GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-01-11 00:52:00


Ще се радваме, ако успеем да Ви ориентираме в актуалната ситуация при умните часовници. Препоръчваме Ви да разгледате и нашата статия "Рекапитулация на умните часовници за ПЪРВАТА половина на 2014г." !


Рекапитулация на умните часовници за втората половина на 2014г.

Умните часовници са тук и вървят по своя път. Поколение след поколение те търсят правилната посока и все повече завладяват интереса на публиката. Очаква се да бъдат "следващото голямо нещо", макар понякога да ни се струва, че прогресът се случва прекалено бавно. В следващата статия ще направим обзор на развитието на сегмента през последните месеци.

Умни часовници 2014

Преглеждайки предишната статия по същата тема, отнасяща се за първата половина на 2014г., откриваме, че всъщност умните часовници са получили огромно развитие. Изминали са само няколко месеца, а актуалните модели и новопоявяващите се играчи са забележително по-изпипани, обмислени, стабилни, иновативни и използваеми продукти. Това се отразява и в продажбите, които най-накрая достигнаха масовата публика, а за някои модели се стигна до дефицит, защото производителите не бяха планирали подобни успех и търсене. Първите стъпки на участниците бяха фокусирани върху техническите данни и функционалността на устройствата в новата ниша, но дойде времето да се обърне внимание и на външния вид. Ентусиастите и купувачите искаха умни часовници, които да изглеждат добре. Конкурентите в тази битка трябваше да реагират на тези желания. Появиха се по-солидни, по-качествено изработени, по-луксозни и по-красиви устройства. Появиха се и нови играчи. В тази статия ще прегледаме най-популярните и водещи продукти, за да Ви помогнем донякъде в избора на подобно устройство, ако обмисляте покупка. Модели, които все още са в продажба, но са били актуални и преди средата на годината, можете да разгледате в предишната ни статия.

 

Стар познайник

Безспорният фаворит на публиката от 2013г. отново е правилен избор за голяма част от купувачите, макар все още да е специфичен нишов продукт. Става дума за серията Pebble, разработвана от  специализираната по темата компания Pebble Technology Corporation, чийто първи модел излезе на пазара през 2013г. след успешно набиране на средства от споделено финансиране в платформата Kickstarter. Часовниците на Pebble са съвместими с двете най-популярни мобилни операционни системи - Android и iOS. Имат винаги активен екран и издръжливост на батерията без аналог при конкуренцията. Цените на устройствата са атрактивни, а много често се правят изключително изгодни промоции. Pebble се предлага в 2 основни версии на корпуса - Pebble и Pebble Steel, както и множество цветови комбинации. Хардуерът на всички версии е еднакъв. В момента Pebble има 1.26”-инчов черно-бял дисплей с резолюция от 144 по 168 пиксела. Използваната технология е Sharp Memory LCD "Е-paper" и позволява изключителна видимост при всякакви условия. В малкия корпус са събрани вибромотор за алармите, магнетометър, лека подсветка и акселерометър. Звук не се предлага ( няма микрофон и говорителчета ). Няма и сензорен екран, а управлението се случва члез бутони (4 броя). Няма и камера, но пък има водоустойчивост до 5 ATM. Операционната система е Pebble OS (доста модифициран FreeRTOS), която все още е затворена за външни разработчици. Създаден е и специализиран App Store (магазин за приложения за Android и iOS) с вече над 1000 приложения.

Умен часовник Pebble

Засега часовниците Pebble са възможен вариант за покупка, но в скоро време трябва да се вземат мерки за иновации, ако компанията иска остане фактор на този динамичен пазар. Цветните екрани и мултимедията на конкурентите грабват окото на публиката, макар да водят до други компромиси. Pebble няма цветен дисплей и върхова производителност, но блести с полезните си качества. Повечето му купувачи са доволни, защото производителят постоянно работи по подобряване на функциите и изчистване на проблемите в актуалния продукт. Около Pebble се е оформила екосистема, която има над 12 000 регистрирани разработчици, както и голяма фенска маса. Собствениците на компанията на Pebble имат дългогодишен опит в сферата на умните часовници и сигурно ще се опитат да издържат срещу новите предизвикателства. Последните новини информират, че се работи върху подобряване на живота на батериите, нови технологии за дисплеите, както и вариант за гъвкав екран. Всичко това сигурно няма да е достатъчно срещу големите играчи, които имат "ноу-хау", базкрайни финанси, маркетингова мощ и огромно влияние. Дано Pebble оцелее и не остане в историята само като Kickstarter сензацията на 2012г., която успя да създаде първия атрактивен, удобен и полезен умен часовник на новото време.

Оригинален Pebble в нашия Справочник | Pebble Steel в нашия Справочник | Още новини за Pebble от GizmoEra | История на Pebble в официалната му страница

 

Втората половина на 2014Г. е времето на умните часовници с Android Wear.

Горното твърдение е факт. Появата на новата операционна система на Google, предназначена и оптимизирана за умни часовници и друга електроника за носене,  трябваше да бъде подплатено с подходяща бройка на хардуерни гостоприемници, които да привлекат публиката към новата платформа. В края на тази година можем да кажем, че Android Wear не е съвършен и още е в детските си години, но посоката е правилна, а скоростта на развитие е много висока. Постоянни обновления коригират много от забележките на публиката. Хубавото на Android Wear e, че е съвместим с всички устройства с Android 4.3+, но това изискване вероятно ще се променя в съответсвие с новите версии.

  • Android Wear не изглежда достатъчно естетично на кръгли екрани, но това ще бъде коригирано в близките версии на операционната система.
  • Android Wear не е енергоефективен и изостана от конкурентите си, но и тук нещата се подобряват постепенно.

В момента на пазара имаме 6 умни часовника, управлявани от Android Wear. LG G Watch и Samsung Gear Live, които въведоха новата операционна система, вече сме разгледали в първата статия "Рекапитулация на умните часовници за първата половина на 2014г." , но те скоро вероятно ще бъдат спрени от производство. Останалите 4 предложения се появиха през есента и в момента са хитовете на пазара на умни часовници. Те заемат огромна част от продажбите през втората половина на годината, изземвайки лидерството на Samsung и неговите продукти с операционната система Tizen OS. В следващите редове ще разгледаме Moto 360, LG G Watch R, Asus ZenWatch и Sony SmartWatch 3, но без да засягаме употребата им, защото тя е почти еднаква, благодарение на еднаквата операционна система.

 

Moto 360 - най-очакваният умен часовник през 2014г.

Изключително ефектният класически дизайн и качествените материали предизвикаха небивал интерес, който превърна Moto 360 в най-фаворизиран и желан кандидат за "първи умен часовник в живота" за голяма част от потенциалните купувачи. Въпреки някои компромиси, Moto 360 е най-успешният умен часовник с Android Wear досега. Изследване на пазарния анализатор Canalys показа, че Moto 360 e лидер при продажбите на умни часовници с Android Wear през третото тримесечие на годината. Дори фамозният производител Motorola ( вече част от Lenovo ) често има моменти на недостиг на произведени бройки.

Умен часовник Motorola Moto 360

В началото продажбите стартираха с вариант с гумена каишка, но след около 2 месеца се появи и дългоочакваната версия с метална верижка. В момента са налични няколко комбинации от цветове на корпуса и варианти на каишката / верижката. Като технически данни Moto 360 не е от най-мощните устройства, но се спрява добре с поддръжката на Android Wear. В началото имаше проблем с незадоволителната издръжливост на батерията, но още след първите софтуерни обновления нещата бяха фиксирани (над 30% увеличение на издръжливостта на батерията с едно зареждане). Основната забележка, която купувачите все още имат към Moto 360, е ненапълно кръглата матрица на дисплея. Това се дължи на важен хардуер ( окабеляване ), който се намира под визираната черна неактивна зона в долната част на екрана. Компромисът обаче е позволил постигането на изключителна изтънченост на рамката на корпуса, което пък е основно визуално предимство на умната джажда на Motorola. Вече се заговори за наследник на Moto 360, която може би ще има изцяло кръгъл екран. Друга ключова черта на Moto 360 e безжичното зареждане по стандарта Qi.

Moto 360 в нашия Справочник | Още новини за Moto 360 от GizmoEra

 

Претендентът LG G Watch R

LG G Watch R се води наследник на оригиналния LG G Watch, който пък сподели със Samsung Gear Live титлата на първи умен часовник с новата операционна система Android Wear. От дистанцията на времето бихме могли да преценим, че LG G Watch е бил само тестова платформа, която да прокара пътя на истинския играч LG G Watch R, който бе представен само 2 месеца по-късно, макар да бе ясно, че инженерите от корейския гигант са инвестирали повече от година в разработката му.

Умен часовник LG G Watch R

Първият опит бе фокусиран върху техническите данни и функционалността, но при LG G Watch R дойде времето да се обърне внимание и на външния вид. Ентусиастите и купувачите искаха красиви умни часовници и производителите трябваше да отговорят. LG G Watch R предлага добър външен вид, кръгло лице, метален корпус, сменяема каишка, солидна изработка, мощен хардуер, отзивчива работа и много добра батерия. Разработчиците на това устройство са решили то да има изцяло кръгъл дисплей и са успели, макар това да се е случило за сметка на размерите на рамката (безела) на корпуса. Матрицата е кръгла, но размерите й не са от най-големите ( 1.3" Full Circle P-OLED с 320 x 320 пиксела, 246ppi ). P-OLED дисплеят обаче е впечатляващ. Той е детайлен, ясен, богат на цветове, видим на различни светлини и много енергоефективен. Като минус можем да отбележим липсата на различни цветове на корпуса. Някой зрител може да определи като минус и дизайна ( за друг плюс ), който е малко спортен и груб. Ние можем да обобщим, че "Перфектният кръг" на LG не е перфектният умен часовник, но е много добър. LG G Watch R e достоен претендент за титлата на най-добър умен часовник за годината.

Препоръчваме Ви да разгледате нашето изключително подробно ревю / тест на LG G Watch R.

LG G Watch R в нашия Справочник | Още новини за LG G Watch R от GizmoEra

 

Изпипаният Asus ZenWatch

Месец септември 2014г. беше най-активният откъм премиери момент в новата история на носимата електроника. Много от участниците представиха носимите си кандидати, а в следващите седмици започнаха и реалната им доставка до търговската мрежа. Тогава бе анонсиран изпипаният умен часовник Asus ZenWatch. Включването на ASUS в пазара на носима елетроника се случва малко по-късно от конкуренцията, но това донесе само позитиви в конкретния случай. ASUS ZenWatch е по-завършен и по-респектиращ продукт от първите опити на другите компании, които се пробваха в тази ниша.

Умни часовници 2014 Asus ZenWatch

Много добро впечатление правят кожената каишка, премиум материалите и полираното тяло с метален гръб, както и извитото стъкло ( Corning® Gorilla® Glass 3 ) над закръгления дисплей. Джаджата предлага приятен и изпипан дизайн, доблищаващ го до усещането при класическите ръчни часовници, но освен външната красота и сравнително стандартния хардуер, предложението на ASUS интегрира и специална версия на ZenUI, която включва практични и умни функции, допълнително добавени към стандартния Android Wear. Такива приложения са Watch Unlock, Tap Tap, Remote Camera, Cover to Mute (Simply cover), Find My Phone и Presentation Control. Собствениците на смартфони от ASUS ще могат още по-пълноценно да се възползват от спeцифични ASUS ZenUI приложения като What's Next and Do It Later. Asus ZenWatch показа, че не само кръглия дизайн може да впечатлява. Според нас произведението на ASUS изглежда изключително добре.

Asus ZenWatch в нашия Справочник | Още новини за Asus ZenWatch от GizmoEra

 

Sony SmartWatch 3 за спортуващите

През лятото на 2014г. японският концерн Sony твърдеше, че засега няма планове да използва Android Wear в електрониката си за носене, но през септември изненада технологичната публика, представяйки новия умен часовник SmartWatch 3, задвижван точно от новата операционна система на Google. Не беше ясна причината за промяната на мнението, но явно отдавна бе работено по новата посока, а анонсът се случи на специална пресконференция в рамките на IFA2014 в Берлин.

Умен часовник Sony SmartWatch 3

Като технически данни Sony SmartWatch 3 е много подобен на досегашните конкуренти от света на Android Wear, но има и една от иновативните екстри при умните часовници - GPS модул. Така умното устройство може да се възползва от новата функционалност на Android Wear, която поддържа и GPS хардуер. Друго голямо предимство на SmartWatch 3 е наличието на най-голямата батерия ( 420mAh ) в сегмента. Теглото също е доста оптимизирано. Трябва да се отбележи, защото трудно се забелязва, че Sony SmartWatch представлява правоъгълен хардуерен модул, който се поставя от задната страна на специални обвивки (обвивка + каишка / верижка), които му придават вид на завършен часовник. Тези гумени, силиконови и метални обвивки ( и една универсална за масови  24мм верижки / каишки) дават възможност за различни модификации на външния вид на джаждата.

Sony SmartWatch 3 в нашия Справочник | Още новини за Sony SmartWatch 3 от GizmoEra

 

Samsugn Gear S

Време е да представим един интересен умен часовник, който работи под управлението на операционната система Tizen на Samsung.

Умен часовник Samsung Gear S

До лятото на 2014г. корейският гигант представи 4 умни часовника ( Samsung Galaxy Gear с модифициран Android или Tizen, Samsung Gear 2 с Tizen, Samsung Gear 2 Neo с Tizen, Samsung Gear Live с Android Wear) и 1 умна гривна ( Samsung Gear Fit със собствена операционна система ). За следващата година се очакват 5 нови ( може би и кръгъл часовник) носими електроники. В промеждутъка от време Samsung малко се поуспокой и представи само едни нов умен часовник, а именно Samsung Gear S. Устройството предлага извит екран ( голям 2-инчов правоъгълен AMOLED ), автономна мобилна връзка (2G и 3G свързаност), Wi-Fi и Bluetooth възможност. Управлението е предоставено на собствената операционна система Tizen OS, което е логично, защото модната Android Wear все още не поддържа SIM карти ( USIM модул, 2G/3G ). Малко предложения на пазара предлагат независимост от свързани устройства, но това е един от възможните пътища за развитие на носимата електроника. Богатото портфолио от умни часовници на Samsung дава възможност на потребителите да изпробват и този подход. Gear S предлага приемане и провеждане на телефонни разговори, както и работа на приложенията със или без синхронизация със свързани устройства. Samsung обещават възможност за смяна на каишките, но вероятно става дума само за оригинални такива. Samsung Gear S е съвместим само с определен списък от смартфони, фаблети и таблети на Samsung.

Samsung Gear S в нашия справочник | Още новини за Samsung Gear S от GizmoEra

Apple Watch, който ще определи сегмента

Мистичният умен часовник на Apple беше една от темите, която задвижиха света на електрониката за носене в последните години. Творението на фамозната компания от Купертино се оказа реалност и бе официално представено през септември 2014г.. Името му беше Apple Watch.

Apple Watch умен часовник

Пазарната премиера беше обещана за малко по-късно, което не е непозната практика около продуктите на Apple. Трябваше да изчакаме до "ранната 2015-та". Слухове говорят, че производството е подготвено, а през февруари 2015г. са планирани обучения на персонала, който ще го продава в магазините.  Понеже Apple Watch все още не е активен пазарен играч, няма да му обръщаме детайлно внимание, но можете да прочетете почти всички налично като информация за него в нашата нарочна статия, която написахме при представянето му. Надяваме се скоро той да е достъпен за купувачите, за да преценим дали това ще е продуктът, който ще дефинира и задвижи нишата на умните часовници.

Още новини за Apple Watch от GizmoEra


Финални мисли

Донякъде ще копираме обобщението от статията "Рекапитулация на умните часовници за първата половина на 2014г.", защото много от изводите все още важат. Вероятно нещата при умните часовници, ще "побушуват" известно време и постепенно ще се успокоят, за да заприличат в един момент точно на ситуацията при смартфоните и таблетите. Малки производители ще се пробват на тази арена, но ще имат шанс единствено при бюджетните продукти. Софтуерно ще имаме една богата екосистема около Android Wear, по-малка общност около Tizen на Samsung, силна еднолична платформа на Apple, много малка активност около Microsoft, както една може би голяма група от участници, които ще заложат на собствени платформи ( примерно Alcatel OneTouch, Garmin, FitBit ).  В по-широк времеви период носимите електроники бяха посрещнати с леко хладен ентусиазъм и все не успяваха да провокират нужната потребителска истерия, но в последните 2 години ситуацията видимо се промени. Все повече експерти от технологичната индустрия се съгласяват, че може би именно тяхното развитие ще движи отново IT сектора стремглаво нагоре. Това са потвърждава от последните няколко технологични събития ( IFA2014, CES2015 ), чията основна тема бяха "wearables" устройствата и свързаните умни неща.

Изображенията са от официалните страници за медии на съответните производители.comments powered by Disqus