GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-05-11 20:52:00


ВНИМАНИЕ: Тази статия съдържа информация, която е базирана на информации, които може накрая да се окажат неверни. Не й вярвайте!

Интересно: Apple си разбират от работата. В интернет обаче има и слухове, че разбират също от спестяване на данъци и използване на твърде евтин труд.

Фамозният Steve Wozniak също се изказал загадъчно по адрес на умен часовник от Apple. Бил казал, че "Apple is losing its cool, but that he would welcome an iWatch". След това пък се похвалил, че се разработва нещо, което ще "surprise and shock us all".


Размисли и страсти за iWatch на Apple

Apple си разбират от работата. Знаят как да създадат хитови продукти. Знаят как да ги опаковат, а после и как да "подлудят" публиката. Неслучайно доста ИТ анализатори твърдят, че активизирането в сегмента на умните часовници в последните 2 години се случи след "изникването" на интернет слухове и срамежливи (за сметка на това контролирани) изпускания на информация от корпорацията за разработване на нещо по темата, което ще носи като лого ябълката на Apple. Нещото дори получи име - iWatch, а всъщност не се знаеше дали въобще съществува. И манията започна.

Apple iWatch концепция

Умният часовник на Apple е устройство, за което всички говорят от доста време, но все още никой не е виждал. Липсата на достатъчно информация по темата е благодатна почва за всякакви "специалисти", анализатори, концептуални дизайнери, техно-гадатели, жълти ИТ медии и т.н. Тази година информационната вълна iWatch дори се превърна цунами. Манията е голяма. Заляха ни побъркващо и ежедневно количество  концепции - грозни, красиви, логични и малоумни. Плъзнаха съмнителни или "секретни" сканирани документи, патенти, чертежи, информации от вътрешни хора, партньорски клюки. Дори се появиха сайтове, посветени единствено на iWatch (ако после не се казва така, ще им трябват нови домейни :) ). Сигурно най-тежко в цялата ситуация е положението на "хардкор" феновета на Apple, които потриват все по-нервно ръце (и портфейли) в очакване на нова култова и "фешън" джаджа, но конкретна информация от лабораториите на гиганта все няма ... и няма.

В тази статия ще отразим множеството факти, слухове, спекулации, откровенни глупости, фантастики и логични предположения, които циркулират около чакания и евентуално "сегменто-дефиниращ" продукт на Apple. Ако се появяват нови любопитности, ще ги добавяме с времето. 

Първо ще започнем със "сериозни" ИТ анализатори и изследоватeли на пазарите, коите вече изчислиха продажбите на iWatch, както и печалбата на корпорацията. Според тези специалисти, iWatch щял да струва 299 долара (видяхме и цена от 1000+ долара) и щял да донесе 18 милиарда долара приходи само за първата си година в продажба. За тази цел трябвало да бъдат реализирани 58 милиона смарт часовника.

Друг анализ пък отбелязва, че Apple имали около 11 милиарда долара "неизяснени" капиталови разходи за 2014, които "естествено" били отишли за разработването на iWatch. Същите трендове в разходите били забелязвани през годините точно преди излизането на икони като iPod, iPhone и iPad.

Следваща информация, която била в полза на предположението за реална работа по умен часовник на Apple, било твърдениетон на CEO-то Тим Кук , че ще има нова продуктова категория в асортимента на Apple през 2014 година. Тим Кук често бил изказвал и симпатията си към носимата електроника.

Apple iWatch концепция

Най-разнообразните слухове са тези около техническите параметри на iWatch. Ето няколко от тях.

iWatcн ЩЯЛ:

 • да има вграден и огънат соларен слой в панела на дисплея ( и той огънат ), които да зарежда устройството, когато светлина попада върху него:
 • да се зарежда безжично с магнитна индукция;
 • да използва новото гъвкаво стъкло Willow Glass на Corning (производител на Gorilla Glass за iPhone), което може да увива около неща като китка. Но тази технология май няма да е готова за пазара до 2016г.
 • да се зарежда от въртенето на батерията около китката (Apple имали патент от няколко години ) или кинетика;
 • да има гъвкава батерия ( пак имали патент ) или някакво нова модерна батерия на слоеве от LG;
 • да ползва нежна вибрация, за да ви събужда собственика си;
 • да предвижда сърдечни атаки;
 • да мери кръвна захар, кръвно налягане, сърдечен ритъм, хидратиране на тялото. Това щяла до става с помощта на мистериозен фотоелектрически сензор, видян някъде из патентите;
 • да изчислява стъпки, изхарчени калории, дистанции;
 • да е водоустойчив и дори да измерва преплуваните цели;
 • да предпазва от слънчеви изгаряния :) и да напомня за медицински събития;
 • да има Touch ID сензор за пръстови отпечатъци;
 • да не бъде самостоятелен телефон, но ще позволява извършването на телефонни разговори с посредничеството на свързаното устройство;
 • да се подарява към iPhone 6 (Твърдо не. С горните възможности, цената може може да предизвика обратното. :) )
 • да се предлага не в един, а в два размера. Може би женски и мъжки дизайн.
 • да замести iPod, чийто продажби постоянно спадат;
 • ще има музикални възможности и ще може да управлява музиката на други устройства;
 • да бъде позициониран като аксесоар на Apple устройствата на съществуващата база от клиенти, а не като по-автономен продукт
 • да бъде субсидиран от здравните застрахователи, заради здравните си приложения и сензори
 • да има NFC или iBeacon
 • да има батерия от 200 до 250 mAh
 • да работи с iOS и специализирани приложения като за умен часовник
 • да разчита най-вече на Siri и неговите гласови команди за управление. То това (Google Now) е и силата при конкурента Android Wear.
 • да има изтънчен и лек дизайн, за да се доближи максимално до стандартните часовницие, които се носят много години наред
 • да бъде насочен към високия клас луксозна технология, където печалбите са по-големи. В глобален план 85% от десетките милиарди годишни приходи от продажба на стандартните часовници идвали от продукти с цена над 500 долара. Но все пак, няма да е коректно iWatch да е по-скъп от iPhone.

Процесорът на smartwatch-a на Apple щял да бъде ко-процесорът M7, познат от iPhone 5s (iPad Air, iPad Mini 2 с Retina; M7 e представен септември 2013), защото фабриките вече били набрали пара и имало достатъчно произведени M7-ци. Този ко-процесор е познат с това, че икономично събира и трупа данни от интегрираните сензори (акселерометър, жироскоп, компас), докато централният A7 почива. Логично е тази дейност да бъде изнесена и към iWatch, който ще е "наблъскан" със сензори.

Следват няколко интернет информации, които трябва да подкрепят твърденията за реално разработване ... и дори "ей сега" стартиращото производство.

 • Apple подготвят стартирането на производството на сапфирени стъкла за iWatch в новия завод в Аризона
 • Apple търси с обяви да наеме експерти по Motion Sensing
 • Apple наема фитнес физиологисти, за да тестват iWatch прототипи
 • Apple вече има растящ екип от вече над 200 служители, работещи по iWatch от 2011 година
 • Apple си говорят с компании за биометрично разпознаване и фитнес тракери. Може да видим направо и покупки. Срещнали са и американските здравни власти.
 • Apple e наел експерти по сън, експерти по сърдечен ритъм, кислородни насищане на кръвта, кръвно налягане, доктори и други
 • Скрийншот от iOS 8 потвърждавал задаващия се умен часовник на Apple, защото имало икона на приложение с име Watch Utility
 • По часовника се работи, но все още имало технологични проблеми с батерията, начина на зареждане, размерите, цената на производството и т.н.
 • Още "по-информирани" медии дори вече са разучили производствената линия. Часовникът щял се сглобява от Quanta Computer, чиповете ще се произвеждат от Richtek Technology, а сензорният сапфирен панел или гъвкавия AMOLED дисплей от TPK. Според други източници, екраните ще са от LG, а Foxconn още през 2013г. били произвели 1000 тестови бройки. Процесорът пък щял да бъде "Designed by Apple", но "made in Samsung".

Много от горните верни и неверни информации насочват към извод, че iWatch ще е доста силно концентриран върху здравни и спортни функции. С всичките си биометрични сензори, следящи жизнените параметри на носещия, той може да захранва приложението Healthbook, което се очаква да бъде част от iOS 8. Друг е въпросът, колко е здравословна електроника, която 24 часа стои на ръката ви и излъчва нещо.

Умен часовник Apple iWatch концепция

Сигурно има нещо вярно в твърдението, че преминаването на умните часовници в нов пазарен стадий се дължи на подозрението, че Apple ще участват. Всичко помним, че Apple вече са го правили със смартфоните и iPhone. От друга страна, някой известен ИТ журналист беше още по-краен с мнение, подобно на израза "Часовник или край". Според него, неизкарването на нещо революционно ( и най-конкретно умен часовник) от Apple още тази година, щяло да означава край на приказката за гиганта от Купертино. Твърде крайно, но и Apple като световен технологичен лидер, нямат право на пропуски. Все още не сме видели нито един наистина глобално успешен модел на смарт часовник, който да предизвика интереса на масовия потребител. Pebble, Samsung, Sony и все повече малки и големи са запалили фабриките, но малцина ще вземат големите парчета от тортата. Тези конкуренти дори вече продават второто поколение на своите продукти. Анонсите на LG (G Watch) и Motorola (Moto 360) пък грабнаха моментално интереса на публиката. Мнозина обаче вярват, че Apple ще са първите направили големия пробив с по-зрял продукт. Не са се разбързали особено май.

Следва една вероятно по-достоверна информация. Популярният швейцарски производител на не-толкова-умни часовници Swatch e предприел съдебни мерки за ограничаване на Apple в използването на наименованието iWatch. Swatch вече притежавали подобното iSwatch и не искали купувачите да бъдат обърквани. Вероятно ще се разберат с "едни пари". Междувременно Apple са запазили iWatch в страни като Япония, Тайван, Мексико и Турция. Може да го правят превантивно, за да не се възползва някой спекулант от популярността им. Две малки фирми вече са го изпреварили в САЩ и Великобритания. Или ще се разберат с пари, или тези малки фирми са си на корпорацията.

Интересно: Анализаторите смятат, че Nike закри продуктите си NIKE+ FUELBAND, за да освободи място за продукт на дружката си Apple. Наред с обявите за работа по специалности, близки до разработването на умен часовник, Apple са прибрали и част от хардуерния екип на Fuelband. Nike си оставиха само софтуерния отдел, който ще продължи да разработва мобилните им приложенията за спортуващите.

Още по-интересно: Има прозрение, че всъщност iWatch може да е името на нов телевизор на Apple. Ха, има логика!

Gizmoera ПРИСЪДА: Вероятно нещата при умните носими технологии, или поне при умните часовници, ще побушуват известно време и постепенно ще се успокоят, за да заприличат в един момент точно на ситуацията със смартфоните. Малките производители ще се пробват в началото, но ще имат шанс единствено в хардуерното инженерство. В даден момент липсата на софтуерна екосистема от приложения ще ги принуди да преминат в някой от лагерите, където ще трябва да се подчиняват на някой от мастодонтите. Ще има една богата хардуерно-софтуерна екосистема около Android Wear, по-малка общност около Tizen, едноличната екосистема на Apple ( еднолична за хардуер и операционна система и контролиран, но отворен App Store), както и малка амбициозна платформа около все неодоценените (в мобилните технологии) Microsoft.  Ако участва, Apple ще навлезне сравнително късно на пазара на т. нар. wearable (носими) устройства, но това е Apple. Изпипват нещата, особено откъм дизайн. Дано се разбере нещо поне през есента, когато се очаква много по-сигурният iPhone 6.

Първото изображение е концепция на Todd Hamilton, а другите две са на Martin Hajek.

 comments powered by Disqus