GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2016-02-09 01:05:00


Разнообразието от аксесоари за VR се увеличава лавинообразно.


Какво трябва за знаем за окомплектоването на Oculus Rift?

VR Oculus Rift

Измина доста време от стартирането на разработките на системите за виртуална реалност от ново поколение, но моментът на пазарната премиера за много от продуктите ще бъде някъде из рамките на настоящата година. Завладяващият VR свят изисква сложна система от устройства, затова в настоящата статия ще се опитаме да осветлим някои от неяснотите около окомплектоването на Oculus Rift.

Oculus Rift

Ако се интересувате от революцията на системите за виртуална реалност, вероятно знаете, че Oculus Rift вече е достъпен за предварителна поръчка. Продажбите стартират в 20 държави, в които са покрити необходимите сертификати и разрешителни, а постепенно ще се добавят нови региони. Цената е 599 щатски долара ( в Европа може би ще е около 700 евро ), а стартирането на доставките е планирано за месец юли на 2016г.. В комплекта ( върви с куфар ) на Oculus Rift се включва HDM устройството ( Head-mounted display , шлем, очила ) с интегрирани слушалки, един безжичен контролер Xbox One, дистанционно управление Oculus Remote, един IR сензор ( може да се ползват и два, особено при ползване на контролери Touch, които пречат, ако сензорът е само един ) на външен статив за проследяване на позицията на главата, нужните кабели и 2 игри - Lucky's Tale на Playful и EVE: Valkyrie на CCP.

Компютър

Употребата на Oculus Rift ще изисква наличието на персонален компютър ... и той ще трябва да е доста мощен.

Oculust Rift Ready PC

Големите хардуерни асемблатори като Dell, Asus and Alienware ще партнират на Oculus и вече са подготвили серии от готови машини, които се наричат "Oculus Ready PCs". Предварителните поръчки за тази конфигурации ( ще стартират от около 1000 щатски долара ) ще бъдат отворени скоро ( може би в края на месец февруари, а доставките им ще стартират преди премиерата на Oculus Rift ), а комплектите от компютър и Oculus Rift ще се предлагат с интересни отстъпки ( коментират се цени от 1499 щатски долара). Пример за съвместими "VR Capable" конфигурации са моделите от линията Alienware X51 ( връзка към официалната страница на продукта ), която бе представена на CES2016.

Ако потребителят заложи на сътворяването или обновяването на собствена компютърна конфигурация, трябва да знае, че официалните минималните изисквания включват наличието на графичен ускорител NVIDIA GTX 970 / AMD R9 290 ( еквиваленти или по-мощни ), процесор Intel i5 ( i5-4590 или по-висок мощен ) , както и 8 GB RAM за оперативна памет. Операционната система трябва да е Windows 7 SP1 64 или по-нова. Ще са нужни и 4 USB порта ( 3 броя USB 3.0 и един USB 2.0.) и HDMI 1.3 изход.

Подготвен е специален малък софтуер ( връзка за изтегляне ), който автоматично проверява дали настоящата Ви компютърна конфигурация има шанс да се сработи с VR системата.

 

Контролери

Oculus Touch

Oculus Rift ще има собствен контролер ( на горното изображение и ще се предлага като двойка ), наречен Touch ( връзка към официалната страница на продукта ), но той още не е готов, макар да е възможно да запазите бройка при предварителната поръчка на Oculus Rift. До появата на Touch, която е обещана за по-късен период на тази година, потребителите могат да ползват познатия Xbox One controller ( включен в окомплектовката на Oculus Rift, защото доста от досегашните VR игри са съвместими с него ) или по-футуристичната джаджа Leap Motion ( връзка към официалната страница на продукта ).

Leap Motion

Lead Motion ( на горното изображение )  използва сензори и сериозен софтуер, улавящи движенията на ръцете на приносителя, за да добави контрол чрез жестове. Продуктът е много достъпен ( около 90 евро ) и се предлага и във вариант с елемент VR Developer Mount ( 15 евро ) за закрепване към Oculus Rift.

 

Звук

Oculus Rift интегрира слушалки с добър пространствен звук ( с Head-Related Transfer Function ), но те могат да бъдат премахнати. Не знаем дали други слушалки ще могат да бъдат включвани към аудио изход в "шлема" или ще трябва да да се използва свързаната компютърна конфигурация, но е сигурно, че потребителят ще може да използва по-качествени или по-любими слушалки.

 

Глезотийки

Тук ще разгледаме няколко сериозни аксесоара, подходящи за най-запалените ползватели на виртуалната реалност.

Virtuix Omni

Virtuix Omni

Virtuix Omni ( връзка към официалната страница на продукта ) е инсталация, която дава възможност за вървене, бягане, скачане, клякане, въртене и т.н. във виртуалната среда. Идеята е всички тези движения да не доведат до късане на кабелите на VR системата или блъскане в стената на помещението. Комплектът, който се предлага за предварителна поръчка на приличната цена от 699 щатски долара, включва платформата Omni, обувките Omni Shoes ( в няколко размера ), допълнителните проследяващи модули за обувки Omni Tracking Pods, осигурителния "хамут" Omni Harness ( в няколко размера ), както и няколко демонстрационни игри. Системата е универсална, защото превръща движенията на ползвателя в аналогови сигнали като на контролер ( геймпад) за игра. Производителят предлага и интересните аксесоари Virtuix VR Rack ( поставка за подреждане на HMD, контролери, аксесоари и други)  и Virtuix VR Boom ( стойка за управление на окабеляването на VR системата ).

SubPac M2

SubPak M2

SubPac M2 ( връзка към официалната страница на продукта ) е "раница", която използва "хаптична” технология ( haptic feedback ), за да предаде физически усещания ( примерно експлозия ) и звуци от играта към тялото на потребителя. SubPac M2 поддържа Bluetooth, а батерията издържа над 6 часа. Цената е 399 щатски долара.comments powered by Disqus