GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-04-18 00:45:00


Официална страница на Tizen

Вижте повече за Wearable computer и Wearable technology в Wiki

Основен конкурент - Android Wear


Какво е Tizen?

През 2014 година Samsung ще предложат на пазара няколко пилотни телефона и няколко умни "носими" устройства ( като часовници), които обаче няма да използват Android. И понеже ще са смарт устройства, те ще имат операционна система, но тя ще се казва Tizen. Това е името на новия играч в играта на умните джаджи, който всъщност се разработва от 2011 година и съществува от 2012 година, но едва сега се появява реално в устройства от пазара.

Tizen OS

Tizen e Linux базирана операционна система с отворен код с все още малко неясен лицензионен модел, но амбициозно разработена за голям спектър от днешните умни устройства. Идеята й е да дава "акъл" на таблети, преносими компютри, автомобилни мултимедийни и информационно-развлекателни системи (Tizen IVI за in-vehicle infotainment на автомобили, автобуси, самолети), смарт телевизори, умна битова техника, фото и видеокамери, хладилници с мозък, all-in-one PC - компютри, принтери и т.н. "смартове". С три думи - работи на всичко. Въпреки това, най-големите й поддръжници - Samsung и Intel искат да я внедряват засега най-вече в мобилни телефони и т.нар. умни "носими" компютри / устройства / електроники. Проектът е част от Linux Foundation, а се управлява от Technical Steering Group, която включва гореспоменатите Samsung и Intel плюс други глобални технологични играчи. Нужните насоки на развитието пък се синхронизират от Tizen Association, включваща различни сектори на компютърната индустрия, оператори и бъдещи ползватели . Тук участниците са телекомуникационни оператори, ОЕМ производители, Fujitsu, Huawei, KT Corporation, NEC Casio, NTT Docomo, Orange , Panasonic, SK Telecom, Sprint, Vodafone, Baidu, ZTE, SoftBank Mobile, eBay, Konami, McAfee, The Weather Channel, Samsung и Intel.

Samsung Intel Linux Foundation Tizen

Tizen върви по пътя на Android и дори прилича на него визуално, но корените й са при проекта LiMo, MeGoo (Intel и Nokia) разработчиците, зарязаната "самсунгска" Bada и Samsung Linux Platform. Пак както Android и другите мобилни ОС, Tizen работи с приложения, но най-много разчита на HTML 5 уеб приложения, което е универсално, но пък не особено пъргаво и разработено в момента. По план би трябвало Tizen да дава и чудесен живот на батерията.

Както вече изяснихме, Tizen се поддържа от Samsung и Intel, които гонят различни цели с тази си помощ. Принципно и двете корпорации искат да са в играта с "носимите" устройства и процесорите им. И затова неслучайно и двете правят нови производствени мощности за мобилни чипове. Samsung от своя страна искат малко повече свобода и сигурност откъм платформата на Android. На това анализаторите гледат като част от стратегията на Samsung да намали зависимостта си от продуктите на интернет търсачката, за да са подготвени за евентуално бъдещо разваляне на отношенията. Може би им е харесала и идеята на Apple за хардуер и софтуер от един производител. За Intel пък анализите сочат, че  си мислят, че чиповете им могат да бъдат по ефективни точно с тази ОС. И за двете компании всъщност не е много рисково да използват Tizen, ако лешат да насочат усилия към устройства различни от телефони и часовници, където в момента нишата е свободна и няма да има сблъсък с конкурент. Иначе Tizen e оптимизиран точно за ARM (Samsung) и x86 (Intel). За финал на прегледа на плюсовете за поддръжниците трябва да отбележим и бонуса, че участието в подобен отворен ( донякъде ) проект е и реклама, носеща престиж на тези глобални корпорации.

Tizen OS interface
Новата ОС вече е налична в няколко устройства. През октомври 2013 години Samsung NX300M става първата умна камера и като цяло потребителски продукт, базиран на Tizen. През юни 2013 10-инчовия Systena с quad-core ARM процесор пък става първият анонсиран таблет с Tizen. Стартиращите продажби през април 2014 година на умния часовник Samsung Gear 2 / Gear Neo го прави първи Tizen "смартуотч". При телефоните първи пазарен кандидат би трябвало да бъде Samsung ZEQ 9000. През втората половина на 2014 г. се планира да излезе Tizen 3.0.

Samsung Gear 2 Neo

Размисли върху играта

Както се подразбира, Tizen все още не е готова да бъде предпочитана като ОС за върховите модели на производителите (примерно на мобилни телефони), но ако получи успех, не се съмнявайте, че ще бъде подготвена бързо за подобна битка. А този сблъсък принципно прилича малко на войната между безплатните уеб браузъри, където се пръскат големи пари за разработка но нови бойци измежду безплатните. Но това е нелогично само на пръв поглед, защото както знаем, няма безплатен обяд и всички подобни проекти се правят от едни умни хора, които знаят, че тези безплатни кукички ще им докарат много повече в крайна сметка. Според много анализатори, пазарът на "носими" устройства е пред глобален бум и много от играчите ще се опитат да го "захапят". Трудно е да се бориш с лидерите Android и iOS и дори империята Microsoft все не успява. А евентуален успех на Tizen би бил кошмар за Google. Все пак Samsung е най-големият им клиент, който глобално продава смартфони с обемите почти равни на всички останали играчи (Apple, LG, HTC и Nokia през последната година). Подготвяйки се вероятно за подобен сценарий, хитреците от Google привлякоха мобилния бизнес на Motorola, но там нещата не бяха достатъчно сигурни, за да получи Google богата гама от собствени телефони. В момента Android и Google имат повече нужда от Samsung, отколкото обратното. В името на общите интереси Samsung обявяват, че засега Tizen бъде използван за пазари и пазарни сегменти, които Android не засяга. Точно пък придобивката Motorola (вече препродадена на Lenovo) за Google може би притесни Samsung, които се стегнаха в опитите за създаване на собствена операционна система. И двете компании в проекта (Samsung и Intel) не са сред най-големите софтуерни играчи, но това не би трябвало да е пречка пред успеха на Tizen.

Ето и няколко важни въпроса, които висят пред успеха на Tizen:
Tizen store

  • Дали потребителите, които са свикнали с дългогодишните лидери Android и iOS биха приели една нова екосистема?
  • Ще има ли богат магазин за приложения, което е най-важното условие за успех сред масовия потребител? Всъщност ще има TizenStore, но още не е отворил врати.
  • Ще има ли екосистема, която да развие всичко нужно около платформата, за да дойдат и заинтересуваните клиенти?
  • Ще бъде ли лесно достъпна новата ОС за внедряване в продуктите на другите хардуерни производители?


Tizen предлага собствен SDK на разработчиците, но дали ще съумее да привлече същата богата гама качествени приложения, подобно на магазините за приложения App Store и Google Play, ще бъде ключово за дългосрочния успех на операционната система. В момента има предложения от популярни разработчици ( примерно Paypal Payment app), достъпни за Тizen, както и някои малко по-тромави, но въпреки това работещи решения, които позволяват на Android приложенията да работят на новата платформа. Дано проектът не постигне съдбата на цялата плеяда от опити като Palm OS, Symbian, Blackberry, MeeGo, WebOS и т.н.. Успехът би бил голям удар и стимул за конкуренцията, което би могло да активизира доста играта и да донесе нов технологичен бум (или балон) за потребителите. Последният такъв бум сякаш бяха таблетите и е време за нов.

Източници на изображенията са страниците на Tizen, Intel и Samsung.

 

Предлагаме Ви и едно клипче с най-новите кадри от интерфейса на Tizen.comments powered by Disqus