GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-04-18 03:32:00


Официална страница на Android Wear

Вижте повече за Wearable computer и Wearable technology в Wiki

Основен конкурент - Tizen


Какво е Android Wear?

Тя e винаги активна и се ослушва за гласови команди, които може да задействате по всяко време с фразата "OК, Google!".

Android Wear OS

Android Wear е версия на Android на Google, предназначена и оптимизирана за умни часовници (smartwatches) и други "носими"  устройства.

Понятието "носими" устройства, преведени още като "носими" компютри или "носими" електроники, не е ново, но в последните години навлиза масово в употреба покрай опитите на големите технологични компании да предизвикат нов технологичен бум (съответно корпоративни печалби), базиран на революцията на миниатюрни електронни устройства, носени по тялото или дрехите. Използваните термини на английски език са wearable computers, body-borne computers или wearables. Примери за такива джаджи могат да бъдат умните часовници, гривни, очила, дрехи и т.н. В настоящия момент не е много ясно накъде ще насочи технологията по отношение на изчислителната мощ и въобще принципа на работата на тези устройства. Дали те ще бъдат независими от свързаните устройства и ще изградят собствена екосистема от приложения или ще бъдат нещо като дистанционни екрани за по-мощните електроники? И двата варианта са напълно технологични възможни, налични и реални днес, но кой ще е по-ефективен и наложен в следващите години? Решението явно не е напълно изчистено като концепция и всичко ще покаже практиката при навлизането на тази електроника сред потребителите. Факт е, че в момента и първоначално Android Wear устройствата няма да работят самостоятелно и ще се нуждаят от връзка със смартфон (таблет и т.н.), с изключение на най-основните им функции.

Moto 360 Wear Google maps

След малкото лирично уточнение, нека се върнем към блиц офанзивата на Google точно към "носимите" чрез новата и топла топла Wear! Някакси там са усетили отрано големия потенциал в тази ниша и са поискали голямо парче от тортата. Резултатът е новата мобилна платформа Android Wear, която Google наричат "инициативата Wear".

Wear Interface

Тя бе анонсирана на 18 март 2014г. във версия за преглед от разработчиците плюс няколко много впечатляващи клипчета ( представени са на края на статията). Няколко на функциите на софтуера и няколко на пилотни хардуери. Системата е написана на C, C++ и Java. Естесвено, както ОС-то-майка, Wear e базирана на Linux.Android logoПоддържаните хардуерни платформи са ARM (32-bit), MIPS и x86. В следващите месеци ще бъде предложен и съответния SDK, за да могат разработчиците да започнат работата по създаване на приложенията (или връзката с приложенията им за нормалния Android), които да създадат богата екосистема.  В развитието на проекта са привлечени компании като Motorola, Samsung, LG, HTC, Asus, MediaTek, Broadcom, Intel, Qualcomm, FOSSIL и Imagination Technologies (MIPS).

Android Wear Ecosystem

Първите анонсирани устройства още при обявяването на Android Wear са изключително атрактивните умни часовници Moto 360 от Motorola и G Watch от LG. Техните ключови функции са фитнес приложения (скорост, дистанция, време, прогноза за времето, навитация с Google Maps), гласов асистент Google Now (гласови команди, гласово намиране на информация, задаване на посока, търсене на адрес, писане на бележки, разписания, съобщения, обучаване от навиците и други), напомняния и синхронизация с всякакви приложения от свързаните телефони (само Android засега).

Motorola 360 умен часовник wear

Според обещанията на Google, ключова възможност в Android Wear ще е и тази за наблюдението на физическата активност и здравословното състояние на потребителя.  Съвсем скоро се обещава и реалната достъпност на т.нар. multi-screen функционалност, която ще позволи управление на други смарт устройства (телефон, телевизор, автомобил, умни къщи) от "носимите". Eдно от нещата, които тези два първи модела промениха в сравнение с опитите преди Wear, е дизайна. Те обещават приятни класически форми и качествени материали от висок клас. Ще има и още по-модерни и дизайнерски предложения, защото Google "уговарят" нещата с популярни световни производители на часовници (примерно FOSSIL ).

LG G Watch умен часовник

Но все пак Wear не е създаден само заради часовниците, което означава, че можем да очакваме и всякакви други изненадващи продукти. Основните ключови моменти , което би трябвало да "чекнат" като решени от Google, са животът на батерията (доколкото зависи от софтуера), качеството на вградените Google услуги (най-вече Google Now), ежедневното удобство на интерфейса, работата по дизайна и качествената изработка с хардуерните партньори, както и ценовото разнообразие на предложенията за различните класове потребители. Голямо развитие по темата се очаква по време на ежегодната конференция Google I/O, насрочена на 25 и 26 юни 2014г. в Сан Франциско.

Източници на изображенията са страниците на Android Wear, Moto 360 и G Watch.

comments powered by Disqus