GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-03-19 04:11:00


В GizmoEra имаме множество статии и новини за умните часовници на Apple и Pebble. Разгледайте ги!


Apple Watch срещу Pebble Time Steel

Умен часовник Pebble Time Steel срещу умен часовник Apple Watch

Интересно изображение? Приличат ли си тези две бижута? Случайно ли е? Кой от кого се е вдъхновил? Доскучаха ли Ви джаджите с Android Wear? Да сравним ли устройства, които са съвместими с iPhone?

Пред Вас са 2 продукта, за които смятаме, че ще разтърсят света на носимата електроника в близко време. Умните часовници Apple Watch и Pebble Time Steel ще получат своите пазарни премиери съвсем скоро, а ние ще ги сравним предварително по няколко критерия. Едно такова съревнование може би има повече смисъл за собствениците на iPhone ( и то версия 5 и нагоре, което означава около 400 млн. потенциални купувачи ), защото при останалите потребители тази дилема не съществува. Apple Watch има ограничена съвместимост.

Увод

Умните часовници на компанията Pebble Technology Corporation са първите масови умни часовници от ново поколение. Те са рекордьори в различни дисциплини и легендарни любимци на публиката.

Продуктите на фамозната калифорнийска компания Apple по традиция дефинират пазарните си сегменти, а потребителската лоялност е феноменална. Портфолиото на Apple също e рекордно и легендарно в различни технологични и финансови класации.

Тези 2 компании с различни размери и история се срещат на арената на новата гореща пазарна ниша на електрониката за носене.

Дизайн

И при двете устройства е избрана правогълна форма за корпуса, макар модата в момента да е друга.

Pebble Time Steel има страхотен външен вид. Корпусът е от неръждаема стомана Marine Grade 316L CNC (включително бутоните), а изработката е солидна. Разцветките са черна (Gunmetal Black), сива (Silver) и златна (Gold).

Умен часовник Pebble Time Steel

Творението на Pebble предлага избор на оригинални ( сменяеми и стандартни - 22 милиметра ) кожени каишки и метални верижки. Златистата разцветка на Pebble Time Steel, която видяхте на първата снимка, не е изработена от злато, нито има златно покритие, но изглежда много елегантно. Размерите на предложението на Pebble са 40.5 мм ( с ушите на корпуса - 47 мм ) х 37.5 мм х 10.5 мм, а теглото е 62.3г с оригинална кожена каишка или 116.3г с оригинална метална верижка.

Apple Watch е по-луксозният, екстравагантен и ексклузивен умен часовник в това съревнование.

Apple Watch

Корпусите на 6 модела ( засега общо 34 ) на Apple Watch са изработени ( не просто покритие) от 18-каратово злато, специално разработено и патентновано от фамозната калифорнийска компания. Става дума за моделите в колекцията Apple Watch Edition, чиято цена може да достигне до шокиращите 17 000$ щатски долара. Тези суми ще коментираме надолу в статията. По-евтините модели от колекциите Apple Watch Sport и Apple Watch са изработени от анодиран алуминий и неръждаема стомана. Apple Watch Edition и Apple Watch имат защита на екрана със стъкло от сапфир-кристал, а при Apple Watch Sport покритието е от подсилено Ion-X стъкло ( май има близка производствена технология с Gorilla Glass). Каишките и верижките на Apple Watch са сменяеми, но със собствен патентован механизъм. Те ще се продават и отделно с цени от 60$ щатски долара до стотици щатски долара.

Победител на хартия: Apple Watch. Той предлага повече цветове, материали, верижки, каишки и размери на корпуса.

Екран

Pebble Steel Time притежава енергоефективен 1.25"-инчов ( кадри в секунда - 30; резолюция - 144 x 168; плътност - 180ppi ) цветен "e-paper" дисплей ( това май е търговско наименование, а иначе си е LCD на Sharp, а не е-ink ) с LED подсветка. Покритието е от Gorilla Glass, панелът не е чуствителен на допир, а цветовете са 64 . Екранът е винаги включен, а четимостта на слънчева светлина е страхотна.

Екранът на Apple Watch идва в два размера ( 1.32" инча с резолюция 272 x 340 и 1.5" инча с резолюция 312 x 390 ), съответващи на двата размера на корпуса ( версия 38 мм: 21.2 x 26.5 мм, 33.5 мм и версия 42 mm: 24.3 x 30.5 мм, 39 мм). Retina дисплеят е не само чуствителен на допир, но и може да прави разлика между натиск и почукване ( технологията се нарича Force Touch). Това засичане на нивата на натиск добавя още едно измерение (вертикално) към познатото 2-измерно управление чрез допир. Зад екрана има иновативен тактилен механизъм (наречен TAPTIC engine), който връща обратна информация (заедно с високоговорител) при интеракция с часовника.

Победител на хартия: Зависи. Екранът на Apple Watch е в пъти по-добър и иновативен, но дисплеят на Pebble Time Steel е в пъти по-икономичен ... и винаги включен.

Батерия

Капацитетът на батерията и оптимизираната консумация на енергията й определено са едни от най-важните характеристики на всека носима електроника. Pebble Time Steel е безапелационнен победител в тази категория. Той не само надминава останалите си "братя" ( Pebble Time, Pebble Steel и оригиналния Pebble), които издържат до 7 дни с едно зареждане, но е и рекордьор на сегмента на умните часовници, които са на пазара в момента. Pebble Time Steel издържа до 10 дни ( на хартия ) с едно зареждаме. Смятаме, че тази победата може да направи творението на Pebble най-добър избор пред бъдещите купувачи на умен часовник.

В последната презентация на Apple бе изяснено, че Apple Watch може да издържи до 18 часа комбинирана употреба с едно зареждане. Този резултат се покрива с миналогодишното обещание на Тим Кук за "нощно зареждане". Подобна издръжливост е разочароваща, защото прилича на постиженията на първите продукти с Android Wear, а новите модели на тази платформа значително повишават ефективността на консумацията си, достигайки до употреба за 2 и 3 дни с едно зареждане. Вероятно при пазарната премиера на Apple Watch ще получим и някакви софтуерни "трикове" за оптимизация на енергоемкостта, но разликата с Pebble Time Steel ще си остане "в пъти".

Победител на хартия: Безапелационно Pebble Time Steel.

Съвместимост

Pebble Time Steel продължава традицията, която повелява, че умните часовници на Pebble си "говорят" с двете най-популярни мобилни операционни системи. Моделите от поколението Pebble Time са съвместими с Android ( 4.0 и нагоре ) и iOS ( iOS 8 на iPhone 4s и нагоре ), което дава истинска свобода на собствениците при избор на мобилен телефон. Конкурентните устройства, управлявани от Android Wear, засега се разбират само с Android ( 4.3 и нагоре ). Голяма част от умните часовници в серията Samsung Gear пък са съвместими само с устройства на същата марка. През това време около Pebble OS дори се "носят" слухове за разработване на неофициална, но подкрепяна от Pebble, поддръжка на Windows.

Apple Watch е съвместим единствено с iPhone. И то само iPhone 5  и следващите го поколения ( iPhone 5, iPhone 5C, iPhone 5S, iPhone 6 и iPhone 6 Plus). Минималната изискуема версия на iOS е 8.2. Тук трябва да споделим, че притежанието на Apple Watch е голямо предимство, защото фирменият умен часовник ще работи много по-пълноценно и интегрирано с iPhone и основните му приложения ( Siri, Apple Pay и т.н.). Ползвателите на по-стари телефони iPhone нямат да имат късмет да ползват новата джаджа. Собственици на устройства с Android са в същото положение.

Победител на хартия: Зависи. Pebble Time Steel дава свобода, защото e съвместим с повече мобилни операционни системи, но Apple Watch e по-пълноценен при работа с iPhone.

Екстри

Smartstraps за Pebble Time Steel

Pebble Time Steel притежава 3D акселерометър, компас, сензор за светлина и микрофон. В един от рекламните клипове чухме и мелодия, идваща от джаждата, но не сме сигурни, че наличието на говорител е факт. Както бе съобщено при премиерата на Pebble Steel, новото поколение умни часовници ще има и специализиран порт  ( "smart accessory port" ) за свързване на външни хардуерни модули ( ингегрирани в бързо сменяеми верижки и каишки ), наречени Smartstraps. Целта е да се създаде опростена и функционална отворена платформа, а хардуерни разработчици ( външни производители, ентусиасти, самите инженери на Pebble) да създават разнообразни сензори (GPS, PPG сензор и т.н.), модули (NFC, дистанционно за кола), допълнителни батерии и т.н.. Така купувачите ще могат да модифицират умния си часовник спрямо конкретните си нужди. За целта ще бъдат предоставени нужните документации.

Apple Watch сензори

Apple Watch пристига с интегрирани акселерометър, жироскоп, сензор за сърдечен ритъм и барометър. Устройството е напълно функционален музикален "плеър", "фитнес тракер", дистанционно, дигитален ключ, терминал за Apple Pay и комуникационно устройство ( известия, съобщения, поща и т.н.). Apple Watch позволява и провеждането на телефонни разговори през свързаното устройство. За целта са интегрирани вграден микрофон и говорител. Комуникацията със свързаните смартфони е възможна по Wi-Fi или Bluetooth. Wi-Fi връзката работи и без телефона, което позволява по-голяма свобода в дома и офиса. Наличен е и NFC за нуждите на Apple Pay.

Победител на хартия: Няма. Apple Watch има повече интегрирани допълнителни функцииналности и сензори, но Pebble Time Steel има невероятните възможности за разширение, осигурени от Smartstraps.

Софтуер и интерфейс

Pebble OS Timeline

Основният софтуерен акцент при новото поколение на Pebble e интересният подход в обновената операционна система Pebble OS. Той се нарича Timeline и въвежда различна организация на контекстна информация ( известия, напомняния, събития, метеорологична прогноза, новини, полети, упътвания ) и приложения. Данните от приложенията вече не е разпръснати в различните менюта, а са подредени хронологически, за да може потребителят да преглежда информация от миналото, настоящето и бъдещето ( съответстващи на 3-те странични бутона ).  Всички досегашни приложения ( над 6500 ), разработени за Pebble и Pebble Steel, ще могат да се ползват и при Pebble Time, макар освежаването им към новите цветове да е препоръчително.

Приложения за Apple Watch

Интерфейсът на Apple Watch е по образец на еталона iOS, макар доста технологични журналисти да определиха тестовата употреба като малко объркваща. Apple ще осигури достатъчно богатство от съвместими приложения за старта на продажбите на Apple Watch, включително мощни фитнес и здравни софтуерни продукти. Големите световни компании също ще участват в платформата на Apple, подготвяйки собствени полезни приложения. Става дума за гиганти от ранга на BMW, Facebook, Salesforce, самолетни компании и т.н..

Победител на хартия: Все още не можем да преценим. Нужна е практика. Интерфейсът на Apple Watch e по-иновативен, но доста неинтуитивен при първоначална употреба. Timeline на Pebble звучи хитро и удобно. И двете устройства ще имат богати екосистеми с хиляди приложения.

Защитеност

Защитеността от вода и прах е друга традиционно силна страна на умните часовнници на Pebble. Pebble Time Steel e непромокаем ( waterproof ) до 3ATM, което е близко до постижението от 5ATM за оригиналния Pebble. Става за къпане и плуване, но е добре да се почиства.

Защитата при Apple Watch e по стандарт IPX7, което означава, че може да се мокри ( мие ) леко и кратко, но не е подходящ за дълго къпане и плуване.

Победител: Pebble Time Steel.

Цена

Цената на Pebble Time Steel за поддръжниците в Kickstarter е 250$ щатски долара, а нормалната пазарна стойност ще бъде 299$ щатски долара. Хубаво е, че в комплекта са включени по една каишка и верижка. Доставките ще стартират от юли 2015г..

При Apple Watch нещата са малко по-сложни, но с разнообразието от 34 модела в 3 колекции е логично. Моделите от колекцията Apple Watch Sport ще струват 349$ щатски долара за 38-милиметровите корпуси и 399$ долара за 42-милиметровите варианти. Вариантите от колекцията Apple Watch ще стартират от 549$ щатски долара за 38-милиметровите корпуси. В зависимост от верижките и каишките тези модели ще достигат до 1049$ щатски долара. За вариантите с 42-милиметрови корпуси цените ще са с 50$ щатски долара по-високи. Моделите от колекцията Apple Watch Edition ще стартират с цена 10 000$ щатски долара, а  най-скъпата комбинация ще достига до 17 000$ щатски долара. Apple Watch Edition ще се произвежда в ограничени количества и ще се продава на специални места. Повече за Apple Watch можете да научите от нашата специална статия за моделите на умния часовник. Доставките ще стартират от 24 април 2015г..

Победител в тази категория: Pebble Time Steel. Просто някои от цените на Apple Watch са безумни и по никакъв начин не отразяват съотношенията на вложените технологии и материали. Евтините колекции на Apple Watch са ОК. Верижките и каишките обаче също са надценени.

Заключениe

Дали тези 2 прекрасни умни часовника трябва да се сравняват? Дали имат пресечна точка? Реални конкуренти ли са? Мислим, че да! Времето ще покаже истинския победител. В момента Pebble Time Steel трупа рекордни предварителни поръчки в платформата Kickstarter, а Apple вероятно ще продаде няколко десетки милиона Apple Watch до края на годината.

*Статията се отнася единствено за металната версия - Pebble Time Steel. Тя има съществени разлики с по-евтината ( поликарбонат и безел от неръждаема стомана) версия Pebble Time.comments powered by Disqus