GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-06-08 15:04:00


ВНИМАНИЕ! Пред Вас е една огромна, но много подробна, изчерпателна, сочна и богато напоена с данни статия. Ще се радваме, ако успеем да Ви ориентираме в ситуацията с умните часовници в близко време.


Рекапитулация на умните часовници за първата половина на 2014г.

Умни часовници 2014 LG G Watch, Moto 360, Pebble Steel, Samsung Galaxy Gear, Samsung Gear 2, Samsung Gear 2 Neo

Всяка технология има пик в своите развитие и пазарна атрактивност. Хората и производителите имат различни причини за търсенето на нов технологичен хит, но това търсене определено е заложено в природата и на двете групи. Актуалните фокуси на потребителския интерес в глобален мащаб са умните телефони и таблетите, но те все повече се превръщат в битова техника, която все по-малко успява да засища непрестанния глад за иновации и прогрес. За производителите умората на пазара означава и спадане на корпоративните печалби, а акционерите много се сърдят на това. Затова се търси решение. Според нас, а явно и според все повече световни технологични лидери, отговор може да е т.нар. електроника за носене, а в частност - умните часовници. За понятието "носими устройства" скоро ще имаме отделна статия, затова сега ще се се концентрираме върху нишата на умните часовници.

Според Уикипедия умен часовник (smartwatch) е "компютъризиран ръчен часовник с функционалност, която надхвърля показване на точното време ...".

История на умните часовници

Умните часовници всъщност са отдавна тук. Ще имаме отделна статия за историята им и десетките години развитие, през което са преминали, за да достигнат до днешното възраждане на идеята за компютър на ръката на потребителите. Може би при днешното поколение умни часовници вече говорим за мощни компютри във формата на ръчен часовник, а не за компютъризирани часовници, но така или иначе това е приетото понятие. В следващите стотици редове ще се опитаме да направим рекапитулация на пазара на умни часовници през последната година, в която всъщност започнаха да бъдат наричани "следващото голямо нещо".

Нещата се раздвижиха в последните години, когато малката ниша на "смарт" часовници изведнъж започна да става все по-претъпкана. Битката за пазарни позиции започна още преди повече производители да имат напълно готови продукти.  Наред с независимите предприемачи и малките производители (Pebble) , които дълги години бяха единствените правещи опити в сферата, в играта изведнъж се включиха и големите риби. През 2014г. вече няколко технологични гиганти имат своите предложения (Samsung, Sony, Qualcomm) на пазара, а някои дори вече лансират втори и трети поколения. Нови силни пазарни премиери (LG G Watch, Moto 360) очакваме всеки момент. Всички останали започнаха да се застраховат и да обявяват, че и те ще навлязат в сегмента съвсем скоро. За някои се разбра, че не се спали и са разработвали носима електроника от доста време, но други пък доскоро се ослушваха и се наложи спешно да подготвят продукти за пред публиката. Участието на големите е сигурен знак, че тези продукти съвсем скоро ще достигнат завършеност и полезност, която да ги направи интересни и желани от масовия купувач. Нашата ГОЛЯМА статия ще се опита да ви ориентира в ситуацията в момента, а при успех в убеждаването - да ви помогне в избора при покупка. Ще разгледаме наличните на пазара продукти, както и обещаните премиери до края на годината.

Първо обаче трябва да поясним един казус. В настоящия момент не е много ясно накъде ще насочи технологията по отношение на изчислителната мощ и въобще принципа на работата на умните часовници. Дали те ще бъдат независими от свързани устройства, изграждайки собствена независима екосистема от приложения, или ще бъдат нещо като дистанционни екрани за по-мощните електроники (телефони, таблати), на които ще бъдат компаньони? И двата варианта са напълно технологично възможни, налични и реални днес, но кой ще е по-ефективен и наложен в следващите години? Решението явно не е напълно изчистено като концепция и всичко ще покаже дългосрочната практика при навлизането на тази електроника сред масовите потребители. В момента има предложения на пазара, работещи и по двата подхода. Почти всички истинските умни часовници от новото поколение не са самостоятелни, а разчитат на безжична връзка по Bluetooth със смартфона или таблета на потребителя. През тази връзка те могат да използват процесорната мощ, мястото за данни, интернет връзката, GPS-а и сензорите на свързаните устройства, а и получават "безплатен ъпдейт", когато главният уред получи софтуерни или хардуерни обновявания. Сред тези варианти има такива, които могат да приемат разговори като Handsfree (Gear), а други не позволяват провеждането на разговори (Pebble). Изцяло автономни предложения с USIM модул (Universal Subscriber Identity Module) от световните производители в момента няма, но до няколко месеца гарантирано ще бъдат на пазара. За тях ще пишем надолу в статията. Иначе почти всички безсмислените китайски предложения са телефони и винаги включват GSM модул, но иначе са доста глупави.

Първи играч

Бумът на носимите устройства се случи и вероятно (дано) няма да се забави скоро, а точно обратното. Развиват се умните часовници, но и умните спортни гривни, умно облекло, умна битова техника, умни спортни уреди и т.н.. Исторически нещата през 2013 г. се развиха около слух за разработване на умен часовник от Apple, но по-важното - покрай появяването на първото устройство с истински пазарен успех.

Умен часовник Pebble

Става дума за Pebble - безспорен фаворит през 2013г. на публиката, която се интересува от умни часовници. Pebble е серия от умни часовници, разработвани от  Pebble Technology Corporation, чийто първи модел излезе на пазара през 2013г. след успешно набиране на средства от споделено финансиране в платформата Kickstarter. Всъщност в подобни платформи се зародиха и замряха доста независими проекти за умни часовници. Но Pebble успя. Под успех имаме предвид събраната сума от 10,3 милиона долара, която прави "стартъпа" Pebble най-успешната продуктова кампания, провеждана досега в популярния Kickstarter. Фактите сочат, че първите 100 000 долара са събрани за два часа, а за 6 дни стават 4,7 милиона. След още няколко дни Pebble затвори набирането на средства и започна подготовка за производството. Доставките започнаха през януари 2013г. и първите 85 000 бройки трябваше да достигнат до участниците във финансирането. През юли започнаха и нормалните доставки към пазара. В момента Pebble се продава (дори разпродаваше за дни) в големите търговски мрежи като Best Buy, Target, AT&T и Amazon.com. Дори наскоро имаше дефицит на производството, но нещата се нормализираха. Нещата звучат доста бомбастично, но все още Pebble e нишов продукт, който в този голям свят достига предимно до ограничена и специализирана публика от технологични фенове (т.нар. early adopters).

В момента Pebble има 1.26”-инчов черно-бял дисплей с резолюция от 144 по 168 пиксела. Използваната технология е Sharp Memory LCD "Е-paper" и позволява изключителна видимост при всякакви условия. В малкия корпус са събрани още вибромотор за алармите, магнетометър, лека подсветка и акселерометър (става за приложения за физическа активност). Звук не се предлага. Нито микрофон, нито говорителчета. Няма и сензорен екран. Pebble се управлява с бутони (4 броя). Няма и камера, но пък има водоустойчивост до 5 ATM, което означава, че можете да се къпете и дори да плувате с него (не да се гмуркате и без твърде гореща вода / пара ). При нормална работа устройството издържа до 7 дни. За зареждане се използва зарядно с магнитен конектор, подобен на зарядното на MacBook на Apple. Pebble e съвместим с  Android и iOS по Bluetooth. От свързаното устройство може да получава текстови съобщения, електронни поща, входящи телефонни повиквания (само като информация и да се отхвърлят) и нотификаци от акаунти в социални мрежи. Допълнително може да бъде дистанционно управление за телефони, камери (като GoPro) и т.н.. Операционната система е Pebble OS (доста модифициран FreeRTOS), която все още е затворена за външни разработчици. Създаден е и специализиран App Store (магазин за приложения за Android и iOS) с вече над 1000 приложения. Използването с iOS устройства в началото имаше някои недостатъци, но те все повече се фиксират. Пълни технически данни на Pebble може да разгледате в страницата му в нашия Каталог на умни часовници.

Оригиналният Pebble e полезна джаджа и "бестселър" сред себеподобните си, но имаше един проблем, който явно е бил забелязан от производителя му. Pebble прилича на детска играчка и е твърде пластмасов (има също гума и силикон). Затова се появи наследник, който ще се продава паралелно с оригинала.

Умен часовник Pebble Steel

Наследникът се нарича Pebble Steel, но той не е точно второ поколение, а просто по-красива и по-качествено сглобена опаковка на същия хардуер. Pebble Steel предлага по-тънко тяло от стилна неръждаема стомана, както и сменяеми (пипкаво с часовникарска отверка) кожена и метална каишки в комплекта. Оригиналният Pebble е съвместим с голяма част от стандартните каишки, които можете да намерите навсякъде. Каишките на Pebble Steel са със стандартна ширина от 22мм, но с нестандартен дизайн, за който се предлагат специализирани продукти. Тактилните бутони са метални, а стъклото е от Gorilla Glass материал за увеличена издръжливост срещу надраскване. Теглото е по-голямо. Допълнителна разлика с оригинала е наличието на 3-цветна LED светлина на лицето, която добавя още удобство за сигнализиране на потребителя. Pebble Steel се  предлага в два цвята - сребрист и матирано черно.Всички останали характеристики са еднакви с Pebble. Подробни данни за Pebble Steel можете да разгледате в страницата му в нашия Каталог на умни часовници.

Ако някой се интересува от успехите в продажбите на Pebble, можем да отговорим, че до март 2014г. са продадени над 400 000 бройки, които включват и 85 000 Kickstarter Edition за поддръжниците при финансирането. Постижението е страхотно за бизнес, стартирал в Kickstarter, но не е лидерската позиция на фона на цялата индустрия. В момента на писането на статията, цената на Pebble e 150$, а на Pebble Steel - 249$. Понякога обаче има промоции, които правят покупката на полезния Pebble доста изгодна.Умни часовници Pebble и Pebble Steel

Макар да няма цветен дисплей и върхова производителност, Pebble блести с полезните си качества. Повечето му купувачи са доволни, защото от компанията-разработчик се работи постоянно за подобряване на функциите и изчистване на проблемите. Около Pebble се е оформила екосистема, която има над 12 000 регистрирани разработчици (готови да творят с PebbleKit SDK), както и голяма фенска маса. Компанията успешно си партнира за създаването на полезни приложения с едни от най-големите световни компании в областта на автомобилостроенето, въздухоплаването, банкови разплащания, заведения за бързо хранене и т.н.. Собствениците на компанията на Pebble имат дългогодишен опит в сферата на умните часовници и сигурно ще се опитат да издържат срещу новите предизвикателства, идващи от вълната анонсирани умни часовници на технологичните гиганти. Последните новини от Pebble показват, че се работи върху подобряване на живота на батериите, нови технологии за дисплеите, както и вариант за гъвкав екран. Всичко това сигурно няма да е достатъчно срещу големите играчи, които имат "ноу-хау", планини от пари, маркетингова мощ и огромно влияние. Дано Pebble оцелее и не остане в историята само като Kickstarter сензацията на 2012г., която успя да създаде първия атрактивен, удобен и полезен умен часовник на новото време.

Втори играч

В настоящия момент най-големият конкурент на любимеца Pebble е не кой да е, а най-големият производител на електроника в света - Samsung. Корейците (южно) са си харесали и "заплюли" нишата на умни часовници. Затова сериозно са се заели със задачата да бъдат и най-голям световен производител на умни часовници (и носими джаджди). И засега успяват, защото държат първенството с дял от над 70% в продажбите за първите 3 месеца на тази година (2014). През тези 3 месеца дори те са предлагали само Galaxy Gear, който уж се води "не много успешен". В момента вече предлагат двата наследника Gear 2 и Gear 2 Neo, както и умната спортна гривна-часовник Gear Fit. По магазините все още активно се предлага и първото поколение Galaxy Gear, защото все още има бройки за продаване. Това е нормално, защото Galaxy Gear навършва едва 7-8 месеца от пазарната си премиера. Вече е почти сигурно и разработването на самостоятелен умен часовник с USIM модул (чува се името Gear Solo), с който ще е възможно провеждането на телефонни разговори без нужда от свързан смартфон. Амбициите на гиганта от Южна Корея се потвърждават и от работата му с цели 4 операционни системи за нуждите на носима им електроника. Използват се Tizen OS (Gear 2 / Gear 2 Neo), модифициран Android ( Galaxy Gear ) и собствена "къстъм" RTOS ( real-time operating system в Gear Fit ). Фактори в Samsung наскоро анонсираха и появяването на пазара през тази година на умен часовник с новата операционна система Android Wear. Тези дни се появи и информация за патент на Samsung, който разглежда разработването на още един умен часовник, но този път с класически кръгли форми и управление с жестове. В същото време се появи слухове и за готовност за продажба на Gear 3, който може и да е някой от горните предположени модели. Сега ще разгледаме актуалните на пазара "смарт" часовници на Samsung.Умен часовник Samsung Galaxy Gear

Ще започнем с първото им участие от миналата година в новия сегмент. Става дума за Samsung Galaxy Gear, който беше малка революция и почти нямаше конкуренция (освен Pebble, но той има друг подход и е в друга категория). Galaxy Gear бе представен през септември 2013г., а доставките се нормализираха през декември. Часовникът предлагаше качествена изработка, приличен дизайн и добри технически параметри, но получи и дости критики от специалисти и купувачи. Не се харесаха камерата и микрофоните във верижката, която ставаше твърде голяма, неудобна и недостатъчно гъвкава. Цената не отговаряше на ограничените в началото функции, както и на незадоволителната издръжливост на батерията, която вероятно се дължеше на недостатъчно оптимизираната за носима електроника операционна система, а именно - модифициран Android. Galaxy Gear все пак имаше интересни качества и стабилно работещи функции като възможността за приемане и провеждане на телефонни разговори, получаване на различни нотификации и приемане на тестови съобщения. Galaxy Gear позволява създаването на сравнително качествени снимки и видеоклипове (кратки) с вградената камера. Устройството няма портове, за да се пести ценно място в корпуса. В началото Galaxy Gear работеше само с модифицираната си версия на Android, но наскоро Samsung позволиха "безболезнено" преминаване към собствената им операционна система Tizen, с която работи следващото поколение Gear 2. Подробности и упътвания за това обновяване може да получите от нашата страница по темата. В началото на предлагането на Galaxy Gear на пазара имаше доста софтуерни проблеми и липси, които трябваше да изчакат съответните "ъпдейти", за да бъдат решени. Недостатъци му дори доведоха до сравнение с  MP3 "плеъра" iPod Nano на Apple, който в 6-тото си поколение получи възможност да се превърне в часовник с неофициални верижки. В края на 2013г. доставените в магазинната мрежа бройки от Galaxy Gear са около 800 000, но не всички са продадени. Според анализ на Strategy Analytics обаче, Samsung e продал над 500 000 бройки умни часовници през първите 3 месеца на 2014, което означава, че става дума за Galaxy Gear, защото Gear 2 серията още не е била на пазара. Така или иначе, Galaxy Gear е най-продаваният умен часовник за 2013 година, както и за първите 3 месеца на 2014г.. С детайлните му характеристики може да се запознаете в страницата на Samsung Galaxy Gear в нашия Каталог на умни часовници.

Генерална промяна в разглежданата ниша на умните часовници направи появяването през март на специализираната операционна система Android Wear. Основната идея на Google с реализацията на Android Wear бе ясна – гигантът иска да стимулира развитието на умната електроника за носене (wearables, wearable computers) и по-конкретно на умните часовници, за да наложи своята операционна система за стандарт в тази сфера (както направи с оригиналния Android). Тепърва Android Wear ще завоюва своите територии, защото се предполага, че голямата част от бъдещите продукти (Asus, HTC) ще избират именно Wear за своя екосистема. Естествено, тези стъпки на Google за поредно монополизиране на цял сегмент поуплашиха техния най-голям партньор Samsung. Опитвайки се да навакса в ситуацията, Samsung реши бързо да предложи нови поколения умни часовници, но този път базирани на нейната собствена операционна система Tizen.

Както по-рано споменахме, Galaxy Gear беше представен през септември 2013, а после малко се забави и в продажбите. Така само няколко месеца по-късно, на 22 февруари 2014г., Samsung представи наследниците му - Gear 2 и Gear 2 Neo, както и умната гривна Gear Fit. Техните продажби стартираха в началото на месец април. Всички новини и статии около Samsung ( най-вече умните устройства) можете да прегледате в нашия облак от теми за гиганта от Южна Корея.

Умен часовник Samsung Gear 2

Флагманът на наследниците засега е Samsung Gear 2. Той не е нищо революционно, но е един изключително подобрен и удобен Galaxy Gear. В продуктите Gear 2 бе внедрена операционната система Tizen ( контролирана от Samsung и Интел), което наложи отпадането на "Galaxy" от името на серията, защото то се използва само за продуктите на Samsung с операционна система Android. Принципно Gear 2 трябваше да работи само със конкретен списък от смартфони, фаблети и таблети на Samsung, но потребителите не спяха, та викайки Неволята, си намериха различни "неофициални" решения. По-късно Samsung сами обещаха съвсем скоро да отворят своите умни часовници за всички Android устройства на различните марки ( с изисквания за минимална версия на Android ). Интересно е , че в Tizen би трябвало да могат да се използват някои Android приложения (HTML5 приложенията или чрез ACL / PAG / Dalvik ), но в часовниците това не се е случило досега, вероятно поради по-скромните им хардуерни възможности. Иначе е ясно, че все още няма достатъчно приложения за операционната система Tizen, но се очаква, че е по-лека, по-бърза, по-стабилена, а това ще води до по-голяма издръжливост на батерията, когато става дума за умни часовници. Следва кратко описание на хардуерните и софтуерните параметри на Gear 2. Верижката е много по-лесна за смяна (спрямо Galaxy Gear), поради преместването на камерата и микрофоните в корпуса на часовника. Отново е наличен sAMOLED екран, но и подобрени хардуерни възможности. Появява се и хардуерен бутон, с чиято помощ могат да се извикват различни функции ( след предварителна настройка). От задната страна на часовника се появява и сензор за сърдечен ритъм. Зареждането пак е с накрайник, но много по-удобно замислен. Екранът е тъмен, когато не се ползва  Налични са инфрачервен диод (може да управлява определени домашни техники) и камера. Gear 2 има възможност за провеждане на телефонни разговори, служейки като hands free за свързаното устройство. Софтуерните приложения в продуктите Gear 2 включват секундомер, крачкомер, приложения за следене на нотификации от всички приложения на свързания телефон, програма за SMS-и и обаждания, музикален "плеър", локализация на свързаното устройство, различни фитнес приложения, гласово управление чрез S-voice, новинарски приложения, информация за времето и др. На ползвателите е предложено специално приложение за телефон – Gear Manager, което позволява детайлното настройване на умния часовник. Пълните характеристики на Samsung Gear 2 можете да разгледате в страницата му нашия Каталог на умни часовници.

Умен часовник Samsung Gear 2 Neo

Samsung Gear 2 Neo e бюджетната версия в продуктовата серия. За този умен часовник се повтаря всичко от Gear 2,  с изключения на  липсващите метален корпус и камера. Това го прави по-лек. Пълните характеристики на Gear 2 Neo можете да разгледате в страницата му в нашия Каталог на умни часовници.

Умне гривна часовник Samsung Gear Fit

Продукта Samsung Gear Fit няма да разглеждамо подробно, защото го причисляваме в категорията на "часовникоподобните" умни гривни със спортна насоченост. Смятаме, че умните часовници в определен момент ще превземат тази категория. Вариант за възможно бъдеще на тези умни гривни е фокусирането им като евтина и базова алтернатива за интересуващите се от здравето и спорта купувачи, но незаинтригувани ( Има ли такава дума? Гугъл дава само 200 резултата. ) от ежедневното носене на умен часовник. Иначе останалите спортни и здравни умни устройства си имат своя специфична (всъщност доста широка) публика и бъдещото е пред тях. Gear Fit e с впечатляващ дизайн и дисплей, доста по-евтин е от Gear 2, но има доста по-скромна функционалност, която се дължи на неговата модифицирана RTOS операционна система.

Темата за "смартуотч" предложенията на Samsung e към края си, та решихме да Ви зарадваме с 2 рекламни клипчета на Galaxy Gear, които ни припомнят, че от много десетилетия хората искат умните часовници. След клипчетата ще продължим с по-малко успешните участници в разглеждания сегмент.

Видео 1

... и Видео 2

Останалите играчи

Друг относително по-успешен участник сред умните часовници през последната година беше фамозната компания Sony. От там предлагаха своите Sony Smartwatch и Sony Smartwatch 2 (SW2), които бяха представяни като компаньони за успешните смартфони на Sony. Техните подробни данни можете да разгледате съответно тук и тук.

Умен часовник Sony Smartwatch 2 SW2

Както отбелязахме нагоре в статията, Pebble и Samsung са основните кандидати за потребителските кошници измежду участниците, които в момента реално присъстват на пазара. Съществуват и доста други предложения, но засега те не могат да генерират продажби, които да ни накарат да ги броим за състезатели в тази битка. Можете да се запознаете с някои от тези продукти в нашия Каталог на умни часовници. Само ще споменем Qualcomm Toq, Omate TrueSmart, COOKOO,  i'M Watch, Metawatch, Kreyos, Martian Passport, Neptune Pine, Hot Smartwatch, VACHEN, Agent Smartwatchm TomTom (Runner и Runner Cardio) и т.н.. Някои от изброените продукти все още не се доставят, а бъдещето на други е съмнително!

Множество по-малки проекти се развиват и предлагат от портали за групово потребителско финансиране (Kickstarter, Indiegogo, Fundable), "стартъп" инициативи и фондове за рисков капитал. Вероятно малко от тях ще успеят с мисията си в конкуренцията на световните технологични лидери, но тази среда е благодатна за интересни иновации. Вече имаме успешния пример с Pebble, но времената тогава бяха други и нишата беше неразработена.

Новите играчи

Истинските играчи в първенството за продажби на умни часовници ще бъдат продуктите, които очакваме всеки момент да направят пазарните си премиери. Ще ги обобщим набързо, а из Gizmoera.com можете да намерите повече новини и информация около тях. Надолу ще говорим за анонсираните вече изделия на LG и Motorola, но искаме да отбележим, че през тази година можем да очакваме творения по темата и от Apple, ASUS, HTC, Acer, Microsoft, Lenovo и т.н..

Умен часовник LG G Watch с Android Wear

В следващите седмици ще излезе първия умен часовник с новата операционна система Android Wear. Става дума за LG G Watch, който е твърде вероятно да излезе в няколко варианта. Предполага се, че едната модификация ще предлага и самостоятелно провеждане на телефонни разговори, чрез вграден USIM модул. Общо взето техническите данни са оскъдни, а цената все още не е обявена. Събитията около LG G Watch можете да следите в нашата групираща тема за това устройство. Наличните досега данни за LG G Watch можете да разгледате в страницата му в нашия Каталог на умни часовници.

Умен часовник Moto 360 с Android Wear

Вторият вече анонсиран умен часовник с Android Wear e впечатляващият Moto 360 на Motorola. Той е обещан за лятото, но вероятно това ще се случи в края на този сезон. Тук също има много спекулации за детайлите на Moto 360, но тази джаджа вече е хит сред публиката. Изключително ефектният класически дизайн и качествените материали предизвикаха небивал интерес, който превърна Moto 360 в най-фаворизиран и желан кандидат за "първи умен часовник в живота" за голяма част от заинтригуваните потребители. Повече за Moto 360 можете да научите от новините и статиите ни за него, които сме събрали тук.

Определящ правилата

Най-очакваната премиера за тази година е тази на iWatch от Apple. Не е ясно дали това е името. Не е сигурно, че въобще съществува и се разработва. Ако обаче се появи, ще бъде продукт, дефиниращ сегмента. Apple умеят да променят играта в цели индустрии. Всички очакват повече информация, а iWatch вече се е превърнал в мания. Умният часовник на Apple е устройство, за което всички говорят от доста време, но все още никой не е виждал. Липсата на достатъчно информация по темата е благодатна почва за всякакви "специалисти", анализатори, концептуални дизайнери, техно-гадатели, жълти ИТ медии и т.н. Повече за този мистериозен и фамозен (може би несъществуващ) умен часовник можете да прочетет в голяма наша статия по темата. Предлагаме Ви и клипче с една от по-добрите концепции, който феновете сътворяват, за да се опитат да познаят дизайна на iWatch.

Класическите механични часовници

Ако може да се каже, че носимите компютри във формата на часовник са часовници, то можем да оприличим ситуацията с фразата "Часовникът отвръща на удара". Телефоните и смартфоните изгониха часовниците като полезен уред от ръцете на хората, а ръчните часовници се превърнаха най-вече в престижен личен аксесоар и демонстрация на жизнен статус за по-малка група от потребители. Един от интересните факти, доказващи значимостта на сегмента на умните часовнице, е приемането им не само като компютри, изчислителна мощ и практическа полезност, но и като моден аксесоар. Производителите все повече се грижат да ги превърнат едновременно в елегантни бижута и практични устройства, защото и двете неща са важни. Дори вече се появяват украшения и стилни аксесоари за умните часовници, които сами по себе си са аксесоари. Всъщност това е поредното им приближаване към класическите механични часовници. Дори се появяват хибридни предложения, които комбинират качествата на класическите ръчни механизми и умните носими часовници. Подобен пример е почти готовият Kairos, който подробно сме разгледали в новина на страниците на Gizmoera.

Обобщение

Вероятно нещата при умните носими технологии, или поне при умните часовници, ще побушуват известно време и постепенно ще се успокоят, за да заприличат в един момент точно на ситуацията при смартфоните и таблетите. Малки производители ще се пробват на по-малката арена в началото, но ще имат шанс единствено в хардуерното инженерство. В даден момент липсата на софтуерна екосистема от приложения ще ги принуди да преминат в някой от лагерите, където ще трябва да се подчиняват на някой от гигантите. Ще има една богата хардуерно-софтуерна екосистема около Android Wear, по-малка общност около Tizen, едноличната платформа на Apple ( еднолична за хардуер и операционна система и контролиран, но отворен App Store), както и малка амбициозна дружност около все неодоценените (в мобилните технологии) Microsoft.

В по-широк времеви период носимите електроники бяха посрещнати с леко хладен ентусиазъм и все не успяваха да провокират нужната потребителска истерия, но в последната година (и малко повече) ситуацията видимо се промени. Все повече експерти от технологичната индустрия се съгласяват, че може би именно тяхното развитие ще движи отново IT сектора стремглаво нагоре. Засега все още има проблеми за фиксиране. Батериите, процесорите (нарастваща нужда от разработване на специализирани процесори и чипсети, отговарящи на специфичните нужди на wearables), оптимизирането на операционните системи - това са неизбежни отсечки от пътя, които трябва да бъдат преминати, за да постигнат умните часовници своята пазарна зрялост и успех сред останалите потребителските електроники.

Страницата Gizmoera е създадена, за да наблюдава носимите технологии и да Ви информира за всичко най-интересно от пътя им към глобален успех.

Изображенията в статията са от блога на Pebble, официалните микро-сайтове на продуктите на Samsung, Samsung Mobile Press, официалната страница на Sony SW2, официалната страница на LG G Watch и официалната страница на Moto 360.comments powered by Disqus