GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-05-10 01:51:00


Как да настроим, свържем и синхронизираме Apple Watch с iPhone? Вижте в нашата статия!


Няколко идеи за опазване на батерията на Apple Watch

Удължаване на живота на батерията на Apple Watch

От няколко дни умният часовник Apple Watch пътува към своите купувачи по света, но не знаем дали вече има и българи, които са се сдобили с новата джаджа на фамозната компания от Купертино. Все пак ние решихме да подготвим списък с няколко лесни начина, които да подпомогнат опазването на заряда на батерията на устройството.

Apple Watch е много важен продукт в портфолиото на Apple, затова компанията е направила максималното, за да оптимизира употребата на батерията. Новата операционна система Watch OS, енергоефективият Bluetooth Low Energy, изключителният SoC чип S1, дисплеят с OLED технология - всички тези компоненти работят заедно, за да осигурят максимална енергоефективност. Въпреки това много от собствениците на Apple Watch намират официалните 18 часа издръжливост за незадоволителни, а някои от тях са се опитват да намерят решения. Ние събрахме няколко идеи, за да Ви ги предложим за тестване, защото не гарантираме, че със сигурност ще помогнат, но звучат логично. Ваш ред е!

1.Изключване на ненужните известия

Умният часовник и умният телефон iPhone си говорят непрестанно, а това предаване на данни използва доста енергия, защото активира екрана, Bluetooth или Wi-Fi връзката. Можете да ограничите по-маловажните известия от по-маловажните приложения. Имате такава възможност в Apple Watch приложението на iPhone ( Notifications > MIRROR iPHONE ALERTS FROM ), където можете да изключвате индивидуално известията от съответното приложение.

Настройка Notifications на Apple Watch

2.Затъмняване на екрана

Няма значение дали става дума за електроника за носене или друго мобилно устройство,  но дисплеят винаги е главен виновник за изразподването на енергията на батерията. При Apple Watch е възможно намаляване на яркостта на екрана, а това би трябвало да даде няколко допълнителни часа живот. Тази настройка можете да откриете в умния часовник ( меню Settings > Brightness & Text Size ), а възможните нива за 3. Изберете минимума!

Настройка Brightness & Text Size на Apple Watch

3. Изключване на визуални "глезотийки"

Анимациите ( примерно циферблат с Мики Маус ) и прозрачните елементи изглеждат готино, но те "злоупотребяват" с процесора ( по-скоро GPU ), а оттам и с батерията на Apple Watch. Тези екстри се изключват от менюто Аccessibility, а съответните опции са "Reduce Motion" и "Reduce Transparency", както и  допълнителната възможност "Grayscale", която ще направи екрана безцветен, но икономичен.

Настройка Аccessibility на Apple Watch

4. Изключване на сензора за измерване на сърдечен ритъм

Тук ще коментираме оптичния сензор за измерване на сърдечен ритъм, който непрестанно "обстрелва" кожата, за да проследява и подобрява статистиките за изгарянето на калории. Подобна функционалност може би не е нужна на всички потребители, а изключването й може да спести енергия. Настройката се прави от приложението Apple Watch на свързания iPhone, а нужната опция се намира във Workout.

Настройка на Workout на Apple Watch

5. Активиране на режим за екстремно пестене на енергия

Поредната идея за опазване на заряда на батерията на Apple Watch е активирането на режимът "Power reserve". Той става достъпен чрез натискане и задържане на бутона за включване на часовника ( този под или до коронката). Този режим изключва всички функции, за да остане само показването на часа, но нали това е основната идея на един часовник. Така устройството с изразходвана енергия не остава безсмислено на ръката Ви.

Power Reserve на Apple Watch

6. Черното е винаги модерно

ОLED ( organic light emitting diode ) технологията на дисплея на Apple Watch предполага, че черните пиксели са много по-икономични от цветните. Няма да е лошо, ако сте привършили работа, да се уверите, че устройството се е върнало към изображение с повече черни пиксели ( примерно оригиналните циферблати). Това ще минимизира употребата на енергия, макар екранът да е все още включен.

Бонус идея: Рестартирай и ще се оправи

Може би не е валидно във всяка ситуация, но понякога едно рестартиране на Apple Watch може да изчисти проблеми с блокирали приложения, които ненужно изразходват енергия.

Други непроверени идеи:

  • Изключване на "Activate on > Wrist Raise" от телефона. Екранът ще се активира само при допир, а не и при завъртане на китката към лицето.
  • Включване на режим "Do Not Disturb" от часовника ( може да се настрои да влючва автоматично режима и на телефона ). Забрана за известия, както и трансфера на данни.
  • Активиране на режим "Airplane mode" от часовника ( може да се настрои да влючва автоматично режима и на телефона ). Някои функции ще са активни, но липсата на комуникацията със смартфона ще изключи доста функционалности.


comments powered by Disqus