GizmoEra - Умни часовници, умни гривни и друга носима електроника

Автор: Gizmoera

2016-11-15 01:48:00


Lenovo мишката  “2 в 1“ е спечелила и наградата Red Dot Design Award.


Ревю на компютърна мишка Lenovo N700

Тема на настоящата публикация ще бъде джаджа, която някакси можем да определим като носима електроника, макар да не е умен часовник, умна гривна, система за виртуална реалност или нещо подобно. Полезният инструмент, който ще разгледаме, всъщност е една много интересна и красива компютърна мишка, която за миг може да бъде трансформирана в компютърно дистанционно управление с лазерна показалка ( тези продукти също биват наричани презентери или лазерни пойнтери ).

Lenovo N700

Устройството се нарича LENOVO N700 ( пълното наименование е Lenovo DUAL-MODE WIRELESS TOUCH MOUSE N700). Може би ще си помислите, че няма какво толкова да се тества в една компютърна мишка, но в конкретния случай тя е по-специална в няколко отношения.

Lenovo N700

Първото, с което впечатлява Lenovo N700, е външният вид. Мишката е супер стилна. Нетрадиционният дизайн на моменти изненадва дори след няколко дни употреба. Качеството на изработката също е на ниво. Липсват скърцания и неприятни усещания при работа. Матираното покритие защитава от надраствания и отпечатъци от пръсти, но може да събира прах, който на черен фон е по-забележим. Дебелината на корпуса е 1.5 сантиметра, а теглото от 81.5 грама прави мишката сравнително лека. Принципно ръбатата форма на Lenovo N700 не позволява плътно и комфортно спецпление към дланта, но споменатото покритието напълно компенсира тази особеност.

Безжична мишка Lenovo N700

Освен красива компютърна периферия, Lenovo N700 е устройство, комбиниращо няколко полезни фунционалности. Както вече споменахме, то работи в 2 режима ( като нормална компютърна мишка или дистанционно управление с лазерна показалка ), но предлага и много полезната възможност за два безжични режима на свързване с компютърната система - Bluetooth 4.0 или безжична връзка на 2.4GHz.

 

Режим на компютърна мишка

Lenovo N700 се ползва безпроблемно като компютърна мишка, особено след кратък период на свикване за маневриране при подобен дизайн. Както вече сте забелязали, устройството няма и традиционното колелце за “скролиране“. То е заменено с чуствителен на допир сензорен бутон ( с логото на операционната система Microsoft Windows, а под него има зелен диод ), който бързо се оказва тих и перфектно комфортен. Може да потвърдим, че мишката е съвместима с Windows 8, където жестовете върху сензорния среден бутон имат допълнителна функционалност ( скролиране наляво и надясно в зависимост от контекста ), но ние не можахме да използваме тези малки удобства за Windows 10 ( вероятно грешката е при нас ).

Компютъра мишка

Чуствителността на мишката e висока ( разделителната способност е 1200DPI ), но забелязахме, че се появяват недостатъци при по-нестандартни повърхости. Върху “по-домашни“ материи ( плат, мокет и подобни) се работи трудно, а върху много лъскави среди ( стъкло, мрамор и подобни ) мишката става неизползваема. Горното не би трябвало да е проблем в общия случай, защото компютрите и аксесоарите им принципно се ползват върху други повърхности ( дървени, ламинирани и т.н. ). Все пак все виждали компютърни мишки, които се справят много добре с подобни проблеми.

 

Режим на компютърно дистанционно с лазерна показалка

Lenovo N700

Когата направите “йога“ завъртането на задната част, Lenovo N700 магически се превръща в дистанционно управление. Тази функция може да се стори леко излишна за голяма част от масовите потребители, но е важно допълнение и удобство, ако професионално често работите с презентации, лекции и други. Удобството води до спестяване на нуждата от допълнителен аксесоар на съответна цена. При този режим средният бутон активира червена лазерна показалка, а страничните бутони управляват придвижването напред и назад в зависимост от контекста на ползвания в момента софтуер ( примерно навигиране през страниците на презентация ). В тази плоска позиция мишката е много удобна за транспортиране. 

 

Безжични връзки

Удобството "2 в 1" позволява използването на мишката и с компютърни конфигураци, които нямат Bluetooth модул. В този случай се използва 2.4GHz USB адаптор ( dongle ), за който е отделено място за съхранение ( иначе подобни дребни части често се губят ) под капака на батериите. Ако компютърната конфигурация има Bluetooth модул, то ще се спести USB порт, което е важно при по-компактните мобилни системи ( USB адапторът може да създава и опасност от закачане при ултрабук с изчистен дизайн ). И двата варианта работят безпроблемно, а за управлението им е предвиден малък бутон в задната част на корпуса.

 

Разопаковане

Lenovo N700

По интересен начин при отваряне на кутията за първи път лепенката се променя необратимо ( появява се надпис VOID ). Така можете да сте по-сигурен, че пакетът не е отварян от някой друг.

Lenovo N700

В окомплектовката намираме компютърна мишка, безжичен USB адаптор, 2 броя батерии, голям “чаршаф“ с инструкции за употреба и други брошурки.

Окомплектовка и разопаковане на Lenovo N700

Lenovo N700 се захранва от 2 батерии от тип ААА, който са включени в първоначалната окомплектовка. Нямаме представа за издръжливостта на работа с един комплект батерии , но от опитът при реномирани производители ( и на батериите ) винаги сочи към доста месеци. Налична е функция за спестяване на енергията, която изключва устройството при по-дълък период на неактивност.

Батерии и USB адаптор на Lenovo N700

 

Цена

Цената на Lenovo N700 е по-висока спрямо масовите предложения на пазара, но не е стряскаща, а всъщност съвсем достъпна. Стилният външен вид и интересната функционалност отговарят на цената от около 80лв., за която можете да откриете продукта в търговската мрежа. Предлага се в няколко свежи цветове.

 

Извод

Lenovo N700 e качествена, удобна и красива компютърна мишка, която предлага и уникална допълнителна функционалност на дистанционно управление с лазерна показалка. Сякаш е по-подходяща е за бизнес, офис и професионални нужди. Единственият и несъществен недостатък е свързан с проблеми при употреба върху по-нетрадиционни повърности.


 comments powered by Disqus