,  Java 8 Lambda support и emojis.comments powered by Disqus