GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-05-17 02:29:00


Страницата на Moto 360 в нашия каталог на умни часовници

Официална страница на Moto 360 от Motorola Mobility


Какво знаем дотук за Moto 360?

Чухте ли за новата операционна система на Google, която трябва да промени света на носимата електроника. Тя беше представена на 18 март 2014г. Казва се Android Wear. Няколко часа по-късно се появи и анонс на часовника Moto 360 на Motorola. Бяхме впечатлени. Отново. Motorola е добра технологична компания и умее да впечатлява. Независимо чия собственост e. С обявяването на бижуто Moto 360 можем смело да заявим, че светът на умните часовници вече е друг. Ние не използваме много крещящи епитети, но великолепният Moto 360 наистина впечатли всички.  Всеки коментар в интернет показваше, че това е първият умен часовник, който всички искат да притежават.

Motorola Moto 360 умен часовник

It's Time.

В тази статия ще посъберем наличната дотук информация за елегантния Moto 360. Понеже тя е твърде недостатъчна, ще се отдадем и на малко размисли, за да запълним темата. И така ... .

Moto 360 ще бъде първият съвременен умен часовник на Motorola (имат опити примерно със спортния Motoactv от 2011г.) и първото им устройство с новата операционна система Android Wear. Имаше вариант Moto 360 да е и "първи умен часовник с Android Wear" въобще, но паралелно анонсираният G Watch на LG май ще бъде носителят на тази титла.

Дизайн и функции. Елегантността на класически часовник. Възможностите на умен часовник.

Moto 360 разчупи стандартния правоъгълен дизайн на съвременните умни часовници и го замени с класическата кръгла форма на механичните продукти. Външно Moto 360 дори е почти неразличим от класиките, но отвътре е мощно компютърно устройство, което работи в комбина с впечатляващо интелигентния Google Now на Android Wear, за да показва информацията на собственика, точно тогава  и такава, когато и каквато има нужда от нея. В клиповете, представящи джаджата, се вижда, че уведомленията ще бъдат сменяни много елегантно с хоризонтални и вертикални приплъзвания по чуствителния на допир екран. Moto 360 ще е пълноценен хардуерен гостоприемник на Android Wear и ще използва (поддържа) всички възможности и приложения на Android Wear (уведомления, гласови команди и т.н.). Ще е съвместим с Android устройства на  различни марки. Изискваната версия на операционната система ще бъде над 4.3+, което е логично заради нуждата от вградена поддръжка на ниско енергоемкия Bluetooth LE, по който ще се осъществява комуникацията със свързаните уреди. Макар досега да не е изтекла информация за функционалностите на Мото 360, се предполага, че Motorola ще предложи и нещо уникално в този часовник, което да го отличи от конкурентите (най-вече от клуб "Android Wear"). Единственото по-ясно е , че ще показва винаги точното време, тоест ще има фукнция "always on" за дисплея, но по необявена технология. Страничният бутон ще имитира класически часовник, за да можете да се наместват стрелките за времето, но същото ще може да се прави и от самия дисплей.

Motorola Moto 360 умен часовник Google Maps

Ясно е, че най-забележителното в Moto 360 е видът. Кръглата форма обаче не е само модно решение. Според разработчиците от Motorola, този дизайн има предимство пред правоъгълните форми, давайки по-широка зона на дисплея без да се жертва комфорта и размерите на устройството. Видно е, че интерфейсът на Android Wear перфектно се е вписал в  този вариант за форма на екрана, където фокусът винаги и естествено отива в центъра на  дисплея.

Тук може би се появява един технологичен проблем, който хората от Motorola вече би трябвало да са разрешили. Часовникът е проектиран с идеята за този объл дизайн. Това означава, че компанията би трябвало да е подготвила специално оформени и подходящи екран, корпус, части, дънна платка, батерия и т.н. А всички важни електронни компоненти, което сме виждали, са ръбати и n-ъгълни. Принципно е възможно квадрат да се събере в кръг, но се губи ценно място, което може да бъде запълнено с мощна подходящо оформена електроника в оптимизиран скелет. Измислили са го със сигурност, но просто искаме да отчетем усилията им и в името на красотата.

Разработчиците на Motorola са си научили уроците от предлаганите вече носими продукти при конкурентите. Затова са предвидили възможността за лесна смяна на верижките (каишките), която да даде на собствениците богати възможности за персонализиране. Ще има много цветове и варианти за верижките. Материалите, които ще се използват за производството на разкошното и умно устройство на Motorola, ще са специални и от най-високо качество. Сред използваните материали за корпуса ще са висококачествен метал и кожа. Абе, очакваме тотално "фешън" и "премиум" продукт, но и на съответващата цена. Главният дизайнер по проекта пък е споделил, че Moto 360 е създаден за масовия (макар и висок клас) пазар. Затова дизайнът е съобразен с разбиранията и на двата пола.

Motorola Moto 360 умен часовник

Технически характеристики

Единственото, което сме видели, са визуализациите. Затова и няма никакви технически данни като процесор, памет и т.н. Очевадно е обаче, че този умен часовник няма да има фотокамера. От компанията смятат, че потребителите нямат нужда и не искат още една "снимачка". За тях този часовник е фокусиран върху доставянето на полезна и интелигентно избирана информация. Както се забелязва от изображенията, Moto 360 няма и никакви видими портове и куплунги. Не е ясно какъв ще е конкретният подход към зареждането, но се предполага, че ще се използа индуктивен пренос на енергия (може би по стандарта Чи - Qi на Wireless Power Consortium) . В тази връзка, главен приоритет е бил оптимизацията на живота батерията и употребата й. От Motorola вече имат опит със спортен часовник (Motoactv) и това щяло да им помогне в подобряването на енергоефективността на хардуера. Очаква се и някакво ниво на водоустойчивост, но неясно като номер на IP сертификат засега. Moto 360 вероятно няма да има сензори, които да събират информация за фитнес и здравните приложения. Появи се информация, че дисплеят ще е OLED със стъкло от сапфирен кристал.

Motorola Moto 360 умен часовник

Цена и продажба

За цената има различни спекулации, но дизайнът и качеството на материалите би трябвало да ни говорят, че Moto 360 е насочен към горния ценови клас. За датата на пазарна премиера от Motorola казват само "summer 2014", което е доста разтеглив отговор. Гарантирано е обаче, че Moto 360 ще бъде глобален продукт, макар и датите за стартиране на продажбите в различните държави да са различни. Стартът ще е в САЩ.

GizmoEra ПРИСЪДА: Умните часовници със сигурност се подготвят за глобален успех, но до този момент все нещо не достигаше. След 18 март 2014г. нещата са различни. Android Wear и Moto 360 променят играта. Дано  този умен часовник е толкова великолепен, колкото цялата технологична общност всъщност си го представя.

Интересни коментари от форумите:

"Motorola, shut up and take my money!"

"...pebble make me think about them, this makes me want to actually get one."

"Congratulations, Motorola! You have just created the best looking smartwatch yet."


Изображенията са от официалния блог на Motorola.

Видео

 

 

 comments powered by Disqus