GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2014-07-12 19:26:00


LG G Watch в нашия каталог

Samsung Gear Live в нашия каталог

Сравнението в статията е базирано на данни "по книжка". Добавили сме и малко реални данни от мрежата. Истински ревюта ще направим при първа възможност, защото и двата модела се доставят от вече няколко дни.

Все по-богат списък с приложения, съвместими с Android Wear, можете да намерите в нашия форум.


LG G Watch срещу Samsung Gear Live. Кой е победителят сред умните часовници с Android Wear?

Умните часовници са горещата тема на годината за всички световни технологични играчи, а следващите месеци определено ще бъдат времената на новата платформа Android Wear. Само преди година се появиха първите слухове за навлизането на Google в територията на носимата електроника, а днес в търговската мрежа вече са налични първите хардуерни гостоприемници на специализирана "wearables" операционна система, която гигантът разработи на базата на оригиналния Android. В ръцете на най-нетърпеливите купувачи вече са G Watch на LG и Gear Live на Samsung. В тази статия ще направим сравнение на тези две предложения, но още отсега ще Ви уведомим, че нямаме победител, защото претендентите са почти идентични, а изборът се определя от предпочитанията към бранда и дизайна.

LG G Watch или Samsung Gear Live

LG G Watch бе дългоочакван, а до момента на премиерата информацията за него беше в изобилие. Samsung Gear Live пък се появи изненадващо на ежегодната конференция Google I/O 2014, а слухове за подобна разработка се появиха само няколко дни преди това. Така продуктите на LG и Samsung си поделиха титлата "Първи умен часовник с Android Wear", защото разликата между официалните им представянията беше едва няколко минути. За LG джаджата беше и първи умен часовник от новото поколение, защото последният им опит бе през 2009г. с "часовникотелефона" LG GD910. Samsung пък са монополист на пазара на умни часовници през последната година, разчитайки на богато портфолио от продукти в тази категория. След като корейската компания започна да използва своята разработка Tizen като операционната система за своите носими аксесоари, бе малко странно, че Samsung обяви устройство с Android Wear, което директно да конкурира собствените му продукти. Но пък неучастието в тази перспективна екосистема би донесло още повече рискове. Затова и Gear Live едва ли ще е последното предложение на Samsung с Android Wear.

Предлагаме Ви сравнителна таблица с основните характеристики на двата претендента, а след това ще направим коментари по предимствата и недостатъците им.

    LG G Watch    Samsung Gear Live
     
Процесор / SoC   Snapdragon 400 CPU на 1.2GHz   1.2 GHz Processor (Samsung не го обявяват официално, но май също се оказва Snapdragon 400)
Тип на дисплея   IPS LCD   Super AMOLED
Размер на екрана(")   1.65-inch   1.63-inch
Резолюция   280 x 280   320 x 320
Батерия   стандартна Li-Polymer 400mAh   стандартна Li-ion 300mAh
Вътрешна оперативна памет   512MB   512MB
Памет за данни   512MB   512MB
Тегло   63 г.   59 г.
Размери   37.9мм х 46.5мм х 9.95мм   37.9мм х 56.4мм х 8.9мм
Стандарт за защита  

IP67

 

IP67

Свързаност   Bluetooth 4.0 LE   Bluetooth 4.0 LE
Екстри       вграден сензор за сърдечен ритъм (пулсомер)
Цветове   "black titan" or "white gold" / черен или бяло злато   black or red / черен или червен
Стандарт на каишка   стандартна 22мм, сменяема   стандартна 22мм, сменяема
Сензори   акселерометър, компас и жироскоп   акселерометър, компас и жироскоп
Звук   микрофон, говорители няма, не може да се използва като носител за музика   микрофон, говорители няма, не може да се използва като носител за музика
Услуги на Google   Google Now, Google Voice, Google Maps & Navigation, Gmail, Hangouts   Google Now, Google Voice, Google Maps & Navigation, Gmail, Hangouts

Коментари над спецификациите

Спецификациите на двата продукта са сходни, но има и дребни разлики, които могат да наклонят везните за избора на потребителите на едната или на другата страна.

Екран

Samsung Gear Live печели в тази категория. Дисплеят му е с по-добра технология и по-висока резолюция. Размерите са почти идентични. Вероятно в ежедневната употреба дребните разлики между качествата на екраните на G Watch и Gear Live не са толкова важни. Според ползватели двата продукта се представят слабо на външна светлина (друго си е Pebble). Май им липсва и сензор за осветеност, което означава, че нямат автоматично регулиране на яркостта на екрана.

Хардуерна мощ

Тук нещата са идентични. Процесорите са еднакви и доста мощни, а паметите са с равни обеми, но от различни производители. LG има малко по-слаба вибрация, но това вероятно е свързано с опазването на живота на батерията.

Батерия

LG G Watch е победител тук. Той притежава батерия с 400mAh, докато собствениците на Gear Live ще трябва да се задоволяват с 300 mAh. Според производителите и двата модела трябва да издържат около ден при нормална работа, но в реалността LG издържа дори ден и половина. Ограничаването на някои функции може да доведе до 2 дни в режим на готовност за двата часовника, но тук говорим за доста непълноценна работа.

Размер и тегло

Размерите са близки, но визуално LG G Watch изглежда по-голям. Той е и малко по-дебел.

Допълнителни екстри

Gear Live има вграден сензор за съредеч ритъм (пулсомер). В софтуерно отношение се забелязват леко различаващи се списъци с вградени програми.

Цена

Официално LG G Watch ще се продава за 229$, а Samsung Gear Live за 199$. Различните ценови политики на производителите за различните региони по света, данъчните и митнически такси, транспортните разходи, наличието на официални представителства, както и малката разлика между сумите, означават, че финалните стойности ще се различават. Оказва се, че в някои конкретни региони Samsung Gear Live е по-скъпото предложение.

Дизайн

LG G Watch и Samsung Gear Live едва ли ще спечелят награда за дизайн, но вероятно не това е била целта. Инженерите на двете компании явно са отделили повече време на хардуерната мощ и солидната изработка. Двата умни часовника са пилотни гостоприемници за Android Wear, прокарващи пътя за следващите поколения, при които вероятно ще се обърне повече внимание на външния вид. LG G Watch е с изчистен и ръбат дизайн, но сигурно и такъв ще си намери фенове. Samsung Gear Live пък e по-загладен и с качествени материали. Творението на Samsung много прилича на Gear 2 предложенията им, които работят под управлението на Tizen. Основната разлика е в липсата на бутон ( и камерата при Gear 2 ) на предния панел. Каишките и на двата часовника са със стандартен размер (22мм), което дава пълна свобода за използване на продукти от масовата търговска мрежа. Поради специфичния корпус при Samsung Gear Live (краищата на предния панел) смяната с неподходяща верижка може да го направи грозен.

Обобщение

Несубективни предимства на LG G Watch

  • По-удобна стойка за зареждане
  • По-добра батерия
  • По-удобна за подмяна верижка. Още по-лесно е с часовникарски инструменти.

Несубективни предимства на Samsung Gear Live

  • По-добър дисплей
  • Сензор за сърдечен ритъм. Той е много обичан от Samsung и присъства в много от продуктите им.

Желаещите да се сдобият с умен часовник с Android Wear ще имат трудности да изберат едно от двете устройства. Те предлагат сходни функции, но и всеки има малки недостатъци. Разликата е най-вече в дизайна и името на производителя. В следващите 2-3 месеца обаче това са единствените варианти. Интересното в света на Android Wear e, че фокусът е върху Android Wear. Хардуерът е само гостоприемник, който може да има различни изчислителни възможности, но предлаганата функционалност и усещане при работа са еднакви. Важна е комуникацията между смартфона с Android и умното устройство с Android Wear, а умният часовник е само доставчик. Ясно е, че ще видим разнообразие в дизайна ( примерно Moto 360) при бъдещите конкуренти, но е интересно дали можем да очакваме големи хардуерни съперничества между различните брандове, които ще се пробват около екосистемата за носима електроника на Google. Всичко ще зависи от възможностите на Google да "захрани" платформата си интересни и полезни приложения. Сигурно това ще се случи бързо, но засега доста потребители може би ще решат да изчакат с покупката на умен часовник с Android Wear.comments powered by Disqus