GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2016-10-19 02:56:00


По пътя към перфектния умен часовник второто поколение на Moto 360 е подобрение във всяко отношение. Външният вид е без конкуренция. Недостатъците са по-малко.

Предимно плажната фотогалерия на Moto 360 2 ще намерите в края на ревюто, а детайлни технически спецификации можете да разгледате в нашия Справочник за умни часовници.

 


Детайлно ревю на Moto 360 2

Тест на Motorola Moto 360 2 2015/2016 от Lenovo

Ако сте достигнали до тези редове, вероятно поне малко се интересувате от пазарния сегмент на носимите технологии. Затова си правим извод, че с голяма вероятност сте чували за умния часовник Moto 360 на легендарната компания Motorola ( Motorola Mobility междувременно стана част от гиганта Lenovo, а преди това бе собственост на Google ). През 2014г. тази джаджа бе една от най-очакваните технологични новости. Макар да имаше няколко недостатъка ( популярната неактивна част от дисплея “flat tyre“ , слаба производителност, незадоволителна издръжливост на батерия ), оригиналният Moto 360 все пак бе успешен прощъпалник, на който бе поставена ( и май изпълнена ) важната задача да покаже най-доброто от специализираната “wearables" операционна система Google Android Wear, особено като дизайн, комфорт и функционалност. До днес Moto 360 остава един от най-популярните умни часовници, но не само в света на платформата Android Wear.

След няколко “случайни“ предпремиерни публични появи през есента на миналата година бе представен и наследникът на флагмана. Публиката и купувачите отново бяха заинтригувани. От няколко месеца Moto 360 2 ( понякога конкретизиран и като Moto 360 2015 или 2nd Gen ) вече е широко достъпен и в магазинната мрежа на България. Затова е време да му направим детайлно ревю, в което ще се опитаме да Ви запознаем с новото поколение от различни страни ( конкуренция сред устройствата с Android Wear, конкуренцията с всички умни часовници, сравнение с предшественика, от гледна точка на смисъла на умните часовници и борбата им с традиционните “хронографи“).

Директно ще започнем с таблица с плюсовете и минусите на второто поколение на Moto 360, а след това ще потънем в детайлните размисли, които са ни довели до тези изводи.

Плюсове   Минуси  
 • Стилен, изпипан и изглеждащ като ... часовник
 • Купувачите от нежния пол вече имат избор за умен часовник, който да носят без притеснение
 • Изключително много възможности за модифициране на външния вид
 • Лек, комфортен и качествен
 • Не досажда и е дискретен в ежедневието
 • Сериозно подобрена производителност на хардуера
 • Богатата екосистема на Android
 • Съвместимост с iOS/iPhone ( благодарение на Android Wear )
 • Достъпен като цена
 
 • Липса на говорителчета, което ще доведе до невъзможност за възползване от част от нововъведенията в Android Wear 2.0
 • Няма много специфични софтуерни функции, отличаващи го от конкурентите-събрята в екосистемата на Android Wear

 

 

 
 
Приемливи компромиси   Подобрения спрямо първото поколение  
 • Черната лента “flat tyre" на дисплея отново е тук, но всъщност не дразни
 • Батерията е приемлива,  дори напредъкът изненадва, но нищо специално
 • Ограничена съвместимост с iOS/iPhone ( виновни са Android Wear и Apple )
 
 • Външен вид
 • Хардуерна мощ
 • Дисплей
 

Разопаковане

Кутия на Moto 360 2

Тестваното от нас устройство е стандартният мъжки модел Moto 360S 2nd Gen Black Housing / Black Leather Band с 42-милиметров размер на корпуса и 20-милиметрови “уши“ за верижки / каишки.

Модели на Moto 360 2

Принципно новото поколение пристига в 2 размера на корпуса ( 42мм и 46мм), 3 възможни ширини ( 16мм, 20мм и 22мм ) за каишки/верижки  и 3 различни стила ( Moto 360, Moto 360 for Women и Moto 360 Sport ), а този фокус върху стотиците възможности за персонализация на външния вид са едно от най-сериозните му достойнства.

Moto 360S , Moto 360 for woman , Moto 360 Sport

 

Окомплектовка

Окомплектовка и разопаковане на Moto 360 2

Окомплектовката на продукта включва кратки упътвания на няколко езика, кабел за зарядното, много стилна кутия, още по-стилна стойка за безжично зареждане ( надолу ще я разгледаме и похвалим подробно ) ... и най-стилен умен часовник.

 

Дизайн и изработка - стилен и солиден

Мъжки модел на Moto 360 2

Тестваният от нас вариант на Moto 360 2nd Gen бе изцяло черен, но все така хваща окото и предизвиква вниманието ( и въпросите ) на хората. Изработката и качеството на материалите са без забележки, което означава, че няма да се срамувате от електронната джажда, която носите като бижу на китката си. Ползвахме по-малкия мъжки модел на голяма мъжка ръка ... и изглеждаше добре.

Корпус на умен часовник Мото 360

Предишното поколение на Moto 360 скриваше мястото за закопчаване на верижките и каишките в корпуса си, което при използване на неоригинални аксесоари понякога предизвикваше повреди и надрасквания. Сега стилните “уши“ от двете страни са изнесени извън тялото на часовника. Механизмът за закопчаването на верижките и каишките е много улеснен, а стандартните им размери ги правят заменяеми с продукти, който можете да си закупите от всеки магазин за часовници. Много ни харесва идеята за предлагане на “ушите“  в няколко размера ( 20мм за мъжкия модел с корпус 42мм , 16мм за женския модел с корпус от 42мм, 22 мм за мъжкия модел с корпус 46мм). Това разнообразие е част от подхода на производителя да представи ценово достъпни и комфортни възможности за модификация на джаджата.

Каишка, корпус и коронка на Moto 360 2

Коронката ( бутонът, с който класическите часовници се настройват или навиват ) е леко изместена на североизток ( на 2 часа ), а безелът ( рамката ) е доста рафиниран. Той, подобно на корпуса от неръждаема стомана ( тип 316L ), може да бъде избран в различни разцветка и шарка. Огромните възможности за персонализация можете да разгледате в популярния портал за конфигуриране на устройства Moto Maker , където ще се убедите, че цените на допълнителните екстри са съвсем прилични ( примерно качествена метална верижка е 50 щатски долара ).

Гръб на Moto 360 2

Нашата тествана бройка притежаваше черна кожена каишка, която на пръв поглед не ни впечатли, но после се оказа много удобна и качествена, а това е резултат от партньорството с много реномирания производител на кожени продукти Horween ( създаден преди 111 години също в Чикаго ). На горната снимка виждате и PPG (photoplethysmography) сензорът за сърдечен ритъм.

 

Екран  - адекватна  технология, чудесно ярък и чист

Екран на Moto 360 2 42 милиметра мъжки

Всеизвестно е, че оригиналният Moto 360 бe първият в света умен часовник с кръгъл екран, който обаче не бе изцяло кръгъл. Черната неактивна част в долната част на дисплея, позната на технологичните фенове като “flat tyre“, не си е отишла  ( май е по-малка ) и при второто поколение, но всъщност в ежедневната употреба не дразни. След няколко дни употреба дори я забравихме, особено при комбинация с подходящи циферблати ( наричаме ги и “лица за екран“ ). Производителят защитава оставането на това решение  с факта, че в тази зона се намира сензорът за околна осветеност, както и друг важен хардуер и ключови сензори, чието изместване другаде би развалило ефекта на тънкия безел. Инженерите на Motorola уточняват е, че екранът на Moto 360 заема 71.7% от лицето на корпуса, което май е по-добре от всички останали конкуренти ( включително Apple Watch ). Другите производители на умни часовници отдавна правят изцяло кръгли екрани в компактен корпус, но все още всички те са далеко от елегантното и изтънчено присъствие на моделите на Moto 360.

Дори бъдещата технология да позволи отпадането на  елемента "flat tyre“, може би няма да е лошо той да остане при моделите на Motorola като част от дизайнерския почерк на компанията. :)

Затъмнен екран на умен часовник Moto 360 2

При тествания от нас вариант, който има корпус от 42 милиметра и в него екран от 35 милиметра ( 1.17 инча ), резолюцията е 360 по 232 пиксела, което води до плътност от 263 пиксела на инч ( ppi ). Версията с 46 милиметра, която притежава екран с размер от 40 милиметра ( 1.56 инча ) , е с резолюция от 360 по 360 пиксела, което означава, че плътността е 233 пиксела на инч. Първото поколение на джаджата също имаше диагонал от 1.65 инча, но резолюцията бе 320 x 290 ( 205ppi ). Подобренията водят до по-ясно и светло изображение в менютата, приложенията и лицата за екрана. Съвсем леко все още се забелязват пиксели, но те по някакъв начин никак не дразнят.

Moto 360

Производителят Motorola от Чикаго ( вече ръководен от Lenovo от Пекин ) никога не е наблягал на качествата на дисплея, защото конкурентите също имат сериозни технологии по темата, но тук всичко е наред, макар да не е нищо специално. Избраната технология Backlit LCD си върши чудесно работата, макар да не е на нивото на по-енергичната и цветна разработка AMOLED. Ако следващите обновления на Android Wear добавят повече цветове, изображения, видео и друга мултимедия, може би екранът ще стане малко незадоволителен, но засега всичко е наред. Осигурена е защита чрез покритие Corning® Gorilla® Glass 3.

Moto 360 2

Сензорът за околна осветеност работи чудесно, за да не се получава прекалено рязка и ярка “амплитуда“. Видимостта на открито също е много добра.

 

Хардуер - адекватен и пъргав

Един от основните недостатъци на първото поколение бе производителността на хардуера, което водеше до забавяния при работа с операционната система и приложенията. Урокът очевидно е научен, защото новото поколение на Moto 360 е много пъргаво. Критикуваният като твърде остарял процесор OMAP 3 на Texas Instruments вече е заменен с SoC ( system-on-chip ) чипсет Qualcomm® Snapdragon™ 400 с 1.2 GHz quad-core CPU (APQ 8026) Adreno 305 с 450MHz GPU ( през пролетта на 2016г. бе предсавен и още по-модерният Snapdragon Wear 2100 ), който освен производителност добавя и икономия на енергия. Размерите на местата за данни не се промянат, а май и засега и няма нужда. Оперативната памет е 512MB RAM, а мястото за данни ( примерно музика ) е 4GB.

Защита от вода и прах на Moto 360 2

Като защитеност от вода и прах Moto 360 покрива стандарта IP67. Това означава, че устройството не е предназначено за плуване, а и едва ли ще искате да амортизирате прекрасните корпус и  каишки/верижки с подобни занимания.

Moto 360 2

Може да го пръскате с капки вода или набързо да си измиете ръцете. Mоделът Moto 360 Sport предлага същото ниво на защита, но има допълнителни модули ( GPS, дисплей "AnyLight" ) и материали ( силиконови каишки, UV защита на екрана и други ).

Moto 360 си има всичко стандартно за класа, но липсват говорителчета. Това е недостатък, който ще го лиши от възможността да се възползва напълно от нововъведенията, които ще донесе Android Wear 2.0, чиято премиера обаче бе отложена за пролетните месеци на 2017г.. Става въпрос за анонсираното въвеждане на телефонни разговори и навигация с гласови напътсвия, както и  усъвършенствания асистент с изкуствен интелект. Някои конкуренти бяха предвидили този хардуер в актуалните си продукти предварително, макар засега да не са го използвали.

 

Батерия

Добри новини! Зареждането е супер удобно и безжично,  Елегантната стойка за зареждане е малко масивна, което може би ще я прави неудобна при пътуване, но все пак е супер безпроблемна в ежедневната употреба. Затова тази характеристика на Moto 360 2 ни стана любима. Комбинацията на зарядна стойка и умен часовник може да се използва като будилник за нощното шкафче, а цветовата гама на циферблата при зареждане  може да се променя чрез приложението Moto Connect.

Безжично зареждане на Moto 360 2

Процесът на зареждане на батерията, която в нашия случай бе с капацитет от 300mAh, е бърз. Документацията споменава 2 часа за пълен заряд, но при нас често се случваше за около час и половина. Батерията издържа различно време в зависимост от избрания режим на работа и количеството на получаваните известия и ползването на приложенията, но винаги ни изненадваше приятно. При използване на режима на постоянно включен дисплей ( Ambient Mode с показване на специална енергоспестяваща затъмнена черно-бяла версия на всеки циферблат ) и сериозно употреба един ден е съвсем нормално постижение, а дори надвечер остава още доста заряд ( от 10 до 30% ). При по-спокойна употреба издръжливостта може да достигне до ден и половина. С изключване на постоянно включения дисплей постиженията почват от ден и половина, за да стигнат до повече от 2 дни. Ако вечер и в неактивните часове използвате режима Theather mode ( изключва автоматичното включване на екрана при жест с ръка, спира известия и т.н. ) и изключите някоя от безжичните връзки ( примерна само Wi-Fi вместо Bluetooth ), батерията може да издържи дори до 5 дни, но пък функционалността тогава е доста ограничена. Чували сме, че по-голямата батерия при 46-милиметровия вариант на Moto 360, която има капацитет от сериозните 400mAh, подобрява още повече резултатите на часовника, макар да захранва по-голям екран. Ако се грижите правилно за батерията, тя никога няма да Ви изостави през деня.

 

Android Wear и Android

Свързване на Moto 360 Android Wear

Тук няма да бъдем много подробни, защото темата е огромна и по-обща, но в голяма степен Moto 360 2 е идентичен с другите продукти по отношение на употребата на операционна система за носими електроники на Google. Налични са няколко собствени приложения ( Moto Connect, Moto Body и т.н.), но нищо специално. Можем да споделим, че Android Wear се чувства добре на кръгъл екран и не намираме някакви недостатъци в използването на софтуер в подобен формат.

Лица за екрана на Moto 360 2

Поради популярността на умните часовници на Motorola екосистемата е пълна със специфични лица за екрана с полезни “компликации“ ( постижения във физическата активност, прогноза за времето и други информации ),  чийто разнообразие, качеството и красотата са впечатляващи ( налични са в Google Play или страхотни външни приложения като Facer ). Някои лица за екрана ( безплатни и платени ) на Moto 360 2 са уникални.

Настройки на Android Wear

Принципно интерфейсът на Android Wear засега не поддържа български език, но приложенията с кирилица работят безпроблемно. Приемат се гласови запитвания към Google Now на български, но командите могат да бъдет давани само на поддържаните езици ( примерно Send Viber message to някой или Set Alarm to ... ).

 

Android Wear и iOS

Преди повече от година разработчиците на Android Wear официално обявиха, че съвместимостта на операционната им система с iOS вече е готова. Понеже нововъведението щеше да се отнася само за бъдещите модели, новото поколение на Moto 360 се оказа един от първите умни часовници, който да се възползва от тази  възможност за нов кръг от потенциални купувачи - собствениците на iPhone. Ние тествахме тази възможност с iPhone 6s и свързването протече лесно. Всъщност стъпките са еднакви спрямо етапите при процеса на свързването с Android. Приложението Android Wear се изтегля от App Store, включвате Bluetooth, намирате устройствата и всичко е готово. При нас първоначално устройствата не се намериха, но май беше заради вмешателството на други пречкащи се умни устройства с Bluetooth. Незнайно защо, приложението Android Wear има много нисък рейтинт в App Store, макар много от първоначалните проблеми да са били коригирани.

Какво можете да правите с Moto 360 2 и iPhone? Можете да получавате известия от телефона и Google Now също работи ( ако си направите Google акаунти ). Командата "OK Google" слухти за Вашите запитвания към Google, настройка на напомняния, включване на някои приложения, показване на данни за физически активности и други. По-дълбоките интеграции, характерни за връзката между Android и Android Wear обаче липсват. В приложението липсва и възможност за инсталиране на приложения и въшни лица за екран. Google е подготвил някаква селекция от подобни лица, но разнообразието не може да се сравнява с богатството при Android.

 

Цена и заключение

Moto 360 2 във всичките си варианти се конкурира с предложенията от висок клас на Apple ( Apple Watch ), Huawei ( Huawei Watch ) , TAG Heuer ( Connected ) и други, но цената му е в по-достъпния сегмент. Ако в нещо можем да обявим Moto 360 2 за "геймчейнджър", то това е възможността за персонализация на външния вид, а тя е ключ към успеха на носимите електроники. Интересното за Moto 360 2 е, че елегантният умен часовник е устройството, което за първи път приляга без забележки и на женска ръка. Ако представител на нежния пол се интересува от тази технологична ниша, 42-милиметровата версия безспорно е най-елегантното бижу на пазара, макар корпусът да е леко висок. Устройството "работи" и на мъжката китка. При сравнение с първото поколение е лесно за установяване, че 46-милиметровият Moto 360 2 е дизайнерски часовник, а не “кръгъл компютър върху каишка“, на какъвто по-скоро напомняше оригиналът. Подобренията в хардуерна част също са адекватни, а това превръща устройството във все по-подходящо за ежедневна недосаждаща употреба.

Второто поколение на Moto 360 можете да откриете навсякъде в офлайн и онлайн търговската мрежа на България. Цените стартират някъде под 500лв.

 

Галерия comments powered by Disqus