GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-02-22 21:45:00


В статията описваме първоначалното настройване. После всичко е автоматично.


Първоначална настройка на умен часовник с Android Wear. Как да го свържем с умния телефон?

Умни часовници с Android Wear

Имате нов умен часовник, управляван от операционната система Android Wear на Google? Имате нужда от помощ за първоначалните стъпки по свързването му с Вашето умно свързано устройство ( в тази статия ще наричаме така смартфоните, фаблетите или таблетите )? Тази статия ще Ви помогне.

Предварителни условия

Android 4.3+ и Bluetooth

Нека започнем с предварителното условие, че умните часовници с Android Wear могат ( и трябва за пълноценна употреба ) да се свързват с умни устройства ( от всякаква марка ), които се управляват от операционната система Android, а минималната изискуемата версия е 4.3 (или по-голяма). Това засега включва версиите Jelly Bean ( само 4.3, не може с 4.1.х и 4.2.х), KitKat 4.4 и Lollipop (5.0, а отскоро и 5.1). Ако не знаете версията на Android във Вашето устройство, можете да направите проверка на съвместимостта му с Android Wear, посещавайки страницата g.co/WearCheck през мобилния браузър.

Android Wear проверка за съвместимост

Ако получите зелена светлина на горния линк, можете да пристъпите към свързването на умното устройство с умния часовник. От друга страна, ако имате умен часовник, вероятно предварително сте се уверили, че той е съвместим с умното Ви устройство.

Интернет връзка на свързаното устройство

Достъп до интернет ( чрез мобилни данни или Wi-Fi ) ще e нужен за финализиране на настройването.

Google препоръчва свързване на умния часовник към зарядно устройство по време на процедурата, за да се избегнат проблеми при недостатъчно захранване, но не е задължително.

 

Настройка

Следва процедурата за свързване, която сме комбинирали в стъпки на двете устройства, но можете и да направите първо всичко необходимо за настройка на едната джаджа, а после на другата. Препоръчва се устройствата да се намират в близост, за да се избегнат проблеми с безжичната Bluetooth връзка между тях.

Настройка и свързване на умен часовник с Android Wear и свързано устройство

1.Часовникът

Първата стъпка е включването на умния часовник. Независимо от марката и моделът процесът трябва да е един и същ. Единствената разлика идва от мястото и начина на натискате на бутона за включване на умния часовник ( ако не можете да си намерите бутона, свържете към зарядното ). Изчакайте зареждането на анимацийката на Android Wear. Умният часовник може да бъде включен и на по-късен етап, но предварителната подготовка ще ускори откриването на Bluetooth връзката.

2.Свързаното устройство (може да бъде първа стъпка)

Ако не Ви се чака зареждане на операционната система на часовника, можете да подготвите свързаното устройство. Отворете популярния магазин за приложения Google Play, намерете и инсталирайте приложение компаньон Android Wear ( директна връзка тук ), което ще е основният Ви помощник при работа с умния часовник.

Приложение Android Wear за Android

3. Пак часовникът

Ако не Ви се чака инсталирането на приложението Android Wear на свързаното устройство, върнете се към умния часовник. Операционната му система ще е заредена, а на екрана ще Ви очаква меню за избор на предпочитан език. Следва подкана за инсталиране приложението Android Wear на свързаното устройство, но вие вече го правите в точка 2. Ще ви се покаже и името на умният часовник, което трябва да изберете в умното устройство при свързване по Bluetooth.

4.Отново свързаното устройство

Включете Bluetooth връзката на свързаното устройство ( или приложението ще Ви предложи по-късно ), отворете новоинсталираното приложение Android Wear и следвайте инструкциите. На този етап е възможно да получите съобщение, че трябва да актуализирате приложението Google ( след обновлението му трябва да деинсталирате и инсталирате отново Android Wear ), но се случва рядко. След кратко упътване приложението Android Wear на устройството ще започне да търси часовника ( става бързо), а за Вас ще остане само да го изберете от списъка (името сте видяли по-рано на екрана на часовника). В следващата стъпка ще се наложи да натиснете "Pair" на свързаното устройство. Проверете все пак дали кодовете за свързване на свързаното устройство и умния часовник съвпадат.

5. Часовникът

Потвърдете свързването и на екрана ( и тук "Pair") на умния часовник.

6. Готово

Още няколко секунди ( предупреждаваме, че може и минута) и ще получите съобщени, че сте готови. Часовникът ще Ви предложи кратко и удобно упътване за управлението на джаджата. Ако има нещо за обновяване, джаджата може и да се забави малко.

7.Разрешаване на нотификации

Свързаното устройство може да попита за разрешаване на достъп на приложението Android Wear ( съответно и на часовника) до нотификациите (известия) на различните програми. Разрешете му!

Вече можете да разгледате възможностите на приложението Android Wear, за да конфигурирате умния часовник според нуждите и желанията Ви.

Google препоръчва включването на Google Now ( за прогноза за времето, статус на полети, трафик ) и Location ( за навигация, локални предложения като ресторанти, и т.н.) на свързаното устройство, за да получите най-пълноценна употреба на Android Wear. Същото важи и за "Разпознаване на контакти" ( за телефонни повиквания, текст, контакти за поща и т.н.), но инсталирането на Android Wear включва тази функция автоматично. Насърчаване се и използването на Google calendar за събития, както и Gmail за резервиране на полети, автомобили и хотели.comments powered by Disqus