GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2015-09-13 02:55:00


Отварянето към повече устройства с Android e важна крачка към успеха на Samsung Gear S2.


Подробен преглед на умен часовник Samsung Gear S2

Умен часовник Samsung Gear S2

Последните седмици бяха най-горещите за света на умните часовници за настоящата година. Голямото изложение за потребителска електроника IFA 2015 бе в разгара си, премиерите "валяха", а нишата "узряваше" с по-нови и по-изпипани предложения на разнообразните участници. Корейският гигант Samsung до момента бе представил в категорията на носимите електроники повече устройства от всеки друг, затова официално бе обявено, че темпото ще бъде забавено, за да бъде отделено време за разработката на "по-перфектен продукт". След премиерата на първия умен часовник на Samsung през септември 2013г., компанията регулярно обогатяваше портфолио си, което засега включваше 5 умни часовника ( Galaxy Gear, Gear 2, Gear 2 Neo, Gear Live с Android Wear , Gear Sи 1 умна гривна ( Gear Fit ). Няколко месеца изминаха в тиха работа, но летните технологични слухове започнаха да намекват , че премиерата на иновативно устройство с кръгъл екран наближава. През август дългоочакваният умен часовник бе накратко анонсиран по време на традиционното фирмено събитие Samsung Galaxy Unpacked 2015, а премиерата бе обещана за началото на септември. Официалното представяне обаче бе изместено за 1 септември, технологичните медии се срещнаха с новия умен часовник в дните на IFA 2015, а купувачите трябваше да изчакат до месец октомври, за да открият Samsung Gear S2 в търговската мрежа по света. У нас продуктите на Samsung пристигат своевременно, но все още има вероятно повече от месец до този момент. Затова ние решихме да направим подробен преглед на Samsung Gear S2 на "хартия", а за целта ще се базираме на официална информация и наши размисли върху тези детайлни данни.

Основни детайли

  • Първи умен часовник с кръгъл екран от Samsung
  • Въртящ се безел ( май е керамичен ) за по-удобна навигация
  • Впечатляващ и изпипан външен вид
  • Операционна система Tizen OS
  • Съвместимост с всички устройства с Android 4.4+, които имат и минимум 1.5GB RAM. Някои функции работят само със смартфони на Samsung. Работи се върху съвместимост с iOS
  • Подобрени функции на фитнес тракер, особено при модела с 3G/GPS

Вариантите Samsung Gear S2, Gear S2 Classic и Gear S2 3G

Модели на Samsung Gear S2

Samsung Gear S2 идва в няколко версии. Двата основни стила се наричат Gear S2 и Gear S2 Classic. Те споделят един и същ хардуер, но имат различен дизайн. При стандартния Gear S2 пък са налични и 3G версии, които логично притежават по-различен хардуер, позволяващ самостоятелното провеждането на телефонни разговори, използването на мобилни данни, както и GPS навигиране. Gear S2 3G ще използва новонавлизащия стандарт e-SIM, но пък има слухове, че производството на този модел ще бъде в по-ограничени количества.

Сензор за сърдечен ритъм на Samsung Gear S2

Нека са върнем към външния вид на новата джажда! Във всичките си стилове Samsung Gear S2 прилича на истински часовник. Стандартният вариант Gear S2 има вид на весел, свеж  и "по-пластмасов" продукт от "неумните" серии на популярните часовникарски производители. Тук корпусът ще се предлага в тъмносива ( и тъмно сива каишка ) или сива ( с бяла каишка ) разцветки. Този стил е насочен към феновете на минималистичния и модерен дизайн. Версията Gear S2 Classic пък ще залага на почитателите ( май ще са предимно мъже ) на класическия и сериозен дизайн, а засега ще се предлага само с черен корпус и кожена каишка. Производителят информира, че си партнира с модни брандове, за да предложи допълнителни рамки, каишки, верижки и лица за екрана на часовника. Съмняваме се, че корпусите на Gear S2 ( дори и на Gear S2 Classic, който има нормални "уши") са съвместими с масовите каишки и верижки, който можете да закупите от нормалните магазини за часовници и аксесоари.

Технически характеристики

Всички версии на Samsung Gear S2 притежават 1.2"-инчов Super AMOLED дисплей, предлагащ впечатляващата плътност от 302 пиксела на инч, която се дължи на разделителната способност от 360 по 360 пиксела. Корейският производител е успял да събере изцяло кръгъл екран в прилично тънка рамка, която не е изтънчена като при различните поколения на Moto 360, но пък и няма дразнещата черна лента ( т.нар. "flat tire"). Мощта на устройството се осигурява от двуядрен 1.0GHz процесор Exynos 3250, а при версиите с 3G "чипсетът" е MSM8x26. Паметите не изненадват, защото оперативната е 512MB RAM, а мястото за данни - 4 GB. Във всички версии са налични безжични модули Wi-Fi ( 802.11 b/g/n ), Bluetooth® 4.1 и NFC ( използва се за безконтактни плащания чрез Samsung Pay ), а при версиите с 3G логично присъства и 3G модул ( и GPS ). Всички версии на Gear S2 покриват стандарт IP68 за защита от вода и прах, което би трябвало да означава, че потапянето във вода ( не и морска ) до 3 метра не би трябвало да навреди. Като списък с налични сензорите намираме стандартното - акселерометър, жироскоп, сензор за сърдечен ритъм, сензор за околна светлина и барометър. При версиите с 3G e наличен и GPS модул, който в комбинация с вградените приложения като S Health и Nike+ Running, ще е сериозен довод за покупка от страна на физически активните потребители, които търсят електроника за проследяване на ежедневните си постижения.

Samsung Gear S2 като фитнес тракер

Дебелината на корпуса е 11.4 милиметра, което е близко до размерите при актуалната конкуренция ( Huawei Watch - 11.3 мм, Moto 360 - 11.4 мм ), но при версиите с 3G височината нараства до 13.4 милиметра. Ето списък на размерите и теглото при всички версии:

  • Samsung Gear S2 -  42.3 х 49.8 х 11.4 mm. ( 47г )
  • Samsung Gear S2 Classic  39.9 х 43.6 х 11.4 mm ( 42г )
  • Samsung Gear S2 3G  44.0 х 51.8 х 13.4 mm ( 51г )

Разглобяване на Samsung Gear S2

Най-иновативната характеристика на новия умен часовник е въртящият се безел ( рамка на екрана ). Инженерите на Samsung са се опитали да решат проблема с управлението на 1"-инчов екран с дебели пръстчета. И може би са се справили, дори по-добре от създателите на Digital Crown при Apple Watch. Този нов и удобен подход допълва възможностите за физически контрол, каквито тук са чуствителният на допир екран и двата странични хардуерни бутони. Безелът може да се използва за разнообразно навигиране из интерфейса, позволявайки превъртане, приближаване, настройка на нива ( сила на звук и яркост ) и т.н.. Можете да разгледате клипчета от демострациите по време на IFA 2015, за да усетите удобството на тази иновация.

Зареждане на Samsung Gear S2

Спецификацията на Samsung Gear S2 обещава издръжливост на батерията ( Li-ion ) между 2 и 3 дни. Явно Tizen наистина много помага за енергоефективността ( или информацията на Samsung e преувеличена ), защото капацитетът на батерия е само 250mAh ( 300mAh при версията 3G ). Безжичното зареждане се случа чрез специална магнитна стойка ( включена в комплекта ), която удобно захваща умния часовник в позиция, при която комбинацията изглежда като будилник за нощно шкафче.

Софтуерната страна на Samsung Gear S2

Всички варианти на Samsung Gear S2 са съвместими с устройства, работещи с Android 4.4+ ( или по-висока ), но и притежаващи оперативна памет над 1.5GB RAM ( включително ). Малък брой функции ( примерно Samsung Pay ) засега ще работят само със смартфони на Samsung, защото все още има някои API несъвместимости. Говорител на Samsung е обявил, че ще се направят опити за добра съвместимост с iOS ( iPhone ) на Apple, но задачката била доста трудна. Списък с официално поддържаните и тествани модели можете да прегледате тук.

Tizen OS в Samsung Gear S2

Tizen OS е удобна и стабилна операционна система, но сякаш има нужда от още малко "изпипване", както и от активизиране на външните разработчици на приложения. Иначе Samsung обещава, че в магазина за приложения на Tizen вече има около 1000 приложения ( Uber, ESPN, Nike, Bloomberg, Twitter Trends,LINE,Yelp for Gear, Volkswagen, SmartThings, Kevo by UniKey, Alipay, Voxer и т.н.), които са подходящи за кръглия екран на Gear S2. Това е добра новина. Налични са и над 25 страхотни лица за екрана ( задържане върху началния екран извиква меню за избор ), а някои от тях могат да бъдат модифицирани. Дизайнерите на Samsung обаче са заложили на интерфейс със странни цветове и неизпипани икони, което разваля доброто впечатление от останалите графични елементи. И сега Gear S2 може да е голям успех за Samsung, но възможност за използване на Android Wear ( най-вече зарави страхотната услуга Google Now ) би гарантирала подобно развитие на пазарното представяне на новата джаджа.

Цени и продажби на Samsung Gear S2

Тук идва притеснителна част от тази толкова положителна публикация. Умният часовник се появи в различни портали за електронна търговия като възможност за предварителна поръчка. В канадската версия на популярния магазин BestBuy Samsung Gear S2 се предлага за 399.99 канадски долара ( около 300 щатски ), а Samsung Gear S2 Classic струва 429.99 канадски долара ( около 325 щатски ). В Канада продажбите ще стартират от 2 октомври. Цените за България все още не са ясни, но дори и на тези нива ще са високи.

Присъда от GizmoEra

Samsung Gear S2 определено е най-добрият умен часовник, който някога е създаван от гиганта Samsung. Дали е най-добрият умен часовник в момента? Това ще можем да преценим след реално ревю, което се надяваме да направим съвсем скоро. Засега можем да оценим, че е създаден правилно, изглежда правилно, работи правилно.comments powered by Disqus