GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-07-26 23:41:00


LG Watch Urbane се появи изненадващо бързо на българския пазар.


Ревю на LG Watch Urbane

Ревю на умен часовник LG Watch Urbane

LG Watch Urbane ( познат и с продуктов номер W150 ) е третият умен часовник в портфолиото на корейската компания, който работи под управлението на Android Wear на Google. В рамките на 12 месеца гигантът успя да представи "смарт часовниците" LG G Watch и LG G Watch R ( Подробно ревю ), а отскоро предлага и самостоятелния LG Watch Urban LTE, който обаче работи със собствена разработка на операционна система за носими технологии.

Но да се върнем разглежданата джаджа! Дали LG Watch Urbane е умният часовник, който ще генерира по-глобален интерес към Android Wear, защото платформата на Google има нужда от блестящи устройства, които да конкурират желаният от всички Apple Watch. На този въпрос ще се опитаме да отговорим в нашето ревю, но още сега ще започнем с това, че LG Watch Urbane e скъпичък. Цената му в момента е около 650лв..

 

Разопаковане на комплекта

Разопаковане на смартуотч LG Watch Urbane W150

Компактната бяла кутия съдържа умен часовник, кръгла зарядна "станция" с 5 пина, USB кабел, зарядно устройство ( адаптор за електрическата мрежата), книжки и "хартишки".

Зареждане на LG Watch Urbane

Дизайн и изработка

Външният вид е основен фокус в този бляскав умен часовник. Малкият кръгъл корпус от неръждаема стомата в сребърна ( това е нашият тестов вариант ) или златна ( прилича на мед ) разцветки ( мислим, че не е истинско благородно покритие ) е забележителен аксесоар, подходящ за различни ежедневни ситуации и облекло. Затова се радваме, че светът на Android Wear предлага модели с все по-голямо естетическо разнообразие, а LG Watch Urbane може би има външния вид, който много от почитателите на умни часовници от доста време са търсели и очаквали.

LG Watch Urbane

LG Watch Urbane  изглежда е изработен солидно и качествено. Безелът ( рамката на екрана ) и "ушите" за верижките са дебели, но в този случай това не води до усещане за тромавост, а напротив. Според нас часовникът би стоял еднакво чудесно на мъжка и женска ръка. Стоманеното тяло и обшитата кожена каишка ( стандартна с ширина 22 -милиметра) затвърждават класическия стил на джаждата. Може би това творение би могло да бъде неподходящо единствено при спортни занимания.

Безелът отново ( подобно на LG G Watch R, но по-леко ) е леко издигнат, което е практичното решение, предпазващо екрана в различни ситуации. При LG Watch Urbane откриваме само един физически бутон - малката коронка, която служи за връщане назад в интерфейса или за заключване и отключване на дисплея ( при задържане превключва към настройките на операционната система или рестарт ). На гърба на корпуса са намират конекторите за зареждане и PPG ( photoplethysmography ) сензорът за отчитане на сърдечен ритъм. Каишката не е супер луксозна, но е качествена и удобна. Това не е проблем, защото в специализираните магазини винаги можете да намерите по-стилни и цветни каишки и верижки. Ще завършим прегледа на тялото на LG Watch Urbane с данни за размерите. Устройството тежи 66.5 грама, а размерите са 45.5 х 52.2 х 10.9 милиметра.

 

Екран

Екран на умен часовник LG Watch Urbane

Изцяло кръглият дисплей е с познат от G Watch R размер от 1.3" инча. Той предлага жива и ясна картина на вътрешна и външна светлина, но отново липсва сензор за осветеност, който автоматично да контролира яркостта. Този пропуск е нелогичен за продукт от висок клас. Познатите характеристики включват технологията P-OLED, резолюция от 320 по 320 пиксела и плътност от 246ppi. Екранът е малък, но симпатичен и удобен за работа с интерфейса на Android Wear. Ако сте ползвали умен часовник с по-голям екран, това устройство може да не Ви удоволетвори. Иначе дисплеят реагира отзивчиво. При работата с чуствителния на допир екран не усетихме някакви пропуски и засичания, които да са причинени от софтуерни или хардуерни причини.

 

Батерия

Издръжливостта на батерията с едно зареждане е на максимума на очакваното от умен часовник с Android Wear. Капацитетът на батерията е 410mAh ( само Sony SmartWatch 3 има 420mA при продуктите с Android Wear) дава издръжливост от поне ден и половина при нормална употреба и настройка за винаги включен екран. Дисплеите са най-големите консуматори на енергия от малките акумулаторчета на подобна носима електроника. P-OLED технологията на LG Watch Urbane е доста енергофективно, но изключването на функцията за "винаги включен екран" даво до още почти ден  издръжливостта с едно зареждана. Явно постижението от 2 дни и половина е лимитът за актуалните предложения, работещи под управлението на пъстрата и интелигентна операционна система Android Wear.

Зарядното устройство ( познатата кръгла станция с пинове и магнит ) е приемливо и бързо ( под и над 1 час от 0% до 100%), но решенията с вграден Micro USB порт ( Sony SmartWatch 3 ) или безжичното зареждане ( Moto 360 ) си остават предпочитани от нас подходи. Е, всичко е по-добро от трудоемкото щракване, каквото виждахме при първите умни часовници на Samsung.

 

Хардуер

Хардуер на LG Watch Urbane

Разглеждайки характеристиките на Watch Urbane, можем да обобщим, че това е G Watch R с много подобрен дизайн ( и малко освежен хардуер ), а ние харесахме LG G Watch R. Watch Urbane притежава обичайните компоненти за умен часовник с Android Wear. Налични са акселерометър, жироскоп, компас, барометър, сензор за близост и PPG сензор за сърдечен ритъм. Останалият хардуер не е нещо невиждано при досегашните умни часовници. Процесорът е Qualcomm Snapdragon 400 с тактова честота от 1.2GHz и 4-ри ядра. Версията на Bluetooth е 4.1 LE. Оперативната памет е 512MB RAM, а мястото за съхранение на данни е 4GB eMMC ( както и при LG G Watch R и LG G Watch ), но реално за потребителя са достъпни под 3GB. След по-ранни обновления на Android Wear вградената памет е достъпна за съхранение на файлове, което дава възможност за използването на устройството като музикален "плеър", изпращащ музика към безжични слушалки. Защита от вода и прах е по стандарта IP67, но не мислим, че кожената каишка е подходяща за мокрене.

Популярният портал за ремонтни съвети iFixit вече разглоби LG Watch Urbane.

Софтуер

LG Watch Urbane има хардуер, подобен с този на LG G Wartch R, но междувременно се появиха доста нововъдения  в освежената операционна система Android Wear, от който по-новото устройство се възползва пълноценно. Watch Urbane дори е първият модел сред 8-те умни часовника с Android Wear, който официално получи последните обновления. Базовите възможности в подобрения интерфейс са познати - карти с известия, готини циферблати, офлайн музика, откриване на свързания смартфон, поддръжка на GPS модули и множество други екстри. Голямата новост, която дълго бе очаквана и желана от потребителите, е възможността за свързване на LG Watch Urbane с Wi-Fi мрежи. Тази функицоналност е достъпна и за други умни часовници с Android Wear, но засега ( може би и завинаги ) не е възможна за LG G Watch R. Свързването с нови мрежи се случва чрез приложението на смартфона, но след това умният часовник може да комуникира самостоятелно с мрежата. Поддръжката на вградените Wi-Fi модули ( списък на моделите с такива ) дава възможност за пълноценна употреба ( получаване на известия, изпращане на съобщения, приложения) в дома или офиса, премахвайки нуждата ( следователно спестявайки заряда на батерията ) от постоянна и близка Bluetooth връзка със свързания смартфон. Последният все пак ще трябва да има активна мобилна връзка за данни, за да може информацията да достига до умния часовник, макар това да се случва по по-различен маршрут. Ако смартфонът пък е забравен  или изгубен на по-далечно разстояние, ще бъде възможно умният часовник да бъде попитан за местоположението му.

Android Wear на LG Watch Urbane

Управление с жестове също е интересно нововъдение, но то е достъпно за всички умни часовници с Android Wear, защото се базира на стандартните вградени сензори. Ако ръцете на потребителя са заети, вече е възможно преминавате през известия и новости с жест ( едно завъртане на ръката прелиства една карта). Досега подобно движение само включаше дисплея, но вече влиза и в управлението на интерфейса на операционната система.

 

Заключение

LG Watch Urbane не е перфектен, но е много добър. Стъпката е правилна, а умните часовници на LG стават все по-верен избор за купувачите на носими електроники. Изглежда като красив традиционен часовник, но предлага солидна производителност и добра батерия. Засега е твърде скъп, но в следващите месеци цената може би ще стане по-атрактивна.

 

 

Плюсове    Минуси, но са дребни
 
 • Много добър класически външен вид
 • Удобен и компактен
 • Красив, цветен и енергоефективен кръгъл дисплей
 • Отлично качество на изработка
 • Добър живот на батерията с едно зареждане
 • Сменяеми верижки и каишки
 • Пълноценна употреба на нововъведенията в Android Wear ( синхронизиране чрез Wi-Fi и т.н.)
   
 • Твърде скъп за момента
 • Липсва ни сензор за околна светлина
 • Липсва ни GPS
 • Android Wear все още има липси и кусури
 • Технологията на екрана има ограничения при пряка слънчева светлина
 • На някои китки корпусът може да изглежда твърде малък
 • Кожената каишка можеше да е по-луксозна


comments powered by Disqus