GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-10-12 04:00:00


Статията е обновена, за да отразява ситуацията при умните часовници с Android Wear до есента на 2015г..


Есен 2015: Всички умни часовници с Android Wear досега

Android Wear е версия на операционната система Android на Google, разработена специално за умни часовници и други електроники за носене ( т.нар. wearables ).

Android Wear

Платформата бе анонсирана на 18 март 2014г., а като партньори бяха обявени големите технологични компании Motorola, Samsung, LG, HTC и Asus. Първите умни часовници с Android Wear ( Samsung Gear Live и LG G Watch ) бяха представени по време на събитието Google I/O 2014, а след няколко дни започнаха и продажбите им.

Умни часовници с Android Wear

Повече от година и половина след представянето на екосистемата на Androd Wear тя все още има път за извървяване пред себе си, но вече доста устройства, работещи под нейно управление, стъпиха на пазара и постигнаха сериозни успехи. Анализ в началото на годината посочи, че доставените в търговската мрежа умни часовника с Android Wear за 2014г. са около 720 000 броя. Тези данни не бяха много респектиращи, но всъщност ставаше дума за реални и неравномерни продажби от няколко месеца в една напълно нова пазарна ниша. Макар първите устройства с Android Wear да се появиха в търговската мрежа през юли 2014г., истински "апетитните" продукти станаха достъпни доста по късно. LG G Watch и Samsung Gear Live не постигнаха огромни продажби, защото съвсем скоро се очакваха по-изпипани продукти. През септември се случиха официалните премиери на останалите 4 модела, който щяха да представят Android Wear през 2014г., но при тях пък се получи недостиг на произведени бройки, както и малки отлагания на датите за стартиране на доставките. Става дума за красивия Moto 360, впечатляващия LG G Watch R, многофункционалния Sony SmartWatch 3, както и финия Asus ZenWatch. Тези предложения наистина не страдаха от слабо търсене, а от недостатъчно производство. За някои модели този "дефицит" продължаваше доста дълго време, а в някои пазарни региони дори официалните премиери изоставаха. През 2015 година се появиха много по-изпипани и по-изкушаващи участници в света на Android Wear, а самата операционна система започна да се подобрява регулярно и страхотно. Въвеждаха се разнообразни и полезни функционалности, които обогатиха сериозно екосистемата. През годината официални анонси получиха изключителните творения Huawei Watch, LG Watch Urbane, ASUS ZenWatch 2, Moto 360 и LG Watch Urbane 2nd Edition. Очакваме и скорошно включване на HTC, Acer, ZTE и други глобални технологични производители, а китайски производители като Elephone и Bluboo също обявиха готовност за представяне на свои продукти с Android Wear.

В началото платформата Android Wear бе съвместима само с мобилни устройства, работещи под управлението на операционната система Android ( с минималната изискуема версия е 4.3 или по-висока) на Google, но през есента на 2015г. бе получена и поддръжка на iOS на Apple. Приложението Android Wear за iOS ( връзка към App Store ) е съвместимо само с iPhone 5, 5c, 5s, 6, 6 Plus, 6s или 6s Plus, които трябва имат iOS 8.2 ( или по-висока ). Съществува обаче и едно по-неприятно ограничение, защото Android Wear за iOS ще работи само с новите умни часовници с Android Wear. За съжаление гигантът все още няма планове за осигуряване на поддръжка на по-старите модели. Детайлна информация за съвместимостта на Android Wear с iOS можете да научите от нашата нарочна статия.

 

За статията

В момента са радваме на 13 умни часовника с Android Wear. В тази статия ще Ви представим всички тези устройства. Тук LG е рекордьор с 4 продукта, а останалите участници са Samsung, Motorola, ASUS, Sony, Huawei, Fossil и TAG Heuer. Важно е да отбележим, че изискванията на Android Wear към устройствата водят до почти идентичен базов хардуер (процесор, оперативна памет, памет за данни) на актуалните предложения в категорията, а разликата идва от дизайна, използваните материал, качеството на изработката, допълнителни модули ( различни сензори, GPS модул, Wi-Fi, поддръжка на 4G / 3G и т.н.) и екстри ( по-голяма батерия, функции за спортуващите, подсилена конструкция и т.н. ), чийто избор зависи от нуждите на купувача. Някои от производителите са разработили и собствени приложения, които добавят функционалност към базовите възможности на Android Wear.

 

Samsung Gear Live

Samsung Gear Live Цена Магазин България

Умните часовници Samsung Gear Live и LG G Watch бяха първите "хардуерни гостоприемници" на новата операционна система Android Wear. Те бяха представени заедно през юни 2014г., а стартирането на доставките не закъсня. Като за първи поколения в нов технологичен сегмент производителите бяха наблегнали на хардуер и функционалност, а фокусът върху външния вид бе оставен за следващите модели.

В Samsung Gear Live намерите 1.63"-инчов екран ( резолюция от 320 по 320 пиксела ), процесор Snapdragon 400, оперативна памет с 512MB RAM, както и вътрешна памет за данни с размери от 4GB. Батерията е със скромен капацитет от само 300mAh. Samsung Gear Live изпълнява всички стандартни задачи, познати като базови при всеки умен часовник с Android Wear. Дизайнът не е особено изтънчен, а най-дразнещ е неудобният адаптор за зареждане.

Статус: :Все още може да се закупи; Официално представяне: 25 юни 2014г.;  Цена: От 200$ до 200€ в началото, но вече трябва да е по-достъпен.

Вижте Samsung Gear Live в Нашия справочник и в нашите страници по темата!

 

LG G Watch

LG G Watch Цена Магазин България

Както разбрахте от горните редове, LG G Watch се появи заедно с Gear Live на Samsung. Първият умен часовник на LG има същия процесор, оперативна памет и място за данни, каквито предлага и творението на Samsung, но батерията ( 400mAh ) и екранът ( 1.65"-инчов с разочароващите 280 на 280 пиксела ) са по-големи. Външният вид тук също не е много впечатляващ. От дистанцията на времето бихме могли да напишем, че това първо устройство е било само тестова платформа, която да прокара пътя на наследника LG G Watch R ( по-надолу в статията), който бе представен само 2 месеца по-късно.

Статус: Все още може да са намери; Официално представяне: 25 юни 2014г.; Цена: В България от 300 до 350 лева, но би трябвало да е по-достъпен;

Вижте LG G Watch в Нашия справочник и в нашите страници по темата!

На страниците на GizmoEra можете да откриете и специална статия, в която правим сравнение между тези първи умни часовници на двата технологични конкурента от Южна Корея.

 

Moto 360

Moto 360 Цена Продажба България

Голяма част от технологичната публика дълго време смяташе, че умният часовник на фамозната компания Motorola ( днес е част от Lenovo) e най-красивото и изтънчено предложение в пазарния сегмент, макар вече да има доста по-изпипана конкуренция. Moto 360 бе първият обявен умен часовник, който трябваше да се управлява от "новопредставената" Android Wear, но премиерата закъсня. Eнтусиазираната публика получи достъп до красивото устройство едва през месец септември 2014г.., но то моментално засенчи гореописаните предложения на Samsumg и LG, защото бе първият умен часовник от ново поколение, който предлагаше кръгъл екран, качествена изработка, луксозни материали и изтънчен класически външен вид. През месеците в очакване на премиера се разбра, че в долния край на екрана ще има малка неактивна част ( т.нар. "flat tire" ), подслоняваща важен хардуер, на когото не бе намерено друго място. Това визуално несъвършенство леко смути купувачите, но изключително стилният и изтънчен безел (рамка) изискваше подобен компромис. Часовникът е определян и като малко едър от някои коментатори. След стартирането на продажбите Moto 360 постигна впечатляващи пазарни успехи.

Нека разгледаме набързо и вътрешността на красивата джаджа. Moto 360 притежава 1.56"-инчов екран, а резолюцияте е 320 на 290 пиксела. Батерията е с незадоволителен капацитет от 320mAh, но след няколко софтуерни оптимизации ( фърмуер) издръжливостта се подобри с до 30%. Голямо предимство на Moto 360 e безжичното зареждане от красива зарядна станция. Процесорът ( Texas Instruments OMAP 3 ) на Moto 360 е по-слаб от чиповете на конкурентните.

Статус: Все още в продажба; Официално представяне: 5 септември 2014г.;  Цена: В България цените стартираха от около 400 лева за базовата версия, но вече трябва да е по-достъпен.

Вижте Moto 360 в Нашия справочник и в нашите страници по темата!

 

LG G Watch R

LG G Watch R Цена Магазин България

LG показва своя втори умен часовник само няколко дни преди септемрийското изложение IFA2014. LG G Watch R впечатлява с кръгъл класически дизайн, страхотен дисплей, силна батерия и актуални характеристики. Вниманието на публиката бе грабнато моментално. Основният акцент при LG G Watch R ( R вероятно идва от Round, макар да липсва при моделите Urbane ) е изцяло кръглият дисплей, какъвто виждаме за първи път при умните часовници, макар това да се е случило за сметка на изтънчеността на безела ( малко е груб ). Тук е използван 1.3-инчов P-OLED (Plastic OLED) панел с резолюция от 320 по 320 точки. Производителят декларира впечатляващо качество на екрана и при ярка слънчева светлина, която беше сериозен проблем за досегашните умни часовници с Android Wear. Много добро впечатление правят изцяло стоманения корпус, изобилието от сензори, мощната батерия ( 410mAh ) и впечатляващата производителност. Материалите не са много луксозни, но изработката е солидна.

Статус: В продажба; Официално представяне: септември 2014г.; Цена: Изненадващо, но в България официалната цена е една от най-ниските. Намираше се на цени между 420 и 450 лева, но вече би трябвало да е по-достъпен.

Вижте LG G Watch R в Нашия справочник и в нашите страници по темата!

 

Sony Smartwatch 3

Sony SmartWatch 3 Цена Продажба България

През летните месеци на изминалата година Sony твърдеше, че няма планове да използва Android Wear в електрониката си за носене. През септември обаче японският гигант изненада публиката, представяйки новия умен часовник Sony SmartWatch 3, задвижван точно от "wearables" платформата на Google. Анонсът се случи на специална пресконференция в рамките на технологичното изложение IFA2014 в Берлин, където фамозният производител обеща пазарен старт на новата джаджа през октомври. Сроковете бяха спазени.

Дизайнът на SmartWatch 3 наподобява ранните творения на Samsung и LG, но часовникът всъщност е модул, който се отделя от рамката и верижките (каишкитe), което дава възможности за бъдещо развитие на дизайна. Вече видяхме подобно подобрение, защото в началото на тази година Sony Smartwatch 3 получи стилна метална опаковка.

Sony Smartwatch 3 е насочен към физически активната публика, което се подразбира от спортния му дизайн. Голямото предимство на устройството е наличието на GPS модул, защото това бе първият умен часовник с Android Wear, предлагащ такъв хардуер. От есента на 2014г. Android Wear поддържа официално GPS функционалност, което позволява по-голяма свобода при измерване и проследяване на физическа активност ( трасе, дистанция, скорост ), защото свързаният смартфон става незадължителен. Другите уникални и положителни страни на това устройство са най-впечатляващата батерия ( най-голям капацитет в категорията до тогава - 420mAh ) и наличието на NFC. Останалите технически характеристики са почти идентични със стандартните разбирания на категорията.

Статус: В продажба; Официално представяне: септември 2014г.;  Цена: от 249$ до 230€ в зависимост от региона;

Вижте Sony Smartwatch 3 в Нашия справочник и в нашите страници по темата!

 

Asus ZenWatch

Asus ZenWatch Цена Продажба България

ASUS стартира участието си в света на умните часовници със зрял, завършен и елегантен продукт, работещ под управлението на Android Wear. Asus ZenWatch определено е един от най-красивите  правоъгълни умни часовници, които досега са участвали в категорията. Коментатори дори бяха предположили, че дизайнерите на фамозния Apple Watch са получили частично вдъхновение от произведението на Asus, макар разработката на Apple да е започнала вероятно по-рано.

Тук за пореден път виждаме позната конфигурация от чип Snapdragon 400, оперативна памет с 512MB RAM, както и вътрешна памет за данни с капацитет от 4GB. Екранът е с диагонал от 1.63"-инча, което може е прекалено за част от публиката, но пък големият дисплей е и плюс. Много добро впечатление правят оригиналната кожената каишка, премиум материалите и полираното тяло (метален гръб), както и извитото стъкло ( Corning® Gorilla® Glass 3 ) над закръгления дисплей. Новата джаджа предлага изпипан дизайн, доблищаващ го до усещането при класическите ръчни часовници, но освен външната красота и сравнително стандартния хардуер, предложението на ASUS интегрира и специална версия на ZenUI, която включва практични и умни функции (  Watch Unlock, Tap Tap, Remote Camera, Cover to Mute, Find My Phone, Presentation Control, както и What's Next и Do It Later за собствениците на смартфони от ASUS ), допълнително добавени към стандартния Android Wear. Устройството е в продажба от доста месеци, но сякаш имаше недостиг от бройки на пазара, защото трудно се намираше в онлайн магазините.

Статус: Все още може да се намери в продажба; Официално представяне: 4 септември 2014г.; Цена: В началато от 200$ до 200€ в зависимост от региона, но вече трябва да е по-достъпен;

Вижте Asus ZenWatch в Нашия справочник и в нашите страници по темата!

 

LG Watch Urbane

LG Watch Urbane Цена Магазин България

LG Watch Urbane е третият представител на корейския производител LG в света на умните часовници, управлявани от Android Wear. Като технически характеристики и представяне този умен часовник е почти идентичен с познатия LG G Watch R, макар да има и дребни подобрения. Сериозно внимание тук е обърнато на външния вид. Корпусът на LG Watch Urbane е изцяло метален ( неръждаема стомана в интересни златна или сребърна разцветки ), безелът е много по-изтънчен, а верижките и каишките са изпипани и луксозни. LG Watch Urbane има и съименник - LG Watch Urbane LTE, с който обаче значително се различава в много аспекти, а най-вече в операционната система.

Статус: Представен през март 2015г. Продажби: В продажба. Цена: Под 600лв. в България.

Вижте LG Watch Urbane в Нашия справочник и в нашите страници по темата!

 

Huawei Watch

Huawei Watch Цена Магазин България

Умният часовник Huawei Watch бе една от изненадите на тазгодишното издание на технологичното изложение Mobile World Congress 2015, което се проведе от 2 до 5 март в Барселона. Творението на китайския гигант предложи изключително атрактивен външен вид и моментално предизвика вниманиета на публиката.

Huawei Watch притежвата 1.4"-инчов AMOLED екран ( защитен със сапфир-кристал, страхотна резолюция от 400 х 400 пиксела), процесор Qualcomm Snapdragon 400, оперативна памет 512RAM и 4GB място за данни. Единствената забележка към новото устройство би могла да се отправи към малкия капацитет на батерията ( 300mAh ), което създава притеснения за незадоволително представяне в продължителността на работа с едно зареждане. Надяваме се на старание в оптимизирането на консумацията на енергията. Huawei Watch се предлага в различни варианти, а цените стартират от 399€ евро.

Статус: Представен през март 2015г. Продажби: В продажба. Цена: За Европа от 399€ до €699.

Вижте Huawei Watch в Нашия справочник и в нашите страници по темата!

 

ASUS ZenWatch 2

Смартчасовник ASUS ZenWatch 2

ASUS ZenWatch 2 се явява явява 3-то "wearables" устройство ( след ZenWatch и VivoWatch )  на тайванския гигант. ASUS ZenWatch 2 отново работи под управлението на операционната система Android Wear на Google, но почти всичко друго е обновено и подобрено, макар оригиналният умен часовник ZenWatch да е изключително стилен и богат на допълнителна функционалност. Новото устройство ще се предлага в 2 размера. По-големият модел ( 49 на 41 милиметра ) е с 1.63"-инчов дисплей, а верижките и каишките са с ширина от 22 милиметра. По-малката версия ( 45 на 37 милиметра, ) е с 1.45"-инчов дисплей, а верижките и каишките с ширина от 19 милиметра. Стилното творение ASUS ZenWatch 2 предлага корпус от висококачествена неръждаема стомана, а възможните разцветки са сребристо ( Silver ), тъмносиво ( Gunmetal ) или розово злато ( Rose Gold ). Вариантите за каишки и верижки са още повече - 18 комбинации от кожа, гума, метал, кристали Swarovski и различни цветове. Общият брой на възможните варианти е над 100 ( 2 размера, 3 корпуса, 18 верижки и каишки ).

ASUS отново ( познато ни от оригиналния ZenWatch ) са решили да разширят функционалността на Android Wear. Предварително инсталирани са ASUS ZenUI apps, Business Helper, FoneHelper, Remote Camera, ZenWatch Message и други. Налични са над 50 лица за екрана, както и мобилното приложение FaceDesigner, което позволява създаване на собствени лица. Разработено е и специализирано приложение за проследвянане на спортната активност, макар да липсва сензор за сърдечен ритъм. Производителят твърди, че ZenWatch 2 има подобрена батерия, която би трябвало да издържа до 2 дни. Зареждането се осъществява чрез магнитно зарядно ( 35% по-бързо от зарядното на ZenWatch ), а зареждането от 0 до 50% ( заряд за 1 ден ) отнема само 36 минути.

Представяме Ви и останалите технически характеристики на ASUS ZenWatch 2:

  • Процесор: Qualcomm Snapdragon 400
  • Безжична свързаност: Wi-Fi, Bluetooth 4.1
  • Дисплей: 2.5D извит 1.6-инчов ( 320 по 320 пиксела и плътност 278 ppi при WI501Q) или 1.45-инчов ( 280 по 280 и плътност 273 ppi при за WI502Q ) AMOLED с Corning Gorilla Glass 3 и 2-finger touch. Дисплеят може би е същият, който познаваме от оригиналния ZenWatch. Това решение може би е свързано с цената.
  • Памет:  Оперативна RAM - 512MB; Вътрешна за данни - 4GB EMMC
  • Бутон: коронка Digital crown
  • Сензори: 6-Axis (A+G) with sensor-hub
  • Защитата от вода и прах е по стандарта IP67
  • Батерия: 400mAh ( 300mAh за WI502Q )
  • Тегло: 60г ( 50г за за WI502Q)

Статус: Представен през юни 2015г.; Продажби: Глобални продажби от октомври 2015г.; Цена: Страхотна ! Големият модел ( продуктов номер - WI501Q )  ще се продава 149€ евро, а малкият ( продуктво номер - WI502Q) за 169€ евро.

Вижте ASUS ZenWatch 2 в Нашия справочник!

 

Второ поколение на Moto 360

Смартчасовник Moto 360 2015

В началото на месец септември 2015г. Motorola ( собственост на Lenovo ) официално представи новото поколение на Moto 360 ( наричана още Moto 360 2015 или Moto 360 Collection ), както и спортния вариант Moto 360 Sport. Традиционната версия идва в 2 размера на корпуса и 3 ширини на верижки и каишки ( 46мм с 22 мм ( Mens) верижки/каишки и 42мм с 20 мм ( Mens ) или 16 мм ( Womens ) верижки/каишки ). Moto 360 Sport ще притежава GPS модул, силиконово покритие с UV защита и хибриден дисплей AnyLight, подходящ за външна употреба.

В следващите редове ще пишем само за стандартния модел Moto 360. Motorola отбелязва, че новите външни "уши" за верижки и каишки са решение, което е подходящо и за двата пола. Обновен е дизайнът на корпуса и самият безел ( рамката ), а механизмът за заключване и отключване на верижките и каишките е улеснен. За съжаление черната лента ( наричана от технологичните фенове "flat tire" ) в долния край на екрана отново е тук. Мotorola защитава това решение с факта, че в тази зона се намира сензорът за околна осветеност, както и друг важен хардуер, който би развалил ефекта от тънкия безел, ако мястото му бе другаде. Ние сами осъзнавахме този компромис, но се надявахме, че ще бъде измислено нещо хитро. Все пак мислим, че лентата в новия модел сякаш е по-малка. Уточнено е, че екранът на Moto 360 заема 71.7% от корпуса, което май е по-добре от всички конкуренти ( включително Apple Watch ). Позитивно е, че резолюцията е подобрена ( 360 х 330 пиксела на инч при версията с 46мм и 360 х 225 при 42мм). Процесорът при всички модели е Qualcomm Snapdragon 400. Батерията при големия модел е с капацитет от 400mAh, а при малкия - 300mAh.

Статус: Представен през септември 2015г.; Продажби: В продажба; Цена:  Ценоразписът за САЩ започна от $299.99 щатски долара, а най-луксозният модел достига до $429.99 щатски долара. В Европа официалните цени ще стартират от £229.00 паунда. Моделът Moto 360 Sport ще получи пазарна премиера по-късно през годината, а цените му не ясни.

 

LG Watch Urbane 2nd Edition

Смартчасовник LG Watch Urbane 2nd Edition

През летните месеци на 2015г. се появяваха различни слухове за разработваните от LG електроники за носене, но в началото на октомври изненадващо стана ясно, че LG Watch Urbane 2nd Edition е умен часовник с Android Wear и 4G / 3G връзка. Основната характеристика на джаджата е способността й да работи с 4G LTE, 3G, Wi-Fi или Bluetooth, за да бъде самостоятелно устройство или компаньон на свързания смартфон. И това за първи път се случва под управлението на платформата Android Wear. Възможността за провеждане на телефонни разговори и ползване на мобилни данни означава, че съвсем скоро ще трябва да очакваме сериозно обновление на "wearables" операционната система на Google, която досега  предлагаше само възможност за отговаряне не телефонно повикване, но разговорът се провеждаше на свързания смартфон. Досешните продукти дори нямат ( някъде има подозрения за наличие ) хардуер за възпроизвеждане на звук ( говорителчета ), макар да имат микрофон, който приема командите за Google Now. Поддръжката на мобилна свързаност е ключова промяна за Android Wear, но и за продуктите на LG с тази платформа, защото наскоро те получиха сериозна конкуренция от новите готини предложения на Motorola ( второто поколение на Moto 360 и Moto Sport ) и Huawei ( Huawei Watch ). "Съгражданинът" Samsung също предлага умни часовници ( Gear S и Gear S2 ) с мобилна свързаност, но те работят с операционната система Tizen. LG пък вече продават LG Watch Urbane LTE, който работи със собствената система webOS.

LG Watch Urbane 2nd Edition прилича много на оригиналния LG Watch Urbane ( или пък на LG Watch Urbane LTE ), но хардуерът е доста подобрен. Дисплеят е с изцяло кръгъл 1,38"-инчов P-OLED панел, а резолюцията е от 480 на 480 пиксела, което дава страхотната плътност от 348 пиксела на инч. Корпусът е от неръждаема стомана, диаметърът му е 44.5 мм, а дебелината 14.2 мм. Това са 3.3 милиметра повече от LG Watch Urbane, но "надебеляването" бързо се забравя, защото капацитетът на батерията пораства до цели 570mAh ( 410mAh при оригинала ), а енергията ще е много нужна, ако телефонните функции се ползват. Вече са налични 3 странични бутона, които предлагат бърз достъп до контактите, LG Health и списък с приложения.  В изчислителната мощ на устройството няма изненади. Процесър е 1.2GHz Qualcomm Snapdragon 400, оперативната памет - 768MB RAM, а вграденото място за данни - 4GB. Каишката е от издръжлив хипоелергеннен TPSiV еластомер. Защитата от вода и прах покрива стандарта IP67. Важен детайл е интегрирането на GPS модул, чието присъствие в умен часовник ние винаги препоръчваме.

Обновление: В края на ноември LG спря продажбите на LG Watch Urname 2nd Edition за непределено време. Открит е изненедващ хардуерен проблем, който влияе отрицателно на ежедневната употреба.

Статус: Представен през октомври 2015г. Продажби: Спрян от продажба; Цена: Предстоящо обявяване

Вижте LG Watch Urbane 2nd Edition в Нашия справочник!

 

TAG Heuer Connected

TAG Heuer Connected

Това е най-скъпото устройство с Android Wear и демонстрира навлизането на традиционните производители в света на умните часовници. Дългоочакваният TAG Heuer Connected, който е резултат от партньорство с технологичните гиганти Intel и Google, бе официално представен на 9 ноември 2015г. на специална пресконференция в централата на LVMH ( френска група за луксозни стоки, чията собственост е и TAG Heuer ) в Ню Йорк. Както може да се очаква, качеството на материалите и изработката е на изключително високо ниво. Целият корпус ( тяло, гръб, уши за каишка, коронка ) е изработен от титан ( grade 2 ), а екранът е покрит със стъкло от сафпир-кристал. Стандартната каишка е гумена ( със закопчалка от титан ) и се предлага в 7 разцветки - черно ( стандартно ), червено, синьо, бяло, оранжево, зелено и жълто. Безелът е разделен на секции от по 5 минути, а най-отгоре се намира логото на Tag Heuer, което откриваме също при каишката и коронката. Въпреки екстремното качество устройството не включва надписа "Swiss Made", който е характерен за механичните роднини, който ползват части  и майстори от "Часовниковата долина" ( така ще наречем Швейцария ). В долната част на базела надписът вече е "Swiss Engineered" ( заради намесата на Силициевата долина и Поднебесната империя ). Това се дължи на факта, че в сърцевината на Tag Heuer Connected липсва часовников механизъм, а е инсталиран процесор Intel Atom Z34XX ( 1.6GHz dual core с нормална работна честота 500MHz ).

Дисплеят ( LTPD LCD ) на Tag Heuer Connected е с диаметър от 46 милиметра, а резолюцията е 360 по 360 пиксела, което дава гъстота от 240 пиксела на инч. Устройството е стандартен умен часовник с Android Wear, което означава, че всички досегашни приложения за платформата на Google ще са налични и работещи. Все пак са инсталирани няколко специални приложения и лица за екрана. Защита от вода и прах е по стандарт IP67. Липсват GPS модул и сензор за сърдечен ритъм, но поне за първото може да се ползват възможностите на свързания смартфон. Свързаността се осигурява от Wi-Fi и Bluetooth. Височината на корпуса е 12.8 милиметра, а теглото - 52 грама. Батерията е с капацитет от 410mAh, което трябва да осигури работа за поне 25 часа. Оперативната памет е 1GB, а мястото за данни - 4GB.

Основен детайл около покупката на устройството е интересната възможност, че след изтичане на 2-годишния гаранционен период , то ще може обновено с  традиционен часовников механизъм. Естествено тази трансформация няма да е безплатна, а ще струва точно колкото нов смартчасовник - 1500 щатски долара. Може би в бъдеще ще видим и по-женска версия на това луксозно електронно бижу.

Статус: Представен през ноември 2015г. Продажби: В продажба. Цена: 1500$ щатски долара 

Вижте спецификациите на TAG Heuer Connected в Нашия справочник!

 

Fossil Q Founder

Fossil Q Founder

 

Модният гигант Fossil Group демонстира сериозен интерес към нишата на носимите електроники. Освен покупката на популярния wearables производител Misfit , Fossil разработи и продуктовата линия Q. Важно място в това портфолио заема умният часовник Fossil Q Founder, който се управлява от операционната система Android Wear, а в хардуерната му сърцевина работи енергоефективен процесор Intel Atom ( подобно на TAG Heuer Connected ). Както заподозряхме преди време, дисплеят на устройството не е изцяло кръгъл, а има досадна черна лента ( "flat tire") , която познаваме от продуктите на Motorola. Останалите хардуерни характеристики са от най-типичните за умните часовници с Android Wear, защото липсват допълнителни модули като GPS, Wi-Fi или сензор за сърдечен ритъм. Корпусът е от неръждаема стомана, а защитата е по стандарт IP67. Батерията притежава приятния капацитет от 400mAh.

Статус: Пазарна премиера през ноември 2015г. Продажби: В продажба. Цена: от 275$ щатски долара  

Вижте спецификациите на Fossil Q Founder в Нашия справочник!comments powered by Disqus