GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2016-02-07 15:30:00


JBL Clip+ изненадва с мощен звук.


Ревю на портативен говорител JBL Clip+

Портативен говорител JBL Clip+

Ето още едно ревю в Gizmoera, което разглежда продукт, който смятаме, че е носима електроника, макар да не е умен часовник или гривна. Този път обект на нашата публикация е портативен говорител от реномирания производител JBL ( част от Harman ). Влагоустойчивата и безжична ( по Bluetooth ) тонколона JBL Clip+ предлага впечатляващо аудио представяне в компактен размер и на достъпна цена. JBL Clip+ е обновление на успешния модел JBL Clip ( май най-важното подобрение е влагоустойчивостта ), а ценово се намира над по-евтините модели JBL GO и JBL Micro II,  но доста под по-мощните серии Trip, Flip 3, Charge 2, Pulse 2 и XTREME.

Портативен говорител JBL Clip+

Не сме експерти аудиофили, но смятаме, че силата и качеството на звука са изненадващо впечатляващи за размера на Clip+. Други подобни устройства, които сме преглеждали в този ценови клас, по-скоро разочароват по отношение на тези важни характеристики. Важно е да отбележим, че положението на говорителя в пространството явно има значение за характеристиките на създавания звук, особено при насочване директно към слушателя. Дизайнът малко пречи на стабилното поставяне в изправено положение, но може да се "натамани" някак.

Портативен говорител JBL Clip+

Интегрираната "закачалка" е изненадващо хитро и удобно решение, което може би е основната причина за спечелване на наградата Red Dot Design Award 2014. Карабинерът е доста широк, но заключващият му механизъм е малко тесен. Нищо не пречи допълнително да се използва истински карабинер. Ето и малко идеи за употреба на закачалката - раница, колан, спортен уред, въже, дърво, колело и т.н..

JBL Clip+ се предлага в различни свежи цветове, а корпусът е качествено изработен и солидно гумиран. Няколко бройки от JBL Clip+ могат да се свързват заедно чрез аудио вход ( с интегриран кабел 3.5мм, който трудно ще се замени, ако се повреди ) и изход, но не знаeм дали резултатът ще е стерео звук. Аудио изходът не заработи с включването на няколко вида стандартни слушалки. Аудио входът пък даде много по-ниско качество на звука при включването му към мобилен телефон ( т.е. без Bluetooth ).

JBL Clip +

JBL Clip+ може да се ползва и за провеждане на телефонни разговори чрез функция "свободни ръцe". Говорителчето известява за входящо повикване чрез собствена мелодия и мигащ светлинен сигнал.

Нашият тест беше сравнително кратък, но някои потребители съобщават за нелогично поведение на джаджата при зареждане. Оказва се, че по време на зареждане ( и пълен разяд ) устройството остава включено и изразходва батерията си, макар светлинният индикатор да не показва това. На книга той трябва да свети червено при зареждане и синьо при завършване на процеса. Решението е включване и изключване на Clip+ след всяко зареждане. Объркващият недостатък не е добре обяснен от производителя, а това е довело до ненужни рекламации от страна на нетърпеливите потребители.

Портативен говорител JBL Clip+

Упътването на устройството е "ала-бала", защото включва няколко картинки и повърхностни обяснения на стъпките. Като цяло процесът по свързване и употреба е елементарен, но ако потребителят не е запознат достатъчно с използването на Вluetooth, ще му трябва помощ.

Ето и част от техническите характеристики на JBL Clip+:

 • Bluetooth - 3.0
 • Говорител - 40 мм
 • Мощност - 3.2 W
 • Честотна лента - 160Hz - 20kHz
 • Съотношение сигнал / шум - 80db
 • Тип на батерията - литиево-полимерна - 3.7V 600mAh
 • Време за зареждане - 2 часа на 0.5А
 • Непрекъсната работа с едно зареждане - 5 часа, но зависи от нивото на звука и спецификата на възпроизвежданото съдържание
 • Тегло - 150 гр.
 • Размери ( височина / ширина / дълбочина ) - 107 / 88 / 42 мм

 

 ПЛЮСОВЕ    МИНУСИ
 • Впечатляващо аудио представяне за този размер и тази цена
 • Влагоустойчивост ( на пръски вода, а не на мокрене )
 • Компактен и удобен за употреба дизайн със закачалка
 • Функция "свободни ръце"
  Нелогично поведение при зареждане

 

 

 

 comments powered by Disqus