GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-04-27 17:43:00


Официална страница на проекта Project Ara

Официална страница на общността Phonebloks

Регистрация за Ara Scout в dscount

Документацията на MDK


Полезни изображения


Чухте ли за Project Ara?

Project Ara е нова безплатна и отворена инициатива за модулен мобилен телефон, която в момента е приоритет и собственост на Google. Световните технологични лидери, които стоят зад проекта, твърдят, че това може да е следващото „голямо нещо“ в света на технологиите.  

Project Ara модулен смартфон

Wiki: "Project Ara is the codename for an initiative by Google that aims to develop a free, open hardware platform for creating highly modular smartphones."

Всичко започна преди няколко месеца, когато в мрежата се завъртя първоначално "утопичната" идея на общността Phoneblocks (видеото е надолу) за мобилен телефон, изграден от сменяеми компоненти. Нещата изглеждаха малко изпреварили времето си и малцина вярваха, че голяма компания ще се заинтересува от подобна концепция. Малко по-късно обаче Motorola обяви, че работи по същата идея за модулен телефон (всъщност конкретно смартфон) повече от година. Вместо да се сборичкат с Phoneblocks, те започнаха общи срещи, които доведоха до решението за партньорство в реалното създаването на новата екосистема от хардуер и софтуер. Наскоро (януари) обаче Google се съгласи да препродаде бизнеса на Motorola Mobility на Lenovo за 3 млрд. долара. Въпреки това, "хитреците" от Google много добре премислиха сделката и освен богатото портфолио патенти ( подобни на фамозните електронни татуировки и хапчета с пароли), технологичният гигант успя да запази и подразделението (съответно екипа, който ще мине към екип Google Adnroid) за напреднали технологии и проекти (Advanced Technologies and Products - ATAP). Точно това е отделът в компанията, работещ по проекта Project Ara.Phonebloks smartphone

И преди е имало опити за модулни телефони, но от по-малки компании, които не са успели да постигнат пазарен успех.

Защо Google залагат така всеотдайно на тази все още недоказана идея? Защото надеждата им е да направят при хардуера това, което направиха при софтуера.

Хардуерната платформа на Project Ara трябва да бъде отворена към хардуерните (и към софтуерните) разработчици, подобно на отворения характер на "софтуерната"  екосистема Android.

Повече за хардуера в Project Ara

Project Ara е инициатива на Google за създаване на мобилен телефон, в който всички основни компоненти (камера, говорител, батерия, оперативна памет, памет за съхранение на данни, четци, различни куплунги и т.н.) могат да бъдат лесно и бързо подменяни от потребителите. Преследваната цел на цялата тази работа е всеки потребител да може сам да направи устройството си точно такова, каквото ще отговоря най-добре на нуждите му. Другата цел на тази сложна екосистема от модули е достигане на ценово разнообразие, което да направи смартфоните достъпни за всички. Така потребителите няма да се принуждават и да купуват ново устройство, ако искат да имат най-новия хардуер в смартфона си. Просто ще трябва да си купят различни части, с които да модифицират устройството, спрямо собственото си виждане.Project Ara modules

Модулите (подобни на плочки) ще се свързват към основата ( Гугъл ги нарича Endos, ендоси, ендоскелет) чрез специална магнитна технология – комбинация от постоянен магнит и електромагнит (електроперманентни магнити). Тази технология ще позволява здраво свързването на компоненти без допълнителни движещи се части,а и така няма да е нужен постоянен заряд. Базата ще бъде "монопол" на Google, а модулите ще бъдат изработвани от участващите в инициативата производители, на които вече официално е предложен специален MDK(Modular Developers Kit) за разработване на модули. В документация са описани техническите изисквания, на които модулите трябва да отговарят, както и физическия размер и дизайн на отделните компоненти.

Този първи MDK даде на технологичните медии и по-голяма яснота за платформата.  

Базовата рамка (вероятно метална) ще се нарича Grey Phone (Сив Телефон) и засега ще се работи в три различни по размер ендоскелета, съответстващи на три различни варианта на дисплеите – малък (mini) с диагонал около 4 инча, среден (medium) с под 5 инча и голям (jumbo) с размери като при фаблет. Тези бази (основен корпус / електронен гръбнак) ще осигуряват на потребителите най-основното - рамка, екран, Wi-Fi и процесор. От тази основа потребителите ще могат да започнат надграждането. Колкото е по-голям ендоскелетът, толкова повече модули ще може да побере. За момента Google ще бъде единственият доставчик на скелети за Project Ara, a трети компании ще произвеждат отделните модули. Това ще позволи на компанията да задържи контрола върху основите на проекта и на всяко едно устройство, както и да гарантира съвместимостта между различните компоненти. Модулите няма да бъдат ограничавани до една единствена функция.  Пазарните цени на тези "бази" не са известни, но пък почти са ясни производствените. Базовият модел от най-ниския клас ще бъде около 50 долара, а най-високия около 500 долара.

Базовият телефон ще се предлага само в сиво и това се прави нарочно, за да окуражи потребителите да престъпят към персонализиране. Целта на "базата" ще е дългият й живот (поне 4-5-6 години), през които потребителите ще могат да правят подобренията бавно и спокойно. Така няма да има нужда от сериозна инвестиция още в началото, а всяка повредена част ще бъде лесна за подмяна. Вероятно разработчиците ще могат да предлагат и "обвивки", които да скриват модулната конструкция на телефона и да го правят визуално еднакъв с нормалните смартфони. Със сигурност е заявено, че ще има възможно за директна hot-swap смяна на батерията без да се изключва телефона. Без проблем ще може да се ползват и няколко батерии едновременно, ако има място за тях. Ако има модули, които ще се налага да излизат извън рамките на ендоса, това няма да е проблем. Работи се и върху възможност за 3D принтиране на елементи от дизайна. Има предположения, че потребителите ще могат да сменят модулите „в движение”, т.е. при работещо устройство. Премахването им ще изисква отключване чрез софтуерно приложение, което ще дезактивира механизма (вероятно електромагнитите) за заключването към основата.

Операционната система ще е Android. В момента тя не поддържа тази модулна идея, но Google вече ряботят върху ъпдейт, който ще фиксира това. Това трябва да стане до края на годината и не се очакват проблеми в софтуерната част на проекта. В MDK се отбелязва също, че принципно Android приложенията за Ara няма да са значително по-различни и модулните устройства ще бъдат съвместими с повечето стандартни приложения от Google Play Store.

Продажните цени на модулите засега остават неизвестни, но Google вече е помислил по вариантите за придобиване на модули.  Ще бъде създаден специален сайт, който ще работи заедно с Google Play. За да бъде покупката по-лесна за потребители, от Google обмисля няколко варианта. Първият е продажба на Grey Phone с инсталирано приложение, което ще показва нагледно промените, които ще донесе даден нов модул. Вторият е тестването на даден модул от телефон на приятел, който да бъде използван в специален режим за гост. Друг вариант е отварянето на мрежа от специализирани магазини.

Project Ara

Технологичти медии, които са имали късмет да видят проекта и готови прототипи на живо, казват, че вече има много работещи прототипи на модули за памет, батерии и процесори. Показани са дори и специализирани екстри като прототипи на инфрачервен обектив за нощна фотография, както и модул с пулсоксиметър (измерва кислородното насищане на артериалният хемоглобин Sp02 + пулса.). Примери за други очаквани интересни модули са QWERTY клавиатура, стерео говорители, четец за банкови карти и дори топлинен сензор за нощно виждане.

Размисли

Project Ara е уникална концепция и изключително амбициозен проект, който може да революционно да промени изцяло технологията на съвременните смартфони. Google работят усилено върху инициативата си, за да превърнат по-скоро този проект в реални пазарни предложения. Видно е, че има много работа за свършване. Пазарна реализация можем да очакваме в първите месеци на 2015г, но до тогава със сигурност ще има много информация по развитието. Google са запланували да пуснат още няколко MDK (безплатни и свободни) тази година и да проведат няколко конференции за разработчици.

Засега от Google не изясняват напълно дали смятат да разширят Project Ara и извън пределите на смартфон сегмента към други мобилни и носими устройства, но от части от информацията на първата конференция става ясно, че в компанията не изключват и появата на модулни таблети. Вероятно обаче съдбата на този тип устройства ще зависи от това доколко успешни ще бъдат модулните смартфони. Проектът е първа тестова стъпка от мащабната стратегия на компанията да ни позволи да купуваме хардуерните компоненти и лесно да конфигурираме (асемблираме) устройства с желани от нас хардуерни възможности, както ни е добре познато от света на персоналните компютри. А това вълнува много любителите на универсалността на модулната РС концепция. Друга важна причина за очакван успех на модулната концепция е постепенно засилващата се умора на масовия потребител, когото бързата смяна на поколенията в технологиите просто изнервя. В даден момент потребителят не иска повече да сменя изцяло, а просто да ъпгрейдва. Досега имаше достатъчно подобни опити, но не и  глобално успешни предложения. Може би за това си има смислена причина, която скептиците не може да не са открили. Много критици предположиха, че Project Ara е просто демонстрация от страна на Google и няма да види бял свят. Компанията обаче им отговори и мощно инвестира в проекта, дори след продажбата на Motorola.Project Ara MDK

Интересно начинание е и общността от доброволци, наречени Ара-скаути (Ara Scouts), които ще могат помагат за развитието на проекта, изпълнявайки мисии. Когато крайният продукт е готов, първите 100 най–активни скаути ще получат безплатни смартфони. Може да видите повече по темата за Ара-скаут тук.

Мотото на Ara Scounts: "A phone designed for 6 billion people should be inspired by at least a few thousand."

Друга интересен бонус е възможността Project Ara да позволи на малки стартиращи компании с ограничени финанси да произвеждат собствени смартфони, т.е. да понижи нивото за вход на пазара, което явно е ползотворно за клиентите. Особено, ако китайските манифактури започнат да бълват всевъзможни модули за по някой долар.

Някои недостатъци и въпроси:

  • Логично и неминуемо отначало модулните устройства ще са по-големи, по-тежки и по-енергоемки
  • Тази модулна структура няма ли да води до намалена здравина и качество?
  • Ще може ли да се гарантира пълната съвместимост между всички хардуерни модули?
  • Колко ще бъде актуален базовия гръбнак и има ли смисъл цялата задачка, ако става въпрос за само 1-2-3 години?
  • Струва ли си начинанието и не би ли се оскъпило производство, което върви обратно на епохата на интергираните чипове или SoC (System-on-a-Chip в Wiki), където се прави икономия от мащаба на събиране на всички компоненти на дадено устройство в един чип? Ще бъде ли конкурентна тази архитектура на супер бързите операции, извършващи се в един общ SoC чип?
  • Завинаги ли Project Ara ще бъде обвързан единствено с Adnroid? 


Посоката е интересна. Google са си дали срок от 2 години. Не знаем откога се брои. Ще чакаме резултатите. Ще Ви информираме за развитието на технологичното "Lego".

 

Gizmoera ПРИСЪДА: Развитието на концепцията на Project Ara отваря широко врати на добрата възможност не само смартфоните да си разменят модули, а това да е възможно и стандартизирано между всякакви технологични устройства. Представете си даден модул от Вашия смартфон да може да бъде преместен във Вашия таблет, умен часовник, музикална уредба, телевизор, автомобил, медицински уред и т.н. Според нас, това е напълно възможно хардуерно, но проблем би могло да бъде софтуерната интеграция и наличието на драйвери, както и неизбежната нужда да излизане от рамките на Android екосистемата. Затова нека Google се свършат успешно работата със смартоните и тогава да се мисли за бъдещето на пълната модулност на технологиите. Асемблирането в PC индустрията показва, че нещата може и да се случат. SoC (System-on-a-Chip) пък демонстрират обратното. При SoC не разделянето и модулирането, а събирането на всички компоненти в един е печелившата посока. Ще видим. Може и двата подхода да са си напълно ефективни.

Интересно: В нощта преди първата официална презентация на Project Ara, някой от екипа изтървал и потрошил демонстрационния прототип. Това обаче се оказва идеална възможност за демонстриране на полезността на модулността. Сменили счупените модули и всичко била наред. На първата Ara конференция прототипът обаче не иска да стартира.

 

Прочететe и нашата новина за възможността Project Ara да стане подход не само при смартфоните, а при широк кръг от технологии. ТУК!

 

Изображенията са от страниците на Phonebloks, Ara Scout  ( в dscout ) и MDK-то на Project Ara. comments powered by Disqus