GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-02-08 16:10:00


Можете да посетите и официалната страница на Apple Watch, макар нашата статия да е по-ясна и удобна.


Всичко за моделите на Apple Watch

Apple Watch

Ако проявявате интерес към новата пазарна ниша на носимите електроники, сигурно сте разбрали, че много анализатори определят Apple Watch ( Детайлни технически данни в Нашия справочник ) за умния часовник, чиито успех или неуспех ще определи бъдещето на тази технологична категория. Ако сте и любител и ползвател на продукцията на корпорацията от Купертино, сигурно ще проявявате и евентуален потребителски интерес към този най-горещ продукт на Apple.

Целта на тази наша статия е да обясни подробно и ясно изключителните възможности за персонализация на външния вид на първия умен часовник от ново поколение на Apple.

Колекции на умния часовник Apple Watch

Възможностите са безкрай и правилната покупка изисква предварително запознаване с тях. Apple Watch предлага 34 модела. Под модел тук ще разбираме комбинацията между корпус и верижки / каишки. Моделите са групирано в три  т.нар. "колекции" - Watch, Watch Sport, Watch Edition. Имената донякъде говорят за фокуса на всяка една група, но не могат да споделят достатъчно детайли. Ние ще разгледаме подробно тези колекции, базирайки се на актуалните данни от официалната страница на умния часовник.

 

Watch

Apple Watch

Това е стандартната версия на Apple Watch. Корпусът е изработен от висококачествена полирана неръждаема стомана ( 316L stainless steel ), която блести в лъскави сив ( Stainless Steel ) или черен ( Space Black Stainless Steel ) цвят. Екранът е защитен от същото стъкло от сапфир-кристал ( сапфирено стъкло ) , каквото намираме в бутона Touch ID на новите модели на iPhone. Този кристал е вторият ( след диаманта ) най-здрав прозрачен материал на планетата. Верижките и каишките в тази колекция могат да бъдат изработени от кожа, неръждаема стомана или флуороеластомерна гума (пластмаса).

Обобщение: Тук имаме 2 корпуса и 9 верижки / каишки. Това означава 18 възможни модела. Гърбът е керамичен, а екранът е под стъкло от сапфир-кристал.

 

Watch Sport

Apple Watch Sport

Sport е колекцията с най-олекотените модели. Анодизираният (анодиран) алуминий придава на корпуса над 60% по-голяма издръжливост спрямо стандартната сплав. Този материал с търговско наименование Apple серия 7000 идва в 2 цвята - сив (  Silver Aluminum ) и по-тъмно сив ( Space Gray Aluminum ). Цветовете съвпадат с материалите на новите модели на iPhone, но пък не са лъскави и ефектни като цветовете на колекцията Watch.

Стъклото от сапфир-кристал тук е сменено с по-евтин (няколко пъти) и по-лек вариант, който калифорнийският гигант нарича усилено Ion-X ( strengthened Ion-X или алуминосиликатно ) стъкло. Всъщност става дума за стъкло, което е преминало процес на подсилване, подобен на използвания при производството на познатото ни леко и здраво стъкло Gorilla Glass на компанията Corning. Стъклото от сапфир-стъкло, познато с изключително устойчивост на надраскване, не е използвано в Watch Sport, защото има недостатъци при силен удар или падане от височина. Усиленото Ion-X стъкло допълнително редуцира теглото, което прави тези модели подходящи за хората с активен начин на живот. Върху това са фокусирани и каишките, които тук са изработени единствено от лесната за поддръжка флуороеластомерна гума / пластамаса ( fluoroelastomer plastic ).

Обобщение: Тук имаме 2 корпуса и 5 верижки / каишки. Това означава 10 възможни модела. Гърбът е композитен материал, а екранът е под усилено Ion-X стъкло.

 

Watch Edition

Apple Watch Edition

Watch Edition е най-скъпата и ексклузивна колекция на Apple Watch. Корпусите на моделите са изработени от 18-каратово злато, което е обработено от металурзите на Apple, за да стане почти 2 пъти по-здраво от стандартната сплав. Умните часовници в тази група ще се предлагат в 2 цвята -  жълто злато ( yellow gold ) и розово злато ( rose gold ).

Публиката се двоумеше дали моделите в серията Watch Edition ще имат златно покритие, или ще бъдат изработени изцяло от злато. Официалната страница на Apple Watch твърди второто. Въпреки минималните ни познания в технологията на употребата на ценни метали в бижутерията, можем да отбележим, че златото в чист вид е меко и лесно за деформиране. Затова благородният метал се смесва с други метали ( мед, сребро, платина, паладий и никел ), а получената сплав предлага по-голяма здравина, устойчивост на механични въздействия и по-лесна обработка. Умелото смесване позволява и получаването на различни цветове. В случая с 18-каратово злато става дума за 18 (около 75% по стандартите) части злато и 6 (25%) части други метали. Тази технологични обяснения може и да не са валидни за патентованата сплав на Apple, която може да включва различни "съставки" и "ноу-хау".

Верижките / каишките на Watch Edition могат да бъдат от кожа или флуороеластомерна гума.

Обобщение: Apple Watch Edition предлага избор измежду 2 корпуса и 3 верижки / каишки. Това означава 6 възможни модела. Гърбът е керамичен, а екранът е под стъкло от сапфир-кристал.

 

Размери на Apple Watch

Възможностите за персонализация на Apple Watch се оказват почти двойно повече, защото умният часовник се предлага и в 2 размера, подходящи за различните размери на ръцете и китките на притежателите. По-големият корпус е с височина от 42 милиметра ( 42 мм х 36.4 мм х 12.6 мм ), а по-компактната версия е висока 38 милиметра ( 38 мм х 32.4 мм х 12.6 мм ).

Размери на корпуса на Apple Watch

Важно е да се отбележи, че някои верижки и каишки се предлагат само за един от размерите ( modern buckle за малката версия, а leather loop за голямата ). Дизайнерите от Apple не предвидили версии на часовника за дясна и лява ръка, защото изображението на екрана може да бъде обръщано, което елиминира евентуален проблем от неудобна позиция на коронката Digital Crown.

 

Верижки и каишки

Apple Watch заключващ механизъм на верижки и каишки

Apple Watch задълбочава възможностите за персонализация чрез труден избор между 6 типа верижки / каишки и 18 техни цвята. Верижките и каишките на Apple Watch са сменяеми, благодарение на собствен ( сигурно вече патентован ) заключващ механизъм, който изглежда умно измислен и удобен за употреба. Предполагаме, че много бърза смяна без нужда от инструменти на верижка / каишка ще е много практична при различни ситуации. Предполагаме, че верижките и каишките ще се универсални за всички модели, макар първоначално да се продават с ограничения за определена колекция, за да съответстват на конкретните стилове. Това предстои да установим, но не би трябвало да има друга логика. Иначе е ясно, че Apple нарочно са избегнали съвместимост с масовите стандартни верижки и каишки, каквито бихте могли да намерите на символични цени в часовникарските магазини. Това си е тяхно право, но пък сигурно няма да попречи на официални и неофициални производители на аксесоари да предложат верижки и каишки, съвместими със заключващия механизъм на Apple Watch.

Link Bracelet

Верижка Link Bracelet за умен часовник Apple Watch

Достъпна е само при стандартната колекция Watch. Eдна от двете верижки от неръждаема стомана. Изработена е от стоманената сплав 316L, която намираме и в корпуса на моделите в колекцията Watch. Предлага се в два цвята - сив ( Stainless Steel ) и черен ( Space Black Stainless Steel ). Съдържа над 100 компонента. Свръзките се разширяват с приближаване на корпуса, а могат и да се сменят без инструменти. Закочалката (тока, катарама) е компактна и се прибира плътно до китката.

Milanese Loop

Верижка Milanese Loop за умен часовник Apple Watch

Тази изключително ефектна верижка дължи класическия си вид на фината мрежа, която е произведена от неръждаема стомана, подобно на Link Bracelet. Малък магнит фиксира края й, което я прави още по-лесна за регулиране. Предлага се само в естествения си цвят. Достъпна е само за колекцията Watch.

Modern Buckle от кожа

Каишка Modern Buckle за Apple Watch

Тази каишка е една от трите кожени варианта, които се предлагат за умния часовник на Apple. Достъпна е за колекциите Watch и Watch Edition, но в различни разветки.  Висококачествената кожа произхожда от Франция, а интересната катарама (пафта) трябва да бъде затворена от двете си магнитни части, за да покаже пълния си блясък. Каишката в момента е достъпна в меко розово (soft pink), кафяво(brown) и среднощно синьо (midnight blue) за колекцията Watch, а при луксозните модели при Watch Edition цветовете са ярко червено (bright red) и розово сиво (rose gray). Каишката е подходяща за дами, затова се предлага само за малката (38мм) версия на Apple Watch.

Classic Buckle от кожа

Каишка Classic Buckle за Apple Watch

Докато Modern Buckle e нормална каишка с магнитна катарама, Classic Buckle e нормалка каишка със съвсем традиционна закопчалка. Предлага се в черно за стоманената колекция Watch или среднощно синьо (midnight blue) за 18-каратовите модели на Watch Edition. Кожата пристига от Холандия.

Leather Loop от кожа

Каишка Leather Loop за Apple Watch

Тази каишка е нещо като кожен еквивалент на металната верижка Milanese loop, защото има магнити в меката ватирана кожа. Кожата се нарича Venezia leather, идва от Италия и е оформена в нетрадиционен вид. Възможен е избор измежду 3 разцветки - камък (stone), светло кафяво (light brown) и ярко синьо (bright blue). Каишката е достъпна само при колекцията Watch.

Sport band

Каишка Sport band за Apple Watch

Тази каишка е достъпна при всички модели от трите колекции на Apple Watch, макар името й да предполага, че е предназначена само за Apple Watch Sport. Произведена е от флуороеластомер, който е издръжлив и лесен за поддръжка при всякакви условия на употреба, заключването е максимално улеснено. Каишката се предлага с най-голямото разнообразие от цветове ( бяло, черно, синьо, зелено и розово ) за колекцията Apple Watch Sport. За Watch и Watch Edition може да се избира само между черен и бял цвят.

 

Лица ( циферблати, тапети) за Apple Watch

Лицата за екрана на Apple Watch са част от софтуера, но все пак ще ги споменем, защото са част и от външния вид на умния часовник. Тук възможностите за персонализация също са много.

Лица на Apple Watch Faces smartwatch

Наличните първоначално лица са 9, но всяко от тях може да бъде детайлно конфигурирано. Предполага се, че след стартирането на продажбите, външни разработчици също ще могат да създават такива лица.

Цени?

Цените на всичко това, което описахме по-нагоре, ще станат ясни през април. Знаем само, че стартът е от 349$ щатски долара. Финалът може да е около няколко хиляди долара.

Удобна таблица

Предлагаме Ви една удобна таблица с детайли около колекциите на Apple Watch:

Колекции  Watch  Watch Sport  Watch Edition
Модели  18  10  6
Корпуси 2 вида: 316L stainless steel ( highly polished cold-forged steel или diamond-like-carbon coated "space black" stainless steel) 2 вида: Lightweight anodized 7000 series aluminum (silver или space gray) 2 вида: Hardened 18-karat gold (yellow gold или rose gold)
Верижки и каишки 9 броя: Кожа: modern buckle за 38мм (меко розово, кафяво или midnight blue); leather loop (stone, light brown или bright blue); classic buckle ( черно ) Неръждаема стомана: link bracelet или Milanese loop; Флуороеластомер: sport band ( черно или бяло) 5 броя: Флуороеластомер: sport band ( бяло, черно, синьо, зелено или розово ) 3 броя: Кожа: modern buckle за 38 мм ( bright red или rose grey); classic buckle ( midnight blue) Флуороеластомер: sport band ( черно или бяло)
Покритие на екран Sapphire crystal Strengthened Ion-X glass Sapphire crystal
Гръб на часовника Ceramic Composite Ceramic

На финала Ви предлагаме официално видео за Apple Watch, което представя основните характеристики на новото устройство.

  

Изображенията са от официалната страница на часовника.comments powered by Disqus