GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-09-16 23:13:00


Вече видяхме watchOS 2.0. Дали скоро ще видим и Apple Watch 2.0?


watchOS 2.0 вече е достъпен. Как да обновите Вашия Apple Watch?

watchOS 2

Още през месец юни фамозната компания Apple анонсира нова версия на операционната система за своя умен часовник Apple Watch. Преди няколко дни бе обявена и конкретната дата, на която дългоочакваното обновление трябваше да стане достъпно за потребителите. Днес ( 16 септември ) бе официално съобщено, че финалната версия на "wearables" операционната система watchOS 2.0 е достъпна безплатно за всички собственици на Apple Watch. Няколко часа по-късно обаче се случи нещо "неапълско". Оказа се, че е открита изненадваща грешка в кода, която ще отложи предлагането на обновлението с няколко часа ( или може би цял ден ). Вероятно ще четете тази статия след фиксирането на проблема, затова публикуваме стъпките за инсталиране на watchOS 2.0, както и основните новости в платформата.

Инсталиране на  watchOS 2.0 за Apple Watch

 1. Проверете дали сте обновили своя iPhone до iOS 9 ( достъпен без "бъгове" от същия ден ), за да можете да се възползвате от всички възможности на watchOS 2.0! Обновете операционната система на смартфона, ако сте изостанали с обновленията!
 2. Провете дали Вашият Apple Watch е зареден! Важно е да имате достатъчно заряд ( в умния часовник и телефона ) за целия процес по обновяването.
 3. Отворете приложението Apple Watch за iOS на Вашия iPhone.
 4. Изберете "General" и проверете за налични обновления ( "Check software update" )!
 5. Ако сте пропуснали предишни обновления на първата версия на watchOS ( последната би трябвало да е WatchOS 1.0.1), инсталирайте предварително и тях! Ако все още не виждате възможност за изтегляне на watchOS 2.0, изчакайте няклко часа , за да пробвате отново четвъртата стъпка!
 6. Ако всичко е наред, настава време за инсталиране, но ще е нужна Вашата парола, както и одобрения на разни "Правила и условия".

Всичко е готово! Можете да се радвате на новите функции на watchOS 2.0. 

Най-важното нововъведение в новата версия са приложенията ( native apps ), които вече ще могат да "живеят" директно и независимо в Apple Watch ( вероятно ще се изисква iOS 9 на свързаното устройство). Това е много важна стъпка за разработчиците и бъдещите им творения, защото досега приложенията в Apple Watch бяха просто UI разширения на приложенията от iPhone. Потенциалът за уникални и интересни софтуерни идеи е неограничен.

Списък на останалите подобрения и новости

 

 • Новите лица за екран "Photo" и "Photo Album" могат да превръщат снимките на потребителите от галерията ( и цели албуми от снимки ) в лица за екран
 • Лица за екран "Time-Lapse" предлагат колекция от "time-lapse" видеоклипове на популярни локации ( Ню Йорк, Лондон, Шанхай и други)
 • Функцията Time Travel предлага преминаване ( чрез коронката Digital Crow ) през бъдещи и минали действия, срещи, прогнози за времето и информация от външни източници ( примерно информация за полети ). Това май ни е познато отнякъде.
 • Множество екрани за "Friends" ( всеки с до 12 приятели ). Добяване на приятели от умния часовник.
 • Поддръжка на цветове за "Digital Touch"
 • "Nightstand Mode" - режим за нощно шкафче, който ориентира странично екрана, а коронката Digital Crown служи за прекъсване ( snooze ) на аларма. Apple Watch се превръща в будилник.
 • Поддръжка в Apple Pay на карти с търговски награди ( merchant rewards ) и карти, издадени от магазини ( store-issued credit and debit cards )
 • Поддръжка на Transit в Maps. Включена е навигация за пешеходци до най-близката спирка. Засега ще работи само с ограничени локации - Балтимор, Берлин, Чикаго, Лондон, Мексико Сити, Ню Йорк, Филаделфия, Сан Франциско, Торонто, Вашингтон и около 300 китайски градове.
 • Възможност за използване на Siri за стартиране на тренировка, Glances, отговор на електронна поща и т.н..
 • Отговаряне на Mail с диктуване, Smart Replies или emoji
 • Activation Lock за защита на Apple Watch с Apple ID. При загуба или кражба устройството няма да може да бъде изтрито или активирано.
 • Подобрени възможности за комуникация на външни приложения за физическа активност с вградения софтуер на Apple Watch

Нови инструменти за разработчиците:

 • Достъп до коронката Digital Crown, Taptic Engine, сензора за сърдечен ритъм, акселерометъра и микрофона
 • Нов софтуер за API, който позволява възпроизвеждането на аудио и видео
 • Поддръжка на външни компликации ( информационни елементи от външни разработчици в циферблата ) за лицата за екран чрез ClockKit framework

Можете да разгледате и официалната страница, описваща чрез мултимедия новостите в watchOS 2.0.

Обновление: Решаването на проблема с обновлението се забави няколко дни, но вече всичко е наред. Процесът отнема около 20 минути. Зарядът на Apple Watch трябва да е на 50%, но и зарядното трябва да е включено.comments powered by Disqus