GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-08-24 01:12:00


Ако бъдат направени правилните подобрения, наследникът на Xiaomi Mi Band може да се превърне в абсолютен пазарен хит.


Детайлно ревю на умна гривна Xiaomi Mi Band

Детайлно ревю на Xiaomi Mi Band

Електрониките за носене ( т.нар. wearables ) са гореща тема в технологичния свят. Макар сегментът все още да изпитва трудности в достигането до масовия потребител, почти всички големи играчи предложиха или представиха свои продукти през 2014 г.. Китайският гигант Xiaomi ( май се изговаря като Шаоми ) също се постара да приготви продукт в този дух, но го сътвори в свой стил. Някак изненадващо на пазара преди година се появи конкретно умна гривна ( или пък базов фитнес тракер с допълнителни функции ), макар да очаквахме умен часовник. Джаджата бе наречена Xiaomi Mi Band и се оказа най-достъпната носима електроника от реномиран производител в продажба, но това изненадващо не бе за сметка на функционалността и качеството. Почти символичната цена, която промени правилата на играта в тази пазарна ниша, бе около 70 китайски юана ( тогава около 13$, а сега 14.99$ щатски долара ). Доставките на Xiaomi Mi Band стартираха официално само в Китай, продажбите тръгнаха успешно, а резултатът бе появата на недостиг на произведените бройки. До края на 2014г. бяха реализирани впечатляващите 1 милион бройки. През април 2015г. мениджър на Xiaomi обяви достигането на резултат от 4 милиона продадени устройства. За първото тримесечие на 2015г. глобален лидер в сегмента бе популярният производител Fitbit ( 3.9 млн. бройки на Fitbit Charge, Charge HR и Surge), а Xiaomi зае второто място ( 2.8 млн.). Само 2 месеца по-късно говорителят на Xiaomi обяви, че около 10 юни вече са продадени 6 милиона умни гривни Mi Band. Успехите продължаваха, защото Xiaomi стартира официални продажби в Европа и САЩ, а това доста улесни достъпа на купувачите по света до джаджата. В началото на 2014г. китайският гигант дори не присъстваше като участник в категорията, а днес успешно може да оспорва лидерското място по продадени бройки. И всичко се случи  заради един продукт, който ще е тема на настоящото подробно ревю, защото достъпността и качествата му са голям шанс са глобалното промотиране на цялата категория, която е фокус на целия ни блог.

Свързване на умна гривна със смартфон

Ревюто

Ние тестваме умната гривна Xiaomi Mi Band почти година след официалната премиера. На път е наследник, който при правилните подобрения може да стане абсолютен хит, но засега имаме достъп само до оригинала. Джаджата може да бъде поръчана от много места в интернет, а цената варира. Ние я получихме от китайски онлайн магазин за около 25 лева, а доставката отне почти 3 седмици. Тестовете продължиха над месец, за да можем да направим достатъчно всеобхватно ревю.

Ако сте се зачели в тези редове, значи имате интерес към евтините умни гривни. Още сега ще споделим, че Xiaomi Mi Band е чудесен първи избор за всеки, който иска да изпробва и оцени за себе си полезността на носимите електроники. Проверката няма да Ви струва почти нищо ( или само 25 лв.), ако останете неубедени или недоволни.

Нека видим какво може да ни предложи Xiaomi Mi Band!

Разопаковане и окомплектовка

Опаковка на фитнес тракер Шаоми Ми Банд

Към външния вид на кутията и окомплектовката в нея компанията Xiaomi винаги подхожда с внимание. Виждаме дизайн, напомнящ на опаковка на продукт на Samsung, а отварянето става като при продукт на Apple. Това май вече си е фирмен стил на Xiaomi. Виждали сме и по-голяма кутия на гривната Mi Band, но в нашия случай бе компактният вариант, който може би е по-нов.

Съдържание на комплекта на фитнес тракер Xiaomi Mi Band

В комплекта, който прави добро впечатление, откриваме хардуерен модул ( самото устройство ), изненадващо качествена каишка ( или да я наречем лента или гривна ), специфично USB кабелче за зареждане и упътваща документация ( в нашия случай на китайски ). Тук е оригиналната черна силиконова каишка, която е и единствен вариант при покупка. Съществува голяма разнообразие ( по-надолу има изображение ) от материали и цветове за оригинални и неоригинални верижки и каишки, но те се закупуват отделно на цени от 2 до 8 евро ( за версията с кожа и метал ).

Външен вид, изработка и първи впечатления

Каишка и корпус на сматргривна Xiaomi Mi Band

Това е начинът за правене на дизайн на бюджетна електроника! Умната гривна Xiaomi Mi Band изненадва с опростен, но приятен и солиден външен вид. Изчистения дизайн не дразни, а сглобката изглежда е на ниво.

Спецификации на Xiaomi Mi Band

Xiaomi Mi Band се състои от две части - хардуерна сърцевина ( централен модул) и каишка ( верижка, лента и т.н.). Почти цилиндричният ( или овален ) хардуерен модул има размери от 36 на 14 на 9 милиметра. Горната сребристо матирана част е сплав от алуминий и магнезий  ( може би ще се надрасква лесно ( "Ъпдейт": Ударихме модула много сериозно, но се надраска незабележимо) ), а долната е от черен поликарбонат. Устройството може да бъде носено като гривна на дясната или лявата ръка, но и като "висулка" ( гердан ) на врата ( на долното изображение ).

За разлика от свои конкуренти Mi Band нe paзпoлaгa c екран, а функционалността разчита на 3 LED светлини ( плюс вибромотор ) на горната страна, които си вършат добре работата по известяване на потребителя по различни поводи. Ние не бихме се разсърдили на едно малко и енергоефективно дигитално часовниче по гривната, което да показва и точното време. Това дори е възможно по някакъв начин с 3-те LED светодиода, но засега не е направено.

Резервни каишки и гривни за Xiaomi Mi Band

Стандартната официална каишка ( всичките й цветове са на по-долното изображение ) е направена от еластичния силиконов материал Dow Corning TPSiV, който е достатъчно приятен и удобен за китката. Тази версия на каишката не се предлага в различни размери ( дължината е 225 мм), но може да се настройва в границите между 157 и 205 милиметра. В средата й се намира отворът, където се поставя хардуерното ядро на гривната. Добре е да отбележим, че посоката на поставяне на модула в каишката няма значение ( иначе модулът трябва да си е нагоре ).

Оригинални каишки ( гривни ) за Xiaomi Mi Band

Закопчаването на каишката върху китката се случва чрез промушване на единия край в примка на другия, след което се фиксира чрез закопчалка, приличаща на метален нит, който влиза в наличните отвори. Този подход за закопчаване изглежда надежден, защото при случайно откопчаване на закопчалката гривната ще бъде задържана към китката от примката.

Каишка на Xiaomi Mi Band

След няколко дни употреба ще забравите ( дори и при сън), че носите гривна на ръката си. С Mi Band се свиква се лесно, защото не пречи на движенията на китката, а за това има значение и изключителната лекота от 13,5 грама ( само хардуерният модул е 5 грама ). Възможно е в топло време да изпитате леко изпотяване на китката под гривната. Грижата за каишката е незначителна, защото се изчиства ( измива и забърсва ) бързо и лесно.

Първи стъпки и приложението Mi Fit

Регистриране на Mi Account за Mi Fit

За пълноценна употреба на умната гривна Xiaomi Mi Band ще имате нужда от умен телефон ( смартфон ). Осигурена е съвместимост с мобилните операционни системи Android 4.4 ( или по-висока ) или iOS 7.0 ( или по-висока, но и телефон iPhone 4S или по-нов модел ). Умният телефон трябва да има Bluetooth версия 4.0 ( или по-висока ), но това сигурно е валидно за всички устройства, отговарящи на изисквания от предното изречение ( освен ако не са стари модели с "хакната" операционна система). Притежаването на смартфон Xiaomi би трябвало да е предимство, но на практика това няма голяма значение. Важно е да се отбележи, че въпреки регулярните обновления, мобилното приложение ( връзка към App Store ) за iOS на Apple винаги е назад с функционалността. Нашият тест се провежда със смартфон Sony E4G, работещ под управлението на Android 4.4.4.

Свързване на Xiaomi Mi Band с Mi Fit Android и iOS

Ако отговаряте на условията, можете да пристъпите към стъпките по първоначално настройване на Xiaomi Mi Band. Положението тук е малко изнервящо. Официалното мобилно приложение на умната гривна се нарича Mi Fit ( засега на английски и китайски), но преди използването му трябва да си създадете профил Mi Account ( връзка към портала ), в който ще се трупат Вашите статистики. А това е въпрос на късмет. Създаването на профил се прави през Mi Fit ( връзка към Google Play ), но ще трябвате да пробвате поне няколко пъти, защото често се появяват грешки. Ако не успеете през мобилното приложение, пробвайте през мобилен или стандартен браузър ( няма смисъл да използвате опцията за създаване на профил чрез Вашия мобилен номер ). Ако пък успеете, ще може да се впишете в Mi Fit, за да отговорите на въпроси за пола си, рождения ден, височината, теглото и първоначалната днeвнa цeл за физически усилия ( тук се измерва в стъпки на ден, а по подразбиране са 8000 ). Тези данни са важни за правилното измерване на физическата активност, но могат да бъдат променяни по-късно. По време на настройването приложението Mi Fit ще поиска доста права и достъпи ( незнайно защо и до Google профила на потребителя). За някои продукти на китайския гигант Xiaomi се носят слухове, че изпращат твърде много данни на потребителя към фирмени сървъри, макар да се обещава, че няма да се злоупотребява с тях. Ще трябва да се съгласите на малко шпиониране, за да ползвате умната гривна, но препоръчваме да отхвърлите поне опцията "User Experience Program" ( на горното изображение е избрана неправилно ).

Синхронизиране на Mi Band и Mi Fit

Mi Fit може да Ви се стори базово приложение, но си върши основните задачи безпроблемно, а и притежава приятен дизайн. Следва процес на сдвояването между гривната и смартфона, който също е въпрос на късмет. При нас се случи след 5 опита. Ако устройствана се открият, LED индикаторите на гривната ще започне да премигват, а от екрана на смартфона ще бъдете подканени да почукате ( този своеобразен бутон можеше да бъде използван и за други полезни неща, но засега не е ) върху корпуса на Mi Band, за да потвърдите сдвояването. След сдвояването гривната би трябвало да стане неоткриваема за други смартфони. След тези първоначални стъпки синхронизирането на данни е безпроблемно ( имало е някои оплаквания при версията за iOS, която е спирала да се синхронизира след обновления ). Важно е да се отбележи, че обновяването на "фърмуера" на гривната се случва автоматично, а за това има грижата приложението Mi Fit.

Измерване на физическа активност и съня

Много потребители биха се заинтригували от умните гривни по здравни и спортни причини. Xiaomi Mi Band не е медицински уред, а и няма прецизността на по-специализираните "фитнес тракери". Измерванията в Mi Band са "средна хубост", защото не са точни като цифри ( при нас бяха надценени ), но пък могат да дават относителна информация, която е достатъчна за проследяване и анализиране на ежедневните постижения. За сериозните фитнес ентусиасти данните от Mi Band няма да са полезни, но за обикновеният потребител те дори ще имат "плацебо" ефект.

Фитнес тракер Xiaomi Mi Band с Mi Fit и Google Fit

Xiaomi Mi Band  събира данни за стъпките, дистанция и изгорените калории ( базирано на крачките ). Ежедневните физически активности се подреждат във времева линия от различни дейности ( ходене, бягане и т.н. ). Разделянето им на периоди в Mi Fit е доста точно, но типът активност не винаги е уцелен. Данните се групират и осредняват по дни, седмици и месеци, а графики показват постиженията по интересен начин. При достигане на цели и рекорди се получават уведомления на самата гривна ( светлини и вибрация ). Слуховете твърдят, че основният акцент в новото поколение на Mi Band ще бъде внедряването на сензор за сърдечен ритъм, а това ще доведе до много по-точни измервания на здравословни и спортни параметри. Добре е да отбележим, че точността на показанията до някаква степен зависи от ръката, на която се намира гривната, защото някои движения ( работа в кухнята ) на по-активната ръка може да водят до фалшивото им отчитане като крачки, но тези грешки на практика ще са почти незабележими. Можем да обобщим, че Xiami Mi Band не е най-точният "фитнес тракер", но е по-добър от базов педометър или смартфон, защото е постоянно на ръката Ви.

Статистики и настройки в Mi Fit

Според нас проследяването на навиците в съня е по-точно. То става автоматично, но недостатък е това, че спането през деня не може да бъде отчетено ( въпреки странните часове в изображението нагоре ). Сънят се разделя на две фази - лек и дълбок. Записват се данни за момента на заспиване, времето на събуждане, както и минутите на инцидентни пробуждания. Умната гривна притежава функцията Smart Alarm, която преценява най-подходящия момент за събуждане на собственика си чрез лека вибрация.

Данните от измерванията се предават по Bluetooth ( в Mi Band той е вечно включен, ако батерията има заряд ) към свързания смартфон и неговото приложение Mi Fit, но не е нужно синхронизирани да бъде постоянно. Гривната има собствена памет и може да събира самостоятелно статистики до 7 дни, а след това да ги синхронизира с Mi Fit. Самостоятелността на Mi Band важи и за алармите, защото гривната има собствен часовник.

Ако разработчиците на Xiaomi се постараят малко повече около Mi Fit, бъдещите носими електроники на производителя може да станат още по-голям хит. В сегашната версия на приложението ни липсва мотивиращият момент, който да дългосрочен план да надъхва и съветва потребителя за подобряване на физическата активност. Макар постиженията да могат да се споделят в социалните мрежи, липсва състезателния момент ( примерно класации ) между други потребители на гривната. Все пак имате възможност за найстройване на ежедневно уведомление ( засега точно в 21:30 ) за изпълнение на поставените цели. Иначе данните от Mi Fit могат да бъдат прехвърляни и към популярното приложение Google Fit.

Други функции

Mi Band притежава функционалност извън измерването на физическата активност и съня. Става дума за алармирането и известяването. Специална услуга се грижи за тях във фонов режим, затова не е нужно приложението Mi Fit да е постоянно включено, но пък Bluetooth връзката между устройствата трябва да е активна ( ако не ползвате известия, можете да изключите Bluetooth на телефона до следващо синхронизиране) .

Досега Mi Fit предлагаше известяване при входящо повикване. След последното обновление Mi Fit може да уведовяма с вибрация и светлинен индикатор за известия от всякакви приложения. Неприятното е, че функцията има нелогично ограничение до 3 приложения. Ние използвахме пощата, SMS съобщенията и Viber. С външно приложение ( примерно MI Band Notify PRO , но е платено ) ще можете да се известявате от неограничен брой приложения, както и да персонализирате уведомлението ( примерно избор на цвят, брой светлини и т.н. при позвъняване от определен контакт ).

Ако притежавата смартфон Xiaomi, можете да използвате гривната като автоматично отключващо устройство. Тази функция би трябвало да се намира в приложението Mi Fit ( изисква са MIUI и Android 5 + ), но ние нямаме смартфон на тази марка, за да проверим. Оказва се, че през стандартните настройките на защитата на Android ( 4.4.4 - Настройки - Защита - Заключване на екрана - Отключване с Bluetooth ) можете да използвате Bluetooth устройство за отключване. И изненадващо Mi Band заработи като начин за автоматично отключване. Не знаем как действа функцията при варианта със смартфон Xiaomi, но в нашия случай решихме да я изключим, защото в радиуса на Bluetooth ( class 2 на Mi Band би трябвало да е до 10 метра ) телефонът винаги беше отключен, а това не е никак удобно.

Полезни настройки можете да откриете в менюто "Settings" на Mi Fit. Тук имате възможност да следите нивото на заряда на батерията и дните след последното зареждане. Функцията "Find Band" ще Ви помогне да намерите устройството си, което ще започне да вибрира и свети. Предлага Ви се и възможност за смяна на цветовете на индикаторите, в това приложение вариантите са само 4, а във външното приложение са безкрайни. По отношение на известията е очевидно, че Mi Fit изостава много спрямо неофициалните разработки ( Mi Band Tools, MI Band Notify PRO, Mi Band Notify V2, модифицирана версия на Mi Fit ).

Батерия

Издръжливостта на батерията на Mi Band е впечатляваща. Капацитетът й е 41mAh, технологията е литиево-полимерна, а размерът от рекордно малките 8 милиметра. И издържа безпроблемно от 30 до над 60 дни. Когато гривната пристигна при нас, батерията беше заредена преди 47 дни, а оставаше заряд от 20%. При наши тест батерията издържа 30 дни. Издръжливостта много зависи от използването на вибрацията и LED светодиодите, а натовареността им е свързана с настройките за известия, аларми и т.н..  На теория конкуренти като Misfit Flash и Jawbone UP Move би трябвало да издържат до 6 месеца, но цената им е в пъти по-висока.

Как да зареждаме умна гривна Xiaomi Mi Band

Пълнoто зapeждaнe при нас бе постигнато за около 2 часа, а през това време LED индикаторите пpeмигвaт в зeлeнo, за да светнат за постоянно при край на зареждането. При нисък заряд 3-те LED cвeтлини започват премигват в чepвeнo.Зареждането става чрез изваждане на хардуерния модул от каишката, за да бъде поставен в куплунга на специфичното зарядно кабелче с конекторите в правилна посока. В приложението Mi Fit нивото на заряд може да бъде проследявано.

Навсякъде се препоръчва пазенето на кабелчето за зареждане, защото е дребно и нестандартно, но пък може да се поръча отделно за 2 евро, а гривната навярно ще издържи без зареждане през времето на доставката. Като дребен недостатък отчитаме липсата на USB зарядно за контакт, но те са достатъчно разпространени навсякъде. Ако имате таково от друга електроника, ще можете да го използвате без проблем ( Mi Band изисква DC 5V).

Важно е да се отбележи, че Mi Band влияе незабележимо малко върху издръжливостта на батерията на свързания смартфон.

Защита от вода и прах

Водоустойчивост на Xiaomi Mi Band

Водоустойчивостта и прахоустойчивостта на гривната Mi Band e нейна силна страна. Сертифицирана е по стандарт IP67 ( дълбочина до 1 метър за 30 секунди и стайна температура ), но ние я тествахме по-сериозно. Явно зависи от конкретната бройка, защото потребители се оплакват от дефектирали устройство след намокряне, но ние успяхме да поплуваме няколко часа в Черно Море без проблеми. По-късно се постарахме да забършем добре вредната морска вода ( особено конекторите за зареждане на модула ), както и да почистим пясъка, който ненужно може да надраска гривната. За прахоустойчивоста не трябва да има притеснения, защото плътният корпус е напълно защитен.

След месец употреба нашата тестова бройка е в перфектно състояние, но сме виждали оплаквания от потребители за разваляне след намокряне, дефектираща батерия, лесно амортизираща се оригинална каишка и т.н..

Обобщение

Ако сте заинтересувани от умна гривна със спортна насоченост ( фитнес тракер ), но не сте напълно убедени в ползата й за Вас, Mi Band е чудесен и безболезнен първоначален вариант за запознаване, който да Ви спести грешното отделяне на голям бюджет за по-скъп продукт. Гривната не се натрапва. Не е много точен фитнес тракер ( физическа активност и сън), но има готини допълнителни функции ( аларми и известявания ). Издръжливостта на батерията е впечатляваща, а водоусточивостта е голям плюс. Цената е неустоима.

 Плюсове    Минуси
 
 • ИЗКЛЮЧИТЕЛНО евтина
 • Лек и удобен дизайн
 • Водоустойчива
 • Над 30 дни издръжливост на батерията
 • Съвместимост с Android и iOS
 • Готини допълнителни функции
 • Възможност за персонализация за всеки вкус чрез разнообразие на каишки
   
 • Неточни измервания
 • Приложението Mi Fit не използва потенциала си напълно, а конкуренцията е добра, но платена
 • Трудности при първоначално свързване
 • Липса на преведени версии на приложението


comments powered by Disqus